rizeto_SMALL2

Pokud jste milovníky krémového rizota jako z Itálie stejně jako já, bude se Vám zamlouvat i tento recept. 🙂

Dnešní rizotko je s lososem v rajčatovém základu. Abychom pořád nevyřili jenom z toho kuřecího masa, občas to chce i nějakou tu rybu zařadit. Správně bychom měli ryby konzumovat až 3x týdně. Já se přiznám, že to úplně nedodržuji, ale v této podobě si rybu klidně dám :-).

Recept je to jednoduchý a do půl hodiny máte na stole. 😉

Vyzkoušjte i Krémové rizoto s kukuřicí, hráškem a kuřecím masem nebo Cuketové lasagne bez lepku

Základní informace
  • příprava: 10 minut
  • vaření: 30 minut
  • 2 porce
  • 77 Kč / porci
Ingredience
  • 130g rýže arborio nebo jiné kulatozrnné rýže
  • 300g lososa
  • 50g rajčatového protlaku
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 10ml olivového oleje
  • 20g parmezánu
  • 20g patrželové nati
  • citronová šťáva
  • cca 1l zeleninového vývaru případně vody
  • sůl a pepř podle chuti
Obtížnost přípravy
Obtížnost 25%
Postup přípravy
  1. Na lžíci oleje restujeme cibuli, nakrájenou na drobno, do sklovata.
  2. K cibulce přidáme rýži, kterou taky orestujeme dá se říct do sklovata.
  3. Rýži zalijeme vývarem, ale jen tolik, aby byla rýže potopená a postupně dolíváme.
  4. Lososa zbavíme kůže a větších kostí na které narazíme. nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme podle chuti a pokapeme citronovou šťávou. Důkladně vše spolu promícháme.
  5. Do rizota přidáme protlak, rybu a promícháme.
  6. Za stálého míchání vaříme cca 25 minut dokud není rýže al dente. Přilíváme vývar podle potřeby.
  7. Rizoto odstavíme z plotny a přidáme lžíci másla a nastrouhaný parmezán a důkladně promícháme.
  8. Přiklopíme pokličkou a necháme takto 5 minut stát. Poté opět promícháme, takto nám vznikne krásně nadýchané a krémové rizoto.
  9. Na úplný závěr ještě vmícháme nasekanou petrželku. Na talíři zdobíme ještě strouhaným parmezánem.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Rýže arborio 130 98,8 10,4 1,3 1894 9,8
Losos 300 0 60 45 2700 110,7
Rajčatový protlak 50 12 1 0,3 228 4,4
Cibule 80 7,2 0,8 0,2 146 1
Máslo 20 0,2 0,2 16,4 613 3,1
Olivový olej 10 0 0 9,9 375 3,2
Parmezán 20 0,6 7 5,2 326 7
Petrželová nať 20 1,8 0,8 0,1 47 13,3
Citronová šťáva 15 1,1 0,1 0 18 0,9
Celkem 645 121,6 80,2 78,4 6347 153,2
  v 1 porci 322,5 60,8 40,1 39,2 3173,6 76,6
  ve 100g 100 10,1 6,7 6,5 529,4 12,8
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

0 komentářů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *