satecky_SMALL1

Téměř každý den řeším co bych si dala dobrého k svačině, aby to nebyla nuda. A vzpomněla jsem si na mrkvové těsto a už se kouzlilo. 

Samozřejmě náplň nechám čistě na Vás jak máte pizzu rádi. Ale pro inspiraci přidám tu svou. 😉

Dokonce Vám mohu prozradit, že jsem udělala i “sladkou variantu” z tohoto jednoduchého těsta, na kterou se můžete těšit příště. 😉

No a pokud se Vám líbí zeleninové svačinky, můžete vyzkoušet i květákové placičky.

Základní informace
  • příprava: 15 minut
  • pečení: 15-20 minut
  • 15 porcí
  • 4 Kč / porci
Ingredience na těsto
  • 170g mrkve
  • 250g měkkého tvarohu
  • 55g másla
  • 300g hladké mouky
  • vejce na potření
Ingredience na náplň
  • 50g fety
  • 115g rajčatového protlaku
  • stroužek česneku
  • sůl, pepř, oregano podle chuti
Obtížnost přípravy
Obtížnost 20%
Postup přípravy
  1. Syrovou mrkev nastrouháme na jemno. K mrkvi přidáme jednu vaničku měkkého tvarohu, na kostičky nakrájené máslo a hladkou mouku.
  2. Ze surovin zpracujeme pevné  těsto, které necháme v lednici půl hodiny odležet.
  3. Z těsta na pomoučněném vále vyválíme tenkou placku, kterou radýlkem nebo nožem nakrájíme na čtverce.
  4. Připravíme si v mističce náplň. Rajčatový protlak smícháme s rozmačkaným česnekem a dochutíme solí, pepřem a oregánem. Použít můžete i třeba čerstvou bazalku. 
  5. Na půlku čtverce dáme trochu protlaku a posypeme fetou. čtvereč přehneme tak, aby vznikl trojúhelník. 
  6. Do šátečků můžete přidat podle libosti salám, šunku nebo třeba cibuli, jak je libo.
  7. Hotové šátečky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a vidličkou přimáčkneme boky těsta k sobě, aby nám nevytekla náplň. Nakonec ještě potřeme rozšlehaným vejcem.
  8. Vršek šátečků můžete ještě pro ozvláštnění posypat například sezamem.
  9. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 20 minut do zlatova.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Mrkev 170 11,9 1,7 0,4 252 4,3
Tvaroh 250 10 30 0,8 708 18
Máslo 55 0,4 0,4 45,1 1687 8,6
Hladká mouka 300 219 36 6 4398 2,7
Feta 50 2 7 10,5 554 16,7
Rajčatový protlak 115 27,6 2,3 0,6 524 10
Česnek 4 1 0,2 0 21 0,5
Vejce 30 0,3 3,6 3 190 1,5
Celkem 974 272,2 81,3 66,3 8333 62,2
  v 1 porci 64,9 18,1 5,4 4,4 555,5 4,1
  ve 100g 100 27,9 8,3 6,8 855,6 6,4
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *