
Pokud jste milovníky krémového rizota jako z Itálie stejně jako já, bude se Vám zamlouvat i tento recept. 🙂
Dnešní rizotko je s lososem v rajčatovém základu. Abychom pořád nevyřili jenom z toho kuřecího masa, občas to chce i nějakou tu rybu zařadit. Správně bychom měli ryby konzumovat až 3x týdně. Já se přiznám, že to úplně nedodržuji, ale v této podobě si rybu klidně dám :-).
Recept je to jednoduchý a do půl hodiny máte na stole. 😉
Vyzkoušjte i Krémové rizoto s kukuřicí, hráškem a kuřecím masem nebo Cuketové lasagne bez lepku.
Základní informace
- příprava: 10 minut
- vaření: 30 minut
- 2 porce
- 77 Kč / porci
Ingredience
- 130g rýže arborio nebo jiné kulatozrnné rýže
- 300g lososa
- 50g rajčatového protlaku
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 10ml olivového oleje
- 20g parmezánu
- 20g patrželové nati
- citronová šťáva
- cca 1l zeleninového vývaru případně vody
- sůl a pepř podle chuti
Obtížnost přípravy
Postup přípravy
- Na lžíci oleje restujeme cibuli, nakrájenou na drobno, do sklovata.
- K cibulce přidáme rýži, kterou taky orestujeme dá se říct do sklovata.
- Rýži zalijeme vývarem, ale jen tolik, aby byla rýže potopená a postupně dolíváme.
- Lososa zbavíme kůže a větších kostí na které narazíme. nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme podle chuti a pokapeme citronovou šťávou. Důkladně vše spolu promícháme.
- Do rizota přidáme protlak, rybu a promícháme.
- Za stálého míchání vaříme cca 25 minut dokud není rýže al dente. Přilíváme vývar podle potřeby.
- Rizoto odstavíme z plotny a přidáme lžíci másla a nastrouhaný parmezán a důkladně promícháme.
- Přiklopíme pokličkou a necháme takto 5 minut stát. Poté opět promícháme, takto nám vznikne krásně nadýchané a krémové rizoto.
- Na úplný závěr ještě vmícháme nasekanou petrželku. Na talíři zdobíme ještě strouhaným parmezánem.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Rýže arborio | 130 | 98,8 | 10,4 | 1,3 | 1894 | 9,8 |
Losos | 300 | 0 | 60 | 45 | 2700 | 110,7 |
Rajčatový protlak | 50 | 12 | 1 | 0,3 | 228 | 4,4 |
Cibule | 80 | 7,2 | 0,8 | 0,2 | 146 | 1 |
Máslo | 20 | 0,2 | 0,2 | 16,4 | 613 | 3,1 |
Olivový olej | 10 | 0 | 0 | 9,9 | 375 | 3,2 |
Parmezán | 20 | 0,6 | 7 | 5,2 | 326 | 7 |
Petrželová nať | 20 | 1,8 | 0,8 | 0,1 | 47 | 13,3 |
Citronová šťáva | 15 | 1,1 | 0,1 | 0 | 18 | 0,9 |
Celkem | 645 | 121,6 | 80,2 | 78,4 | 6347 | 153,2 |
  v 1 porci | 322,5 | 60,8 | 40,1 | 39,2 | 3173,6 | 76,6 |
  ve 100g | 100 | 10,1 | 6,7 | 6,5 | 529,4 | 12,8 |
0 komentářů