skoricove_rolky

Tuto bábovku není třeba ani krájet. Stačí si jen kousek utrhnout. 🙂 Skořicové rolky si lze vychutnat i jinak a všechny určitě překvapíte, když jim naservírujete takovouto bábovku.

Pokud se bojíte kynutého těsta, tak už nemusíte. 🙂 Tento recept vyjde vždycky! A nepotřebujete ani váhu. Stačí vám klasický hrneček.

Těsto je jemňoučké a nadýchané jako od babičky. 🙂 Zaručuji Vám, že těsto budete využívat i na jiné kynuté dezerty než jen na tyto rolky.

Základní informace
  • příprava: 15 minut
  • kynutí: 40-60 minut
  • pečení: 30 minut
  • 16 porcí
  • 3 Kč / porci
Ingredience
  • 4 hrnky hladké mouky
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1/4 teplé vody
  • 1 balení instantního droždí
  • 1 vejce
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla (cca 60g)
  • máslo, cukr a skořice na náplň
Obtížnost přípravy
Obtížnost 30%
Postup přípravy
  1. Jako první si necháme zaktivovat droždí. Teplou vodu si nalijeme do nějaké misky, do které ještě přidáme lžíci cukru a nasypeme droždí. Necháme odpočinou tak 2-3 minutky než se utvoří pěna.
  2. Mezi tím si ve větší míse smícháme mléko, rozpuštěné máslo, zbytek cukru a jedno vejce.
  3. Když už máme droždí zaktivované (už má pěnu), přidáme ho k mokrým ingrediencím a promícháme.
  4. Postupně přisypeme dva hrnky hladké mouky a metličkou promícháme do hladké konzistence. 
  5. Pak přidáme zbylé dva hrnky mouky a nyní těsto už zpracováváme ručně.
  6. Pokud máte kuchyňského robota co zvládne hnětení máte o starost méně.
  7. Těstu dopřejeme masáž alespoň 5 minut, aby bylo krásně hladké.
  8. Mísu vytřeme rostlinným olejem (slunečnicový/řepkový) a těsto do ní vložíme. Vrch těsta také potřete, aby neokoralo. Mísu pak zakryjeme potravinovou folií a necháme kynout cca hodinu. 
  9. Vykynuté těsto si rozválíme na válu na tenký plát. Rozetřeme na něj máslo cca 50g. A celý povrch následně posypeme cukrem a skořicí. Cukr nechám na Vás jak máte rádi sladké. Ale skořice dejte aspoň tak 2 polévkové lžíce.
  10. Pak už jen těsto zarolujte a rozkrájejte na cca 16 rolek.
  11. Rolky pak naklademe do máslem vymazané bábovkové formy. Můžeme nechat ještě půl hodinky kynout.
  12. Pečeme na 180°C ve vyhřáté troubě přibližně 30 minut podle Vaší trouby.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Hladká mouka 520 379,6 57,2 10,4 7623 4,7
Mléko 170 8,5 5,1 3,4 337 2
Cukr 50 50 0 0 835 2
Droždí 7 2,5 3,4 0,4 116 9,9
Vejce 50 0,5 6 5 316 2,5
Máslo 110 0,9 0,9 90,2 3374 17,2
Skořice 30 24 1,2 0,6 450 12
Celkem 937 466 73,7 110 13051 50,3
  v 1 porci 58,6 29,1 4,6 6,9 815,7 3,1
  ve 100g 100 49,7 7,9 11,7 1392,8 5,4
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *