
Vietnamské závitky zdravě a bez výčitek? Není problém!
Typické vietnamské jarní závitky možná znáte jako smaženou kalorickou bombu. Ale my si je dnes uděláme ve fresh verzi.
Spojení kuřecího masíčka s křupavou a lehce ochucenou zeleninou je to pravé jarní osvěžení. Jako lehká večeře naprosto ideální.
Rozhodně se nebojte balení závitků, není to nic složitého co byste nezvládli. Níže se dozvíte jak na to. Byla by škoda, kdyby Vás toto odradilo od této mňamky.
A pokud se chcete naučit další skvělé vietnamské recepty přímo od profíků, doporučuji školu vaření ChefParade.
Základní informace
- příprava: 20 minut
- pečení: 10 minut
- 15 porcí
- 8,1 Kč / porci
Ingredience
- 15 -20ks rýžového papíru
- 350g kuřecích prsou
- 3 lžíce sojové omáčky light
- 200g rýžových nudlí
- 100g bílého hlávkového zelí
- 1 větší mrkev
- ½ salátové okurky
- ½ hlávky ledového salátu
- máta
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce cukru
- 350ml vody
- sójová omáčka k podávání
Postup přípravy
Maso si pokrájíme na širší kousky a naložíme do sójové omáčky. Dáme do lednice na 30 minut odležet.
Mezi tím si připravíme zeleninu. Zelí nakrouháme na nudličky, ledový salát nakrájíme na proužky, mrkev a okurku taktéž na tenké a asi 7 cm dlouhé.
Všechnu pokrájenou zeleninu smícháme v misce a připravíme si zálivku na ochucení z vody, rýžového octa a cukru. Samozřejmě si množství octa a cukru můžete upravit podle vlastní chuti nebo zálivku úplně vynechat.
Maso dáme péct do trouby na 180°C na cca 10 minutek. Po upečení dvěma vidličkami roztrháme maso na vlákna.
Rýžové nudle uvaříme podle návodu na obalu. Každé se mohou připravovat trochu jinak, ale většina se nejprve namočí na cca 5 minut do vlažné vody a pak na dalších 10 minut. vařit do měkka.
Nyní už máme všechno potřebné připravené a můžeme se pustit do kompletace.
Plát rýžového papíru namočíme na 10 sekund do teplé vody, aby trochu změkl.
Rozložíme si ho na pracovní plochu a budeme plnit. Do jedné třetiny papíru dáme zeleninu, kterou necháme dobře okapat od zálivky. Na zeleninu přijdou vlákna masa, rýžové nudle a nakonec máta.
Kratším koncem papíru začneme zavinovat náplň. Zhruba do půlky papíru. Boční konce zahneme dovnitř aby se nám náplň nevysypala a takto dorolujeme papír až dokonce.
Papír ne nebojte pořádně utáhnout. Nebojte se, vypadá sice jemně, že by se mohl hned protrhnout ale je celkem pružný.
Hotové závitky můžeme máčet do sójové omáčky a pochutnávat si.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Rýžový papír | 150 | 99 | 3 | 0 | 1715 | 24 |
Kuřecí prsa | 350 | 0 | 80,5 | 3,5 | 1614 | 38,2 |
Sójová omáčka light | 45 | 2,7 | 2,7 | 0 | 94 | 8 |
Rýžové nudle | 200 | 172 | 14 | 0 | 3044 | 30 |
Bílé hlávkové zelí | 100 | 4 | 2 | 0,3 | 105 | 1 |
Mrkev | 70 | 4,9 | 0,7 | 0,2 | 104 | 1,8 |
Salátová okurka | 150 | 3 | 0,9 | 0,2 | 101 | 4,5 |
Ledový salát | 150 | 3 | 1,1 | 0,5 | 102 | 10,1 |
Rýžový ocet | 30 | 0,1 | 0 | 0 | 21 | 2,7 |
Cukr | 20 | 20 | 0 | 0 | 334 | 0,8 |
Celkem | 1265 | 308,7 | 104,9 | 4,5 | 7232 | 121 |
  v 1 porci | 84,3 | 20,6 | 7 | 0,3 | 482,1 | 8,1 |
0 komentářů