
Není nad to radovat se z právě upečeného domácího chleba. Tenhle navíc opravdu doma zvládnete hravě.
Nepotřebujete klasický chlebový kvásek, stačí Vám pouze pytlíček instantního droždí a chvilka času.
Výsledek je naprostá bomba! Chléb chutná skvěle i jen tak samotný, ale nejlepší je namazaný čerstvým máslem nebo na másle opečený.
Vydrží Vám i poměrně dlouho aniž by se zkazil nebo ztvrdnul, pokud ho nespotřebujete hned.
Tento světlý bylinkovo-sýrový chléb je z upečený z klasické bílé mouky, jehož chuť podporuje jednak čerstvá bazalka a také sýry čedar s parmezánem. Ale pokud rádi experimentujete, nebojte vyzkoušet kombinace jiných sýru a nebo bylinek. Můžete také zkusit chléb upéct z tmavého žitné mouky. Fantazii se meze nekladou.
Základní informace
- příprava: 15 minut
- kynutí: cca 60 minut
- pečení: 30 minut
- 20 porcí
- 3 Kč / porci
Ingredience
- 500g hladké mouky
- 100g čedaru
- 30g parmezánu
- 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 1/2 lžičky soli
- 1 instantní droždí
- cca 200ml mléka
- rostlinný olej
- vejce na potření
Obtížnost přípravy
Postup přípravy
- Sýry nastrouháme na jemno a ve velké míse promícháme s moukou a azalkou.
- Přidáme také sůl a droždí.
- Uprostřed sypké směsi uděláme důlek, do kterého pomalu vlíváme po částech teplé mléko. Musí vzniknout lehce lepivé těsto.
- Takto zpracované těsto vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme dokud nebude těsto hladké a pružné. Trvá to asi 5 minut.
- Z těsta vytvarujeme bochánek , který dáme do olejem vytřené mísy. Těsto i z vrchu potřeme lehce olejem, aby neokoralo při kynutí. A mísu zakryjeme potravinářskou folií. Takto dáme kynout na teplé místo na cca hodinu nebo než nezdvojnásobí svůj objem.
- Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučněný vál a vyboucháme z něho vzduch a hněteme další cca 2-3 minuty, dokud není zase hladké a pružné.
- Z těsta vytvarujeme buď kulatý bochník, který dáme na plech a nebo do obdélníkové chlebové formy vytřené olejem. Těsto z vrchu potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme 2 lžícemi čedaru. Můžete udělat i pár zářezů navrchu.
- Takto necháme ještě chvilku odpočinout a nakynout.
- Troubu vyhřejeme na 200°C a pečeme asi 10 minu. Teplotu snížíme na 180°C a pečeme ještě dalších 20 minut.
- Pokud chleba rychle zlátne, volně ho přikryjeme alobalem.
- Že je chleba uvnitř propečený, zjistíme tak, že poklepeme na spodní stranu bochníku, musí znít dutě.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Hladká mouka | 500 | 365 | 60 | 10 | 7330 | 4,5 |
Čedar | 100 | 3 | 26 | 32 | 1706 | 25 |
Parmezán | 30 | 0,9 | 10,5 | 7,8 | 489 | 10,5 |
Bazalka | 3 | 0 | 0,1 | 0 | 3 | 1 |
Droždí | 7 | 2,5 | 3,4 | 0,4 | 116 | 9,9 |
Mléko | 200 | 10 | 6 | 4 | 396 | 2,4 |
Celkem | 840 | 381,4 | 106 | 54,2 | 10040 | 53,3 |
  v 1 porci | 42 | 19,1 | 5,3 | 2,7 | 502 | 2,7 |
  ve 100g | 100 | 45,4 | 12,6 | 6,5 | 1195,2 | 6,4 |
0 komentářů