placicky_SMALL2

Z tohoto receptu mám fakt radost a dělám ho pravidelně pro sebe, pro manžela i pro dceru. 🙂 Všichni si na tom pochutnáváme.

Jak využít kořenovou zeleninu a doplnit jí o bombový dip ze zdravého avokáda, to se dozvíte níže v receptu. 🙂

Vyzkoušejte také Květákové placičky nebo Cuketové placičky pečené v troubě.

Základní informace
  • příprava: 25 minut
  • pečení: 10-15 minut
  • 5 porcí
  • 21 Kč / porci
Ingredience na placičky
  • 4-5 větších mrví
  • 1 bulvový celer
  • 2 petržele
  • 2-3 vejce podle velikosti
  • 3 stroužky česneku
  • petrželová nať
  • kopr
  • cca 50g kukuřičné mouky
  • sůl, pepř, kmín
  • bobkový list, nové koření, celý pepř
Ingredience na dip
  • 1 zralé avokádo
  • šťáva z citronu
  • 1 malá cibule nebo 1/2 normální
  • 1-2 stroužky česneku
  • petrželová nať
  • čerstvá bazalka
  • sůl, pepř
  • voda podle potřeby
Obtížnost přípravy
Obtížnost 30%
placicky_SMALL1 (1)
Postup přípravy
  1. Jako první si uvaříme kořenovou zeleninu, kterou si nejprve oloupeme a očistíme. Můžeme i lehce pokrájet, aby se rychleji uvařila. 
  2. Do vody přidáme i 2 bobkové listy pár kuliček nového koření a celého černého pepře. Osolíme.
  3. Po uvaření vyjmeme zeleninu z vývaru a necháme chvilku vychladnout. Vychladlou zelenunu pak můžeme nakrájet na kostičky nebo nastrouhat na struhadle.
  4. K nakrájené zelenině přidáme vejce, petrželovou nať, kopr (pokud máte rádi), rozmačkaný česnek a dochutíme ještě solí, pepřem a trochou kmínu.
  5. Vše promícháme a zahustíme kukuřičnou moukou. Můžete použít jakoukoliv jinou mouku máte rádi, já vybrala pro tentokrát kukuřičnou.
  6. Z takto připraveného těsta tvarujeme na plechu, vyloženém pečícím papírem, placičky, které dáme péct do vyhřáté trouby na 180-190°C na cca 15 minut do zlatova.
  7. Placičky také můžete opéct na pánvi s trochou tuku. 
  8. Na dip si rozpůlíme a vydlabeme jedno avokádo, které dáme do mixéru a ihned ho zalijeme šťávou z jednoho citronu (může být i limetka), přidáme k němu i cibuli, česnek, petrželovou nať a několik lístků čerstvé bazalky. Osolíme a opepříme podle chuti. Ještě přilijeme trochu vody, aby se nám lépe mixovalo a dip byl krásně krémový.
  9. Pak už jen mixujeme do požadované konzistence.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Mrkev 350 24,5 3,5 0,8 518 8,8
Celer 260 18,2 2,6 0,8 406 6,5
Petržel 90 9 2,7 0,4 201 9,9
Vejce 150 1,4 18 15 948 7,5
Petrželová nať 30 2,7 1,2 0,1 71 19,9
Kopr 20 0,6 0,6 0,1 29 15,3
Česnek 16 4 1 0 85 2,1
Kukuřičná mouka 50 32 6,5 1 720 2,9
Avokádo 200 12 4 48 2036 28,5
Cibule 40 3,6 0,4 0,1 73 0,5
Šťáva z citronu 20 1,4 0,1 0 24 1,2
Bazalka 10 0 0,3 0,1 10 3,5
Celkem 1236 109,4 40,8 66,4 5119 106,5
  v 1 porci 247,2 21,9 8,2 13,3 1023,9 21,3
  ve 100g 100 8,9 3,3 5,4 414,2 8,6
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

0 komentářů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *