
Kuře a zase kuře. Dnes trochu po asijsku, na citrónu. A proč zrovna citrón?
Citron je bohatým zdrojem vitaminu C, obsahuje také pektin – vlákninu, která je velmi prospěšná pro správnou funkci tlustého střeva, také pomáhá odstraňovat nezdravé bakterie ve střevě. Pomáhá trávení a podporuje tvorbu žluči. Je výborným zdrojem kyseliny citrónové, draslíku, vápníku, fosforu a hořčíku. Zabraňuje růstu a množení patogenních bakterií, které způsobují infekční nemoci. Pomáhá snižovat bolest a zánět kloubů a kolen, jelikož rozpouští kyselinu močovou. Má velký přínos i pro pokožku, zabraňuje tvorbě vrásek a akné. Účinně pomáhá proti onemocnění očí a udržuje oči zdravé.
Proto si neváhejte uvařit tuto dobrotu. Její chuť je krásné propojení sladké, kyselé a slané do vyvážené kombinace.
Základní informace
- příprava: 15 minut
- vaření: 15 minut
- 2 porce
- 30 Kč / porci
Ingredience
- 300g kuřecích prsou
- 5-6 lžic tmavé sójové omáčky
- 2 citróny (šťáva a kůra)
- 3 stroužky česneku
- 5g čerstvého zázvoru
- 100ml vody
- 1 lžička škrobu
- 2-3 lžíce cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř, chilli podle chuti
Obtížnost přípravy
Postup přípravy
- Jako první si očistíme kuřecí prsa a nakrájíme na nudličky nebo kostičky podle toho co máte radši. Osolíme, opepříme a dochutíme špetkou chilli.
- Nakrájíme česnek i zázvor na hodně drobno.
- Citróny omyjeme, osušíme a nastrouháme kůru a pak vymačkáme.
- Ve 100ml vody pořádně rozmícháme škrob.
- Tím máme připraveno a můžeme se dát do vaření.
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Na pánev dáme česnek a zázvor a dáme rozvonět.
- Přidáme kuřecí maso a opečeme.
- Když už je maso hotové přilijeme na pánev citronovou šťávu a kůru. A hned následuje voda se škrobem. Omáčka by měla skoro okamžitě houstnout.
- Přilijeme sójovou omáčku a cukr. Pořádně promícháme, necháme chvilku probublat a ochutnáme. Popřípadě dosladíme.
- Podáváme s vařenou rýží.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Kuřecí prsa | 300 | 0 | 69 | 3 | 1383 | 32,7 |
Sójová omáčka | 50 | 3 | 3 | 0 | 105 | 8,9 |
Šťáva z citrónu | 80 | 5,6 | 0,3 | 0,1 | 97 | 4,8 |
Česnek | 12 | 3 | 0,7 | 0 | 64/td> | 1,6 |
Zázvor | 5 | 3,6 | 0,4 | 0,3 | 76 | 0,4 |
Cukr | 20 | 20 | 0 | 0 | 334 | 0,8 |
Škrob | 5 | 4,2 | 0 | 0 | 72 | 0,4 |
Olivový olej | 30 | 0 | 0 | 29,7 | 1125 | 9,6 |
Celkem | 502 | 39,4 | 73,4 | 33,1 | 3255 | 59,1 |
  v 1 porci | 251 | 19,7 | 36,7 | 16,5 | 1627,4 | 29,6 |
  ve 100g | 100 | 7,9 | 14,6 | 6,6 | 648,4 | 11,8 |
0 komentářů