orechovy_dort_SMALL

Pokud jste někdy tak trochu mlsní jako já, tak tenhle jednoduchý a levný ořechový dort je něco pro Vás. 😉

Přípravit ho zvládne každý a určitě se Vám povede. Zdobit pak můžete jíškovým kakaovým nebo pokud máte rádi kávovým krémem a sypat ořechy a nebo podle chuti třeba jen namazat marmeládou. 🙂 To nechám plně na Vás.

Co si budeme povídat tento recept není zrovna z těch fit receptů, které tu zde na blogu také najdete, ale jednou za čas, proč ne? 🙂

Ochutnejte také Dort z černého lesa nebo Nepečený fitness dort.

Základní informace
  • příprava: 15 minut
  • pečení: 45 minut
  • 12 porcí
  • 8 Kč / porci
Ingredience na korpus
  • 4 vejce
  • 200g cukru
  • 10 lžic studené vody
  • 200g jemné krupice
  • 100g strouhaných ořechů
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • citronová kůra
Ingredience na jíškový krém
  • 150g másla
  • 100g cukru
  • 80g hladké mouky
  • 50g kakaa holandského typu
  • cca 250ml teplé vody
Obtížnost přípravy
Obtížnost 30%
Postup přípravy
  1. Jako první začneme s přípravou korpusu. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky.
  2. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny a při dalším šlehání přidáme vždy po lžíci vodu a lžíci krupice.
  3. Přidáme i citronovou kůru a pomleté ořechy. 
  4. Zamícháme zbytek krupice s práškem do pečiva.
  5. Nakonec velmi jemně vmícháme sníh z bílků.
  6. Těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem nebo dobře vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.
  7. Dort pečeme velmi zvolna cca na 150-160°C zhruba 45minut. Zkoušíme špejlí, pokud se na ní těsto nelepí, máme upečeno.
  8. Dort necháme vychladnout. A po vychladnutí rozřízneme podélně na dvě části nebo tři části.
  9. Mezi tím si připravíme jíškový krém.
  10. Jako první si rozpustíme kakao v teplé vodě.
  11. Pak si rozpustíme 50g másla v kastrolku, odstsvíme, přisypeme zhruba polovinu cukru a mouku, zamícháme a znovu postavíme na plotnu. Jen co se jíška spojí zalijeme Připraveným kakaem.
  12. Vymícháme hladkou kaši, a když zhoustne odstavíme jí z plotny.
  13. Pak ušleháme zbylé máslo a zbylý cukr a po lžících přidáváme vychladlou kakaovou jíšku. Šleháme dokud krém hodně nenabude.
  14. Krém rozetřeme mezi jednotlivá patra a necháme si i na zdobení, já dort potřela i z boků a zvrchu. Celý jsem ho ještě posypala mletými ořechy.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Vejce 200 1,9 24 20 1264 10
Cukr 300 300 0 0 5010 12
Krupice 200 142 22 2 2872 6,4
Vlašské ořechy 100 14 16 63 2894 28,8
Prášek do pečiva 7 0,1 0 0 2 2
Máslo 150 1,2 1,2 123 4601 23,4
Hladká mouka 80 58,4 9,6 1,6 1173 0,7
Kakao 50 8,5 12,5 7 730 12
Celkem 1087 526,1 85,3 216,6 18546 95,3
  v 1 porci 90,6 43,8 7,1 18,1 1545,5 7,9
  ve 100g 100 48,4 7,8 19,9 1706,1 8,8
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: