
Znáte pohanku, obilovinu co chutná lehce po oříšcích a je přírozeně bez lepku?
Pokud ne, tak mám pro Vás recept ve kterém jí můžete ochutnat a zároveň si i pochutnat.
Jedná se o tento nepečený pohankový perník. Ve kterém najdete jak již zmíněnou pohanku tak i jablka a hrušky. Perníkové koření dodává dezertu lehce vánoční atmosféru. 🙂
Vyzkoušejte také Nepečený cheesecake s jahodami nebo Jablkový koláč s tvarohem bez cukru.
Základní informace
- příprava: 10 minut
- vaření: 15 minut
- 12 porcí
- 8 Kč / porci
Ingredience
- 400g pohankových krup
- 600ml mléka
- 200ml vody
- 5-6 jablek (podle velikosti, cca 600g)
- 2 hrušky
- 2 lžíce javorového sirupu (nebo jiné sladidlo)
- 20g kakaa holandského typu
- perníkové koření podle chuti
- hrst mandlí na ozdobu
Obtížnost přípravy
Obtížnost
25%
Tip
Pro zvýšení bílkovin v dezertu můžete místo kakaa přidat jednu odměrku čokoládového proteinu.
Info
Dávka je dělaná pro dortovou formu o průměru 25cm.

Postup přípravy
- Neprve si propláchneme pohanku a dáme jí vařit do mléka smíchaného s vodou.
- Pohanku za stálého míchání vaříme cca 15minut. Pak stáhneme z plamene a hrnec přikryjeme pokličkou a necháme ještě cca 5 minut dojít.
- Jablka a hrušky nastrouháme a připravíme si je do mísy, kam přidáme i kakaa a perníkové koření.
- Uvařenou pohanku rozmixujeme na kaši a přidáme k jablkům a hruškám.
- Vše spolu dobře promícháme, ochutnáme a podle chuti ještě dosladíme javorovým sirupem. Já přidala zhruba dvě lžíce.
- Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a směs do ní natlačíme a dobře uhladíme. Čím víc bude pohanka chladnout tím bude i více tuhnout. Navrch mlžeme ještě ozdobit ovocem a nasekanými mandlemi.
- Perník dáme ztuhnout do lenice nejlépe přes noc.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohanka kroupy | 400 | 284 | 40 | 8 | 5796 | 28,8 |
Mléko | 600 | 30 | 18 | 12 | 1188 | 7,2 |
Jablka | 600 | 78 | 2,2 | 2,4 | 1428 | 21 |
Hrušky | 200 | 26 | 0,9 | 0,7 | 488 | 19,8 |
Kakao | 20 | 3,4 | 5 | 2,8 | 292 | 4,8 |
Javorový sirup | 30 | 19,8 | 0 | 0 | 328 | 11,9 |
Perníkové koření | 5 | 3,8 | 0,3 | 0,2 | 96 | 4,1 |
Mandle | 10 | 1 | 2,4 | 5,4 | 261 | 2,7 |
Celkem | 1865 | 446 | 68,8 | 31,5 | 9876 | 100,3 |
  v 1 porci | 155,4 | 37,2 | 5,7 | 2,6 | 823 | 8,4 |
  ve 100g | 100 | 23,9 | 3,7 | 1,7 | 529,6 | 5,4 |
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.
0 komentářů