mrkvovy_dort_SMALL1

Podzim už se  nezadržitelně blíží a tak jsem v tom chmurném a deštivém počasí dostala chuť na něco s oříšky a se skořicí. 🙂

Vyhrál to tento mrkvový dort, který jsem už dlouho nedělala a moc jsme si na něm všichni pochutnali. 🙂 Pokud se bojíte mrve v dezertu, tak  nemusíte kdybyste nevěděli, že tam je ani byste to nepoznali. 😉

Vyzkoušejte také Ořechový dort s jíškovým kakaovým krémem nebo Dort z černého lesa.

Základní informace
  • příprava: 10 minut
  • pečení: 30 minut
  • 12 porcí
  • 9 Kč / porci
Ingredience na korpus
  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 hrnek slunečnicového oleje
  • 2 hrnky strouhané mrkve
  • 1 lžíce skořice
  • vlašské ořechy podle chuti (já dala cca 100g)
Ingredience na krém
  • 250g měkkého tvarohu (ve vaničce)
  • 1 vanilkový cukr
  • 50g másla
  • skořice na posypání
Obtížnost přípravy
Obtížnost 25%
Postup přípravy
  1. Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky.
  2. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, žloutky šleháme s cukrem do světlé pěny.
  3. Ke žloutkové pěně zašleháme olej.
  4. Mrkev oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
  5. Ořechy si také pomeleme nebo posekáme na menší kousky.
  6. Postupně pak přidáváme ke žloutkové pěně mrkev, ořechy, mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promícháme.
  7. Na konec jemně vmícháme sníh.
  8. Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem nebo dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  9. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 30 minut. Zkoušíme špejlí.
  10. Po vychladnutí si připravíme tvarohový krém. Do změklého másla zašleháme tvaroh a vanilkový cukr.
  11. Dort zdobíme krémem podle vlastní fantazie, já ještě na závěr posypala lehce skořicí.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Vejce 150 1,4/td> 18 15 948 7,5
Cukr 100 100 0 0 1670 4
Slunečnicový olej 230 0,2 0,2 230 8634 9,9
Prášek do pečiva 7 0,1 0 0 2 2
Skořice 15 12 0,6 0,3 225 6
Mrkev 300 21 3 0,7 444 7,5
Vanilkový cukr 20 19,6 0 0 337 3,9
Polohrubá mouka 255 191,3 25,5 2,6 3738 7,7
Vlašské ořechy 100 14 16 63 2894 28,8
Tvaroh 250 10 30 0,8 708 18
Máslo 50 0,4 0,4 41 1534 7,8
Celkem 1477 370 93,7 353,3 21134 103,1
  v 1 porci 123,1 30,8 7,8 29,4 1761,2 8,6
  ve 100g 100 25,1 6,3 23,9 1430,9 7
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: