
Stále máte spoustu jahod a už nevíte kam s nimi? 🙂 Já jsem dnes pekla mřížkový koláš s jahodovou náplní s chia semínky. A náplň je bez cukru, protože naše jahody jsou sladké dost i bez dalších sladidel. 😉
Křehké linecké těsto a tato jahodová náplň to je naprostá pohádka. Během chvilky zmizela půlka koláče ani nevím kam. 🙂
Vyzkoušejte také Ovesný koláč s jahodami bez cukru nebo Tvarohový cheesecake s vločkovým korpusem.
Základní informace
- příprava: 30 minut
- vaření: 15 minut
- pečení: 25 minut
- 12 porcí
- 14 Kč / porci
Ingredience na korpus
- 250g hladké mouky
- 180g másla
- 40g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
Ingredience na náplň
- 300g čerstvých nebo mražených jahod
- lžíce másla
- lžíce citronové šťávy
- 10g chia semínek
Obtížnost přípravy
Obtížnost
15%
Info
Dávka je dělaná pro koláčovou formu o průměru 26 cm.
Postup přípravy
- Jako první si připravíme náplň. Očištěné a omyté jahody dáme do vyššího hrnce a necháme ho povařit cca 15-20 minut bez poklice.
- Za tu dobu by se měly skoro celé rozvařit a i zredukovat šťáva.
- Pokud nemáte rádi kousky můžete ovoce předem rovnou rozmixovat na pyré. Případně přecedit přes sítko a zbavit se semínek.
- K jahodám přidáme citronovou šťávu a máslo.
- Nakonec přisypeme chia semínka, důkladně promícháme a směs necháme odležet, aby chia seminka nabobtnala.
- Mezi tím pokračujeme s přípravou těsta.
- Z hladké mouky, obou cukrů a změklého másla vypracujeme prsty žmolenku.
- Nakonec do žmolenky zapracujeme žloutek a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň na 30 minut odležet.
- Formu si vymažeme máslem.
- Odleželé těsto si rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu vyválíme a dáme na dno vymazané formy.
- Na těsto dáme odleželou jahodovou náplň a hezky uhladíme, abychom měli všude stejně.
- Druhou polovinu těsta také rozválíme a nakrájíme na proužky, teré skládáme na náplň jako mřížku nebo můžete jako já použít pouze jedny pruhy a pak vykrajovátkem dozdobit.
- Pečeme ve vyhřáté troubě ne 175°C cca 25 minut do zlatova.
- Po vychladnutí můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Hladká mouka | 250 | 182,5 | 30 | 5 | 3665 | 2,3 |
Máslo | 200 | 1,6 | 1,6 | 164 | 6134 | 31,2 |
Moučkový cukr | 40 | 39,2 | 0 | 0 | 642 | 0,9 |
Vanilkový cukr | 12 | 11,8 | 0 | 0 | 202 | 2,3 |
Žloutek | 30 | 0,6 | 4,8 | 7,8 | 397 | 0,5 |
Jahody | 300 | 18 | 2,4 | 1,1 | 441 | 119,8 |
Šťáva z citronu | 10 | 0,7 | 0 | 0 | 12 | 0,6 |
Chia semínka | 10 | 3,3 | 1,1 | 3,1 | 220 | 4,5 |
Celkem | 852 | 257,7 | 39,9 | 181 | 11713 | 162 |
  v 1 porci | 71 | 21,5 | 3,3 | 15,1 | 976,1 | 13,5 |
  ve 100g | 100 | 30,2 | 4,7 | 21,2 | 1374,8 | 19 |
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.
0 komentářů