
Dneska jsem si pro Vás připravila českou klasiku trochu jinak. Španělský ptáček z kuřecích prsou s naprosto vymazlenou omáčkou.
Náplně se různí, někdo dává vařené vejce, někdo třeba i petržel. Takže si náplň když tak upravte podle vlastních preferencí nebo co zrovna najdete v lednici. 🙂
Jako přílohu doporučuji vařenou rýži a pokud zrovna nedržíte dietu hodí se i houskový knedlík.
Vyzkoušejte také Poctivou domácí bramboračku nebo Slaný celozrnný koláč se špenátem.
Základní informace
- příprava: 15 minut
- pečení: 30-45 minut
- 4 porce
- 18 Kč / porci
Ingredience
- 4 kuřecí prsa
- 1 pikantní klobása
- 1 cibule
- 1 větší mrkev
- 2 střední kyselé okurky
- 4 lžíce hořčice
- 1 lžička škrobu pro přípravu masitých pokrmů
- 300-500ml vývaru
- sůl, pepř
Obtížnost přípravy
Obtížnost
40%
Postup přípravy
- Jako první si oloupeme cibuli a mrkev. Cibuli nakrájíme na měsíčky a mrkev na proužky.
- Stejně tak nakrájíme klobásu a kyselé okurky na přibližně stejně velké proužky.
- Kuřecí prsa si rozkrojíme, přikryjeme igelitovým sáčkem a rozklepeme. Abychom měli dostatečně velkou placku na zabalené ptáčků.
- Kuřecí plátky osolíme a opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí.
- Na každý plátek přijde jeden měsíček cibule, jeden proužek mrkve, okurky a klobásy. Náplň dáváme na namazanou stranu masa.
- Opatrně zabalíme a zajistíme párátky.
- Zabalené ptáčky vložíme do zapékací mísy a vršky ptáčků ještě potřeme lehce hořčicí.
- Mezi ptáčky přihodíme cibuli, mrkev a klobásu co nám zbyla z náplně. A zalijeme vývarem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 190°C cca 45 minut. Během pečení kontrolujeme a případně přilijeme ještě vývar.
- Po upečení vyndáme ptáčky a uchováme je v teple, vyndáme i klobásu.
- Šťávu se zbylou zeleninou tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka.
- V malé skleničce rozpustíme lžičku škrobu s vodou a přilijeme do omáčky. Tím se nám šťáva krásně zahustí. Můžeme ještě přisolit podle chuti.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Kuřecí prsa | 480 | 0 | 110,4 | 4,8 | 2213 | 52,3 |
Klobása | 120 | 2,4 | 16,8 | 28,8 | 1423 | 10,8 |
Mrkev | 120 | 8,4 | 1,2 | 0,3 | 178 | 3 |
Cibule | 90 | 8,1 | 0,9 | 0,2 | 164 | 1,1 |
Kyselá okurka | 60 | 3,6 | 0,2 | 0,1 | 71 | 4 |
Hořčice | 40 | 2,8 | 2,4 | 2 | 167 | 0,7 |
Škrob | 10 | 8,4 | 0 | 0 | 143 | 1,2 |
Celkem | 920 | 33,7 | 131,9 | 36,1 | 4359 | 73 |
  v 1 porci | 230 | 8,4 | 33 | 9 | 1089,9 | 18,3 |
  ve 100g | 100 | 3,7 | 14,3 | 3,9 | 473,8 | 7,9 |
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.
2 komentáře
Kurzy vaření šéfkuchař · 10. 2. 2021 v 22:47
Výborný.Vařím často.moc jsme si pochutnali. Přidávám ke svý oblíbený receptům.
Díky ! 🙂
Verča · 19. 2. 2021 v 16:04
Moc děkuji 🙂