
Masové burgery už jsou passé...
Přijdou Vám také všechny burgery na jedno brdo? Prostě kus mletého masa, na tom nějaká ta zelenina a to všechno pomazané kečupem?
Takže co to zkusit pro změnu trochu jinak a třeba bez masa, vegetariánsky!
Prozradím Vám tajemství, já jsem velký masožravec a milovník masa obecně, ale tenhle burger si ráda dám i když v něm žádné maso není. A proč? No zkrátka je to taková chuťová bomba, že mi to maso ani nechybí :-).
Navíc tu “zeleninovou část” zde tvoří špenát, takže budeme po tomto burgru i silní jako Pepek námořník :-D. Špenát obsahuje karoten, což je provitamín A , B, C, E, vitamín K, cholin, který zabraňuje ukládání tuku v celém organismu (navíc po tomto burgru ani nepřiberete 😀 a to se vyplatí), flavonoidy, lutein (podporuje zrak a chrání oči), fytohormony (podporuje růst svalstva), bílkoviny, sacharidy, vlákninu a mnoho dalších.
Zkrátka a dobře musíte ho ochutnat! A ochutnat musíte i grilovaný banán s čokoládou jako dezert.
Základní informace
- příprava: 20 minut
- marinování: 12 hodin
- grilování: 10-15 minut
- 4 porce
- 64 Kč / porci
Ingredience na burgery
- 4 bulky na burgry
- 4 naložené klobouky žampionů Portobello
- 4 plátky uzené mozzarely
- špenátové pesto
- 150g baby špenátu
- naložená červená cibule
Ingredience na marinádu na žampiony
- 4 velké klobouky žampionů Portobello
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 10ml worchesteru
- 25ml balzamikového octa
- sůl, pepř
Ingredience na nakládanou cibuli
- 2 velké červené cibule
- 100ml červeného vinného octa
- 50ml vody
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky černého pepře
- stroužek čeneku
- 50g cukru
- 10g soli
Ingredience na špenátové pesto
- 200g listového baby špenátu
- 1-2 stroužky česneku
- 25g piniových oříšků
- cca 80ml olivovového oleje
- sůl, pepř
Obtížnost přípravy
Postup přípravy
- Jako první si naložíme cibuli. Čím déle je cibule naložená tím lépe, ale minimálně 12 hodin potřebuje, aby nasála všechny chutě.
- Cibuli nakrájíme asi na 0,5 cm široká kolečka a vyskládáme do zavařovací sklenice.
- V hrnci smícháme ocet, vodu,
cukr, sůl a přivedeme k varu. - Do láku pak přidáme česnek, bobkový list a kuličky
černého pepře. - Vroucím lákem zalijeme cibuli ve sklenici a ihned uzavřeme a otočíme dnem vzhůru, aby se zatáhla. Takto necháme vychladnout
- Jako další si naložíme žampiony. Které také minimálně 12 hodin necháme marinovat v lednici.
- Žampiony zbavíme nohou, a spařime asi 2 minuty ve vodě. Poté vyjmeme a necháme vychladnout.
- Mezi tím smícháme worchester, balzamikový ocet, přidáme rozmarýn, osolíme a opepřime. Vychladlé žampiny naskládáme do marinády.
- Před samotným grilováním si připravíme špenátové pesto.
- Čerstvý špenát důkladně omyjeme a necháme okapat. Vložíme do mixéru, přidáme prolisovaný
česnek, piniové oříšky, které jsme si nejprve opražili na sucho na pánvi. Osolíma opepříme podle chuti a přidáme
olivový olej. Vše důkladně rozmixujeme. - Jdeme na přípravu samotného burgeru. Bulku rozřízneme a obě půlky řezem dolů ogrilujeme.
- Naložené klobouky žampionů z vrchu nařízneme do kříže, aby se lépe a rychleji prohřáli. Grilujeme z obou stran.
- Na poslední minutku na grilu položíme na klobouk vždy plátek uzené mozzarely, aby se krásně roztekla.
- Obě strany bulky potřeme špenátovým pestem. Na spodní část poklademe baby špenát, na špenát přijde Portobello se zapečeným sýrem. Na sýr dáme pár koleček naložené cibule a můžeme přiklopit druhou půlkou bulky.
Dobrou chuť!




Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Bulka | 200 | 42 | 8 | 6 | 1064 | 25 |
Portobello žampiony | 400 | 16 | 8 | 1,2 | 500 | 92 |
Worchester | 10 | 1,7 | 0,1 | 0 | 32 | 1,4 |
Balzamikový ocet | 25 | 4,3 | 0,1 | 0 | 92 | 2,8 |
Červená cibule | 160 | 16 | 3,2 | 0,2 | 304 | 5,1 |
Česnek | 8 | 2 | 0,5 | 0 | 43 | 1 |
Cukr | 50 | 50 | 0 | 0 | 835 | 2 |
Baby špenát | 350 | 7 | 10,5 | 2,8 | 424 | 45,5 |
Piniové oříšky | 25 | 3,5 | 6 | 12,8 | 638 | 17,5 |
Olivový olej | 80 | 0,1 | 0 | 79,2 | 3000 | 25,6 |
Uzená mozzarela | 60 | 0,6 | 13,8 | 10,8 | 671 | 19,2 |
Celkem | 1468 | 144,2 | 50,5 | 113,4 | 7691 | 254,7 |
  v 1 porci | 367 | 36 | 12,6 | 28,3 | 1922,7 | 63,7 |
  ve 100g | 100 | 9,8 | 3,4 | 7,7 | 523,9 | 17,4 |
0 komentářů