
Na toto cukroví nepotřebujete žádná speciální vykrajovátka. Bude Vám stačit obyčejný nůž. 🙂 Toto vánoční cukroví je pro lenochy, kteří se nechtějí dělat s těstem, které musí vyválet pak ještě vykrajovat a slepovat.
Pokud hledáte ještě nějaký rychlý recept na vánoční stůl, toto je on. 🙂 Upečeme buchtu, kterou nakrájíme na jednohubky a dozdobíme. Jak by řekl můj muž: značka IDEAL.
Tuto buchtu nakonec můžete využít i mimo čas Vánoc a to se vyplatí, no ne? 🙂
Pro další vánoční inspiraci se koukněte na mé předešlé recepty, například na Sekané cukroví, pro dietáře Nepečené ořechové kuličky bez lepku nebo Kakaové dortíčky ala Oreo, které vážně musíte zkusit!
Základní informace
- příprava: 10 minut
- pečení: 10-15 minut
- 60 porcí
- 3 Kč / porci
Ingredience
- 100g polohrubé mouky
- 250g másla
- 100g cukru
- 6 vajec
- 1 lžíce kakaa holandského typu
- 180g vlašských ořechů + na ozdobu
- 1 prášek do pečiva nebo 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce rybízového džemu
- 100g čokolády 80%
- 2 lžíce kokosového oleje
Obtížnost přípravy
Postup přípravy
- Vlašské ořechy si nameleme na jemno. A vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
- Máslo vyšleháme s cukrem a žloutky do světlé pěny.
- Postupně přidáme i kakao a mleté ořechy.
- Mouku prosejeme s práškem do pečiva a také přisypeme do těsta.
- Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Vylijeme do pekáčku vyleženého pečícím papírem.
- Pečeme na 160°C ve vyhřáté troubě cca 15 minut. Minimálně prvních 5 minut neotvíráme troubu, aby nám těsto nespadlo.
- Po upečení a vychladnutí potřeme korpus džemem. Džem nám dodá trochu štiplavé chuti, ale je tam hlavně z toho důvodu, aby se nám čokoládová poleva nevsákla a hezky držela na povrchu.
- Takto připravený korpus nakrájíme na malé kostičky tak akorát na jedno sousto.
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu spolu s kokosovým olejem. A kostičky do ní namáčíme. Zdobíme půlkou vlašského ořechu.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Polohrubá mouka | 100 | 75 | 10 | 1 | 1466 | 3 |
Máslo | 250 | 2 | 2 | 205 | 7688 | 39 |
Cukr | 100 | 100 | 0 | 0 | 1670 | 4 |
Vejce | 300 | 2,8 | 36 | 30 | 1896 | 15 |
Kakao | 20 | 3,4 | 5 | 2,8 | 292 | 4,8 |
Vlašské ořechy | 180 | 25,2 | 28,8 | 113,4 | 5209 | 51,8 |
prášek do pečiva | 12 | 0,2 | 0 | 0 | 4 | 3,5 |
Čokoláda | 100 | 21 | 9 | 48 | 2387 | 35 |
Kokosový olej | 30 | 0 | 0,1 | 29,7 | 1117 | 18 |
Džem | 30 | 16,5 | 0,2 | 0,1 | 297 | 3 |
Celkem | 1122 | 246,2 | 91,1 | 430 | 22005 | 177,1 |
  v 1 porci | 18,7 | 4,1 | 1,5 | 7,2 | 366,8 | 3 |
  ve 100g | 100 | 21,9 | 8,1 | 38,3 | 1961,3 | 15,8 |
0 komentářů