roastbeef

Už dlouho jsem tu neměla nějaký masitý recept. Tak dnes je tu jeden jenom o mase a navíc o hovězím.

Naučím Vás jak si připravit skvělý roastbeef neboli pečené hovězí. A nebojte se není to vůbec tak složité jak si možná můžete myslet.

Roastbeef patří do anglické kuchyně. Připravuje se z nízkého roštěnce, a podává se buď teplý s yorkshirským pudinkem a nebo za studena do sendvičů nebo obložených mís.

Osobně ho mám radši více propečený a za studena podávaný. Ale to už nechám na Vás.

A pokud budete chtít roastbeef podávat ve formě sendvičů, doporučuji upéct si k němu světlý bylinkovo-sýrový chléb.

Základní informace
  • příprava: 10 minut
  • marinování: 24 hodin
  • pečení: 35-40 minut
  • 4 porce
  • 52 Kč / porci
Ingredience
  • 500g nízkého hovězího roštěnce
  • 40ml olivového oleje
  • 40ml worcestrové omáčky
  • sůl a pepř
Obtížnost přípravy
Obtížnost 30%
Postup přípravy
  1. Maso ze všech stran osolíme, opepříme a pokapeme worcestrovou omáčkou.
  2. Svážeme potravinářským provázkem. Pokud nemáte potravinářský provázek, můžete použít nebarvenou bavlnku nebo nebarvenou nit na šití, kterou minimálně zdvojíme, aby byla silnější.
  3. Na špičce masa uděláme klasický dvojitý uzel. Necháme si oba konce provázku poměrně dlouhé.
  4. Z delšího kusu provázku uděláme smyčku, kterou navlečeme na maso kousek dál od prvního uzlu a lehce utáhneme (ne moc, aby se maso dobře propeklo, ale zase ne málo, aby maso drželo tvar). Takto pokračujeme až na konec masa. Zbylé dva konce provázku svážeme na druhé straně masa, tak aby protínaly kolmo smyčky na mase.
  5. Takto připravený kus masa ještě ještě naolejujeme olivovým olejem a dáme do lednice minimálně přes noc ideálně na 24 hodin odležet.
  6. Druhý den si rozehřejeme troubu na 140-150°C.
  7. Nejprve maso zprudka opečeme ze všech stran na pánvi, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř.
  8. Pak už jen dáme do pekáčku a necháme zvolna péct podle velikosti masa a stupně propečení zhruba tak 30-40 minut.
  9. Po vyndání z trouby maso zabalíme do alobalu a necháme a necháme chvíli odpočinout. Aspoň 15 minut.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Nízký hovězí roštěnec 500 0 105 60 4335 190
Olivový olej 40 0,1 0 39,6 1500 12,8
Worcestrová omáčka 40 6,8 0,4 0,1 126 5,6
Celkem 580 6,9 105,4 99,7 5961 208,4
  v 1 porci 145 1,7 26,4 24,9 1490 52,1
  ve 100g 100 1,2 18,2 17,2 1027,8 35,9
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *