
Dezert, po kterém se u Vás doma jenom zapráší? Zkuste mrkvovou roládu. Je velmi snadná, lahodná a díky citronovému krému i osvěující.
Korpus z nasládlé mrkve a lehce kyselý citronový krém. To prostě musíte zkusit! Garantuji Vám, že nezůstanete jenom u jednoho kousku.
Vyzkoušejte také Dýňovou roládu s tvarohovým krémem nebo Fitness roládu s vanilkovým krémem.
Základní informace
- příprava: 10 minut
- pečení: 15 minut
- 10 porcí
- 5 Kč / porci
Ingredience na korpus
- 3 větší mrkve (cca 300g)
- 100g hladké mouky
- 3 vejce
- 1 lžíce skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 45g cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
Ingredience na náplň
- 250g měkkého tvarohu (ve vaničce)
- 1 vanilkový cukr
- 40g másla
- kůra z jednoho citronu
Obtížnost přípravy
Obtížnost
25%
Tip
Můžete přidat i pár hlaviček hřebíčku předem roztlučených v hmoždíři.
Postup přípravy
- Ve větší míse vyšleháme celá vejce s cukrem do světlé pěny.
- V druhé míse smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a kořením.
- K vaječné pěně opatrně vmícháme suché ingredience a na úplný závěr vmícháme I nastrouhanou mrkev.
- Na plech vyložený pečícím papírem si těsto rozetřeme. A pečeme v předem vyhřáté troubě na 175°C cca 10-15 minut.
- Po upečení necháme chvilku vychladnout. Stačí tolik abychom mohli těsto vzít do ruky.
- Na pracovní desku si rozprostřeme bavlněnou utěrku, kterou dobře posypeme moučkovým cukrem. Na takto připravenou utěrku přemístíme upečené těsto, pečícím papírem nahoru, který opatrně sloupneme.
- Těsto na roládu opatrně i s utěrkou zarolujeme a necháme úplně vychladnout.
- Mezitím co nám těsto chladne si připravíme krém. Změklé máslo vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny.
- Přidáme tvaroh a citronovou kůru a opět dobře prošleháme.
- Jakmile je těsto vychladlé, tak ho rozbalíme, potřeme krémem a opět stočíme do rolády.
- Necháme v lednici alespoň hodinu ztuhnout a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Mrkev | 300 | 21 | 3 | 0,7 | 444 | 7,5 |
Hladká mouka | 100 | 73 | 12 | 2 | 1466 | 0,9 |
Vejce | 150 | 1,4 | 18 | 15 | 948 | 7,5 |
Skořice | 5 | 4 | 0,2 | 0,1 | 75 | 2 |
Zázvor | 1 | 0,7 | 0,1 | 0,1 | 15 | 0,1 |
Muškátový oříšek | 1 | 0,4 | 0,1 | 0,4 | 21 | 1,5 |
Cukr | 45 | 45 | 0 | 0 | 752 | 1,8 |
Tvaroh | 250 | 10 | 30 | 0,8 | 708 | 18 |
Máslo | 40 | 0,3 | 0,3 | 32,8 | 1227 | 6,2 |
Vanilkový cukr | 20 | 19,6 | 0 | 0 | 337 | 3,9 |
Kypřící prášek do pečiva | 10 | 0,2 | 0 | 0 | 3 | 2,9 |
Celkem | 922 | 175,4 | 63,7 | 51,7 | 5992 | 49,4 |
  v 1 porci | 92,2 | 17,5 | 6,4 | 5,2 | 599,2 | 4,9 |
  ve 100g | 100 | 19 | 6,9 | 5,6 | 649,9 | 5,4 |
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.
2 komentáře
Jan · 23. 5. 2020 v 16:03
Vypadá skvěle, určitě recept vyzkouším. Je lepší pečící papír vymazat?
Verča · 24. 5. 2020 v 8:02
Dobrý den, není potřeba, já také nevymazávala, ale pokud chcete mít jistotu určitě tím nic nezkazíte. 😉