
Tuto bábovku není třeba ani krájet. Stačí si jen kousek utrhnout. 🙂 Skořicové rolky si lze vychutnat i jinak a všechny určitě překvapíte, když jim naservírujete takovouto bábovku.
Pokud se bojíte kynutého těsta, tak už nemusíte. 🙂 Tento recept vyjde vždycky! A nepotřebujete ani váhu. Stačí vám klasický hrneček.
Těsto je jemňoučké a nadýchané jako od babičky. 🙂 Zaručuji Vám, že těsto budete využívat i na jiné kynuté dezerty než jen na tyto rolky.
Základní informace
- příprava: 15 minut
- kynutí: 40-60 minut
- pečení: 30 minut
- 16 porcí
- 3 Kč / porci
Ingredience
- 4 hrnky hladké mouky
- 3/4 hrnku mléka
- 1/4 hrnku cukru
- 1/4 teplé vody
- 1 balení instantního droždí
- 1 vejce
- 1/4 hrnku rozpuštěného másla (cca 60g)
- máslo, cukr a skořice na náplň
Obtížnost přípravy
Obtížnost
30%
Tip
Když po upečení ještě teplé rolky potřete rozpuštěným máslem, hned tak neztvrdnou.
Postup přípravy
- Jako první si necháme zaktivovat droždí. Teplou vodu si nalijeme do nějaké misky, do které ještě přidáme lžíci cukru a nasypeme droždí. Necháme odpočinou tak 2-3 minutky než se utvoří pěna.
- Mezi tím si ve větší míse smícháme mléko, rozpuštěné máslo, zbytek cukru a jedno vejce.
- Když už máme droždí zaktivované (už má pěnu), přidáme ho k mokrým ingrediencím a promícháme.
- Postupně přisypeme dva hrnky hladké mouky a metličkou promícháme do hladké konzistence.
- Pak přidáme zbylé dva hrnky mouky a nyní těsto už zpracováváme ručně.
- Pokud máte kuchyňského robota co zvládne hnětení máte o starost méně.
- Těstu dopřejeme masáž alespoň 5 minut, aby bylo krásně hladké.
- Mísu vytřeme rostlinným olejem (slunečnicový/řepkový) a těsto do ní vložíme. Vrch těsta také potřete, aby neokoralo. Mísu pak zakryjeme potravinovou folií a necháme kynout cca hodinu.
- Vykynuté těsto si rozválíme na válu na tenký plát. Rozetřeme na něj máslo cca 50g. A celý povrch následně posypeme cukrem a skořicí. Cukr nechám na Vás jak máte rádi sladké. Ale skořice dejte aspoň tak 2 polévkové lžíce.
- Pak už jen těsto zarolujte a rozkrájejte na cca 16 rolek.
- Rolky pak naklademe do máslem vymazané bábovkové formy. Můžeme nechat ještě půl hodinky kynout.
- Pečeme na 180°C ve vyhřáté troubě přibližně 30 minut podle Vaší trouby.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Hladká mouka | 520 | 379,6 | 57,2 | 10,4 | 7623 | 4,7 |
Mléko | 170 | 8,5 | 5,1 | 3,4 | 337 | 2 |
Cukr | 50 | 50 | 0 | 0 | 835 | 2 |
Droždí | 7 | 2,5 | 3,4 | 0,4 | 116 | 9,9 |
Vejce | 50 | 0,5 | 6 | 5 | 316 | 2,5 |
Máslo | 110 | 0,9 | 0,9 | 90,2 | 3374 | 17,2 |
Skořice | 30 | 24 | 1,2 | 0,6 | 450 | 12 |
Celkem | 937 | 466 | 73,7 | 110 | 13051 | 50,3 |
  v 1 porci | 58,6 | 29,1 | 4,6 | 6,9 | 815,7 | 3,1 |
  ve 100g | 100 | 49,7 | 7,9 | 11,7 | 1392,8 | 5,4 |
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.
0 komentářů