mriz_kolac_SMALL1

Stále máte spoustu jahod a už nevíte kam s nimi? 🙂 Já jsem dnes pekla mřížkový koláš s jahodovou náplní s chia semínky. A náplň je bez cukru, protože naše jahody jsou sladké dost i bez dalších sladidel. 😉

Křehké linecké těsto a tato jahodová náplň to je naprostá pohádka. Během chvilky zmizela půlka koláče ani nevím kam. 🙂

Vyzkoušejte také Ovesný koláč s jahodami bez cukru nebo Tvarohový cheesecake s vločkovým korpusem.

Základní informace
  • příprava: 30 minut
  • vaření: 15 minut
  • pečení: 25 minut
  • 12 porcí
  • 14 Kč / porci
Ingredience na korpus
  • 250g hladké mouky
  • 180g másla
  • 40g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
Ingredience na náplň
  • 300g čerstvých nebo mražených jahod
  • lžíce másla
  • lžíce citronové šťávy
  • 10g chia semínek
Obtížnost přípravy
Obtížnost 15%
Postup přípravy
  1. Jako první si připravíme náplň. Očištěné a omyté jahody dáme do vyššího hrnce a necháme ho povařit cca 15-20 minut bez poklice.
  2. Za tu dobu by se měly skoro celé rozvařit a i zredukovat šťáva.
  3. Pokud nemáte rádi kousky můžete ovoce předem rovnou rozmixovat na pyré. Případně přecedit přes sítko a zbavit se semínek.
  4. K jahodám přidáme citronovou šťávu a  máslo. 
  5. Nakonec přisypeme chia semínka, důkladně promícháme a směs necháme odležet, aby chia seminka nabobtnala.
  6. Mezi tím pokračujeme s přípravou těsta.
  7. Z hladké mouky, obou cukrů a změklého másla vypracujeme prsty žmolenku.
  8. Nakonec do žmolenky zapracujeme žloutek a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň na 30 minut odležet.
  9. Formu si vymažeme máslem.
  10. Odleželé těsto si rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu vyválíme a dáme na dno vymazané formy.
  11. Na těsto dáme odleželou jahodovou náplň a hezky uhladíme, abychom měli všude stejně.
  12. Druhou polovinu těsta také rozválíme a nakrájíme na proužky, teré skládáme na náplň jako mřížku nebo můžete jako já použít pouze jedny pruhy a pak vykrajovátkem dozdobit.
  13. Pečeme ve vyhřáté troubě ne 175°C cca 25 minut do zlatova.
  14. Po vychladnutí můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Hladká mouka 250 182,5 30 5 3665 2,3
Máslo 200 1,6 1,6 164 6134 31,2
Moučkový cukr 40 39,2 0 0 642 0,9
Vanilkový cukr 12 11,8 0 0 202 2,3
Žloutek 30 0,6 4,8 7,8 397 0,5
Jahody 300 18 2,4 1,1 441 119,8
Šťáva z citronu 10 0,7 0 0 12 0,6
Chia semínka 10 3,3 1,1 3,1 220 4,5
Celkem 852 257,7 39,9 181 11713 162
  v 1 porci 71 21,5 3,3 15,1 976,1 13,5
  ve 100g 100 30,2 4,7 21,2 1374,8 19
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

0 komentářů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *