
Téměř každý den řeším co bych si dala dobrého k svačině, aby to nebyla nuda. A vzpomněla jsem si na mrkvové těsto a už se kouzlilo.
Samozřejmě náplň nechám čistě na Vás jak máte pizzu rádi. Ale pro inspiraci přidám tu svou. 😉
Dokonce Vám mohu prozradit, že jsem udělala i “sladkou variantu” z tohoto jednoduchého těsta, na kterou se můžete těšit příště. 😉
No a pokud se Vám líbí zeleninové svačinky, můžete vyzkoušet i květákové placičky.
Základní informace
- příprava: 15 minut
- pečení: 15-20 minut
- 15 porcí
- 4 Kč / porci
Ingredience na těsto
- 170g mrkve
- 250g měkkého tvarohu
- 55g másla
- 300g hladké mouky
- vejce na potření
Ingredience na náplň
- 50g fety
- 115g rajčatového protlaku
- stroužek česneku
- sůl, pepř, oregano podle chuti
Obtížnost přípravy
Obtížnost
20%
Info
Hladkou mouku můžete nahradit v poměru 1:1 Vaší oblíbenou alternativou (kokosová, mandlová, špaldová...).
Postup přípravy
- Syrovou mrkev nastrouháme na jemno. K mrkvi přidáme jednu vaničku měkkého tvarohu, na kostičky nakrájené máslo a hladkou mouku.
- Ze surovin zpracujeme pevné těsto, které necháme v lednici půl hodiny odležet.
- Z těsta na pomoučněném vále vyválíme tenkou placku, kterou radýlkem nebo nožem nakrájíme na čtverce.
- Připravíme si v mističce náplň. Rajčatový protlak smícháme s rozmačkaným česnekem a dochutíme solí, pepřem a oregánem. Použít můžete i třeba čerstvou bazalku.
- Na půlku čtverce dáme trochu protlaku a posypeme fetou. čtvereč přehneme tak, aby vznikl trojúhelník.
- Do šátečků můžete přidat podle libosti salám, šunku nebo třeba cibuli, jak je libo.
- Hotové šátečky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a vidličkou přimáčkneme boky těsta k sobě, aby nám nevytekla náplň. Nakonec ještě potřeme rozšlehaným vejcem.
- Vršek šátečků můžete ještě pro ozvláštnění posypat například sezamem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 20 minut do zlatova.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Mrkev | 170 | 11,9 | 1,7 | 0,4 | 252 | 4,3 |
Tvaroh | 250 | 10 | 30 | 0,8 | 708 | 18 |
Máslo | 55 | 0,4 | 0,4 | 45,1 | 1687 | 8,6 |
Hladká mouka | 300 | 219 | 36 | 6 | 4398 | 2,7 |
Feta | 50 | 2 | 7 | 10,5 | 554 | 16,7 |
Rajčatový protlak | 115 | 27,6 | 2,3 | 0,6 | 524 | 10 |
Česnek | 4 | 1 | 0,2 | 0 | 21 | 0,5 |
Vejce | 30 | 0,3 | 3,6 | 3 | 190 | 1,5 |
Celkem | 974 | 272,2 | 81,3 | 66,3 | 8333 | 62,2 |
  v 1 porci | 64,9 | 18,1 | 5,4 | 4,4 | 555,5 | 4,1 |
  ve 100g | 100 | 27,9 | 8,3 | 6,8 | 855,6 | 6,4 |
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.
0 komentářů