chleba

Není nad to radovat se z právě upečeného domácího chleba. Tenhle navíc opravdu doma zvládnete hravě.

Nepotřebujete klasický chlebový kvásek, stačí Vám pouze pytlíček instantního droždí a chvilka času.

Výsledek je naprostá bomba! Chléb chutná skvěle i jen tak samotný, ale nejlepší je namazaný čerstvým máslem nebo na másle opečený.

Vydrží Vám i poměrně dlouho aniž by se zkazil nebo ztvrdnul, pokud ho nespotřebujete hned. 

Tento světlý bylinkovo-sýrový chléb je z upečený z klasické bílé mouky, jehož chuť podporuje jednak čerstvá bazalka a také sýry čedar s parmezánem. Ale pokud rádi experimentujete, nebojte vyzkoušet kombinace jiných sýru a nebo bylinek. Můžete také zkusit chléb upéct z tmavého žitné mouky. Fantazii se meze nekladou.

Základní informace
  • příprava: 15 minut
  • kynutí: cca 60 minut
  • pečení: 30 minut
  • 20 porcí
  • 3 Kč / porci
Ingredience
  • 500g hladké mouky
  • 100g čedaru
  • 30g parmezánu
  • 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 instantní droždí
  • cca 200ml mléka
  • rostlinný olej
  • vejce na potření
Obtížnost přípravy
Obtížnost 15%
Postup přípravy
  1. Sýry nastrouháme na jemno a ve velké míse promícháme s moukou a azalkou.
  2. Přidáme také sůl a droždí.
  3. Uprostřed sypké směsi uděláme důlek, do kterého pomalu vlíváme po částech teplé mléko. Musí vzniknout lehce lepivé těsto.
  4. Takto zpracované těsto vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme dokud nebude těsto hladké a pružné. Trvá to asi 5 minut.
  5. Z těsta vytvarujeme bochánek , který dáme do olejem vytřené mísy. Těsto i z vrchu potřeme lehce olejem, aby neokoralo při kynutí. A mísu zakryjeme potravinářskou folií. Takto dáme kynout na teplé místo na cca hodinu nebo než nezdvojnásobí svůj objem.
  6. Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučněný vál a vyboucháme z něho vzduch a hněteme další cca 2-3 minuty, dokud není zase hladké a pružné.
  7. Z těsta vytvarujeme buď kulatý bochník, který dáme na plech a nebo do obdélníkové chlebové formy vytřené olejem. Těsto z vrchu potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme 2 lžícemi čedaru. Můžete udělat i pár zářezů navrchu.
  8. Takto necháme ještě chvilku odpočinout a nakynout.
  9. Troubu vyhřejeme na 200°C a pečeme asi 10 minu. Teplotu snížíme na 180°C a pečeme ještě dalších 20 minut. 
  10. Pokud chleba rychle zlátne, volně ho přikryjeme alobalem.
  11. Že je chleba uvnitř propečený, zjistíme tak, že poklepeme na spodní stranu bochníku, musí znít dutě.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Hladká mouka 500 365 60 10 7330 4,5
Čedar 100 3 26 32 1706 25
Parmezán 30 0,9 10,5 7,8 489 10,5
Bazalka 3 0 0,1 0 3 1
Droždí 7 2,5 3,4 0,4 116 9,9
Mléko 200 10 6 4 396 2,4
Celkem 840 381,4 106 54,2 10040 53,3
  v 1 porci 42 19,1 5,3 2,7 502 2,7
  ve 100g 100 45,4 12,6 6,5 1195,2 6,4
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *