portobello_burger

Masové burgery už jsou passé...

Přijdou Vám také všechny burgery na jedno brdo? Prostě kus mletého masa, na tom nějaká ta zelenina a to všechno pomazané  kečupem?

Takže co to zkusit pro změnu trochu jinak a třeba bez masa, vegetariánsky!

Prozradím Vám tajemství, já jsem velký masožravec a milovník masa obecně, ale tenhle burger si ráda dám i když v něm žádné maso není. A proč? No zkrátka je to taková chuťová bomba, že mi to maso ani nechybí :-).

Navíc tu “zeleninovou část” zde tvoří špenát, takže budeme po tomto burgru i silní jako Pepek námořník :-D. Špenát obsahuje karoten, což je provitamín A , B, C, E, vitamín K, cholin, který zabraňuje ukládání tuku v celém organismu (navíc po tomto burgru ani nepřiberete 😀 a to se vyplatí), flavonoidy, lutein (podporuje zrak a chrání oči), fytohormony (podporuje růst svalstva),  bílkoviny, sacharidy, vlákninu a mnoho dalších.

Zkrátka a dobře musíte ho ochutnat! A ochutnat musíte i grilovaný banán s čokoládou jako dezert.

Základní informace
  • příprava: 20 minut
  • marinování: 12 hodin
  • grilování: 10-15 minut
  • 4 porce
  • 64 Kč / porci
Ingredience na burgery
  • 4 bulky na burgry
  • 4 naložené klobouky žampionů Portobello
  • 4 plátky uzené mozzarely
  • špenátové pesto
  • 150g baby špenátu
  • naložená červená cibule
Ingredience na marinádu na žampiony
  • 4 velké klobouky žampionů Portobello
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 10ml worchesteru
  • 25ml balzamikového octa
  • sůl, pepř
Ingredience na nakládanou cibuli
  • 2 velké červené cibule
  • 100ml červeného vinného octa
  • 50ml vody
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky černého pepře
  • stroužek čeneku
  • 50g cukru
  • 10g soli
Ingredience na špenátové pesto
  • 200g listového baby špenátu
  • 1-2 stroužky česneku
  • 25g piniových oříšků
  • cca 80ml olivovového oleje
  • sůl, pepř
Obtížnost přípravy
Obtížnost 60%
Postup přípravy
  1. Jako první si naložíme cibuli. Čím déle je cibule naložená tím lépe, ale minimálně 12 hodin potřebuje, aby nasála všechny chutě.
  2. Cibuli nakrájíme asi na 0,5 cm široká kolečka a vyskládáme do zavařovací sklenice.
  3. V hrnci smícháme ocet, vodu,
    cukr, sůl a přivedeme k varu.
  4. Do láku pak přidáme česnek, bobkový list a kuličky
    černého pepře.
  5. Vroucím lákem zalijeme cibuli ve sklenici a ihned uzavřeme a otočíme dnem vzhůru, aby se zatáhla. Takto necháme vychladnout
  6. Jako další si naložíme žampiony. Které také minimálně 12 hodin necháme marinovat v lednici.
  7. Žampiony zbavíme nohou, a spařime asi 2 minuty ve vodě. Poté vyjmeme a necháme vychladnout.
  8. Mezi tím smícháme worchester, balzamikový ocet, přidáme rozmarýn, osolíme a opepřime. Vychladlé žampiny naskládáme do marinády.
  9. Před samotným grilováním si připravíme špenátové pesto.
  10. Čerstvý špenát důkladně omyjeme a necháme okapat. Vložíme do mixéru, přidáme prolisovaný
    česnek, piniové oříšky, které jsme si nejprve opražili na sucho na pánvi. Osolíma opepříme podle chuti a přidáme
    olivový olej. Vše důkladně rozmixujeme.
  11. Jdeme na přípravu samotného burgeru. Bulku rozřízneme a obě půlky řezem dolů ogrilujeme.
  12. Naložené klobouky žampionů z vrchu nařízneme do kříže, aby se lépe a rychleji prohřáli. Grilujeme z obou stran.
  13. Na poslední minutku na grilu položíme na klobouk vždy plátek uzené mozzarely, aby se krásně roztekla.
  14. Obě strany bulky potřeme špenátovým pestem. Na spodní část poklademe baby špenát, na špenát přijde Portobello se zapečeným sýrem. Na sýr dáme pár koleček naložené cibule a můžeme přiklopit druhou půlkou bulky.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Bulka 200 42 8 6 1064 25
Portobello žampiony 400 16 8 1,2 500 92
Worchester 10 1,7 0,1 0 32 1,4
Balzamikový ocet 25 4,3 0,1 0 92 2,8
Červená cibule 160 16 3,2 0,2 304 5,1
Česnek 8 2 0,5 0 43 1
Cukr 50 50 0 0 835 2
Baby špenát 350 7 10,5 2,8 424 45,5
Piniové oříšky 25 3,5 6 12,8 638 17,5
Olivový olej 80 0,1 0 79,2 3000 25,6
Uzená mozzarela 60 0,6 13,8 10,8 671 19,2
Celkem 1468 144,2 50,5 113,4 7691 254,7
  v 1 porci 367 36 12,6 28,3 1922,7 63,7
  ve 100g 100 9,8 3,4 7,7 523,9 17,4
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *