Obraceny_kolac_s_jablky

Říkáte si proč obrácený?

Když koláč vypadá v celku normálně? 🙂 Jednoduše proto, že se peče obráceně.

Jemný piškotový korpus, jablíčka se skořicí (kdo má rád může si přidat i rozinky, oříšky nebo oboje) a navrch tvaroh s čokoládou. Může se to zdát jako přeplácaná kombinace, ale věřte mi. 🙂 Recept je odzkoušený.

Já použila právě dozrálá letní jablka, která jsou samy o sobě hodně sladká. To je bonus pro mě a nemusím tolik doslazovat. 🙂

Navíc, věděli jste, že 3 jablka pokryjí denní dávku vitamínu C? Jablka ovšem obsahují i vitamíny E, B, A, kyselinu listovou a řadu dalších.

Takže natrhat jablíčka a jde se na to. 😉

Zkuste i mé další recepty z jablek například jablečný crumble, muffiny s javorovým sirupem a skořicí nebo jablečné taštičky. 😉

Základní informace
  • příprava: 25 minut
  • pečení: 15 minut
  • 8 porcí
  • 13 Kč / porci
Ingredience na korpus
  • 6 vajec
  • 65g cukru
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 lžíce vlažné vody
  • 240g hladké mouky
Ingredience na náplň
  • 500g měkkého tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 20g hořké čokolády
  • 500g jablek
  • 2 lžíce skořice
Obtížnost přípravy
Obtížnost 30%
Postup přípravy
  1. Nejprve si předehřejeme troubu na 180°C. A pak si připravíme otevíratelnou dortovou formu, které vyložíme dno pečícím papírem a následně i boky.
  2. Pak si připravíme piškotové těsto. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme cukr a také zašleháme.
  3. Do sněhu následně zašleháme i žloutky, olej a vodu. 
  4. Nakonec opatrně vmícháme mouku. Můžete přidat i půl lžičky jedlé sody. Ale není to nutné.
  5. Těsto máme hotové a jdeme na jablka. Ta oloupeme a nastrouháme na hrubo nebo pokud se Vám jako mě nechtějí strouhat stačí je pokrájet na malé kousky. Je to na Vás.
  6. Pokud máte jablka kyselejší, doslaďte si je podle vlastní chuti a přidejte skořici. Jak už jsem psala výše pokud máte rádi přidejte si ještě oříšky, rozinky nebo oboje a vše spolu důkladně promíchejte, aby vše bylo obaleno ve skořici (případně i v cukru)
  7. Na dno formy přijdou jablka, která dobře uhladíme, aby nezůstala žádná díra. A na jablka přijde piškotové těsto. Takto vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut. Podle Vaší trouby. Zkoušíme špejlí.
  8. Po vychladnutí koláč obrátíme a sundáme pečící papír. Navrch rozetřeme tvaroh dochucený vanilkovým cukrem a zdobíme nastrouhanou čokoládou.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Vejce 300 2,8 36 30 1896 15
Cukr 65 65 0 0 1086 2,6
Slunečnicový olej 45 0 0 45 1689 1,9
Hladká mouka 240 175,2 26,4 4,8 3518 2,2
Měkký tvaroh 500 20 60 1,5 1415 36
Vanilkový cukr 20 19,6 0 0 337 3,9
Čokoláda 20 4,2 1,8 9,6 477 7
Jablka 500 65 1,9 2 1190 17,5
Skořice 30 24 1,2 0,6 450 12
Celkem 1720 375,9 127,3 93,5 12059 98,1
  v 1 porci 215 47 15,9 11,7 1507,4 12,3
  ve 100g 100 21,9 7,4 5,4 701,1 5,7
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *