kremove_rizeto

Máte chuť na trochu Itálie?

Spousta lidí, dříve narozených, při slově rizoto napadne takové to typicky české suché rizoto s mletým masem, rýží s nádechem do červena a navrch ozdobený eidamem,  naservírované do úhledných kopečků ze školní jídelny.

Já mám dnes pro Vás něco úplně jiného. Rizoto z Itálie, které je nadýchané krémové a vlhké, ale neobsahuje moc tekutin.

Já na něj nedám dopustit a dopřávám si ho docela často. 🙂

Základní informace
  • příprava: 5 minut
  • vaření: 20 minut
  • 2 porce
  • 30 Kč / porce
Ingredience
  • 130g rýže arborio (kulatozrnná rýže)
  • 300g kuřecích prsou
  • 1ks cibule
  • 50g mražené kukuřice
  • 50g mraženého hrášku
  • 100g bílého suchého vína
  • 1l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • špetka šafránu (není nutný)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 15g másla
  • 10g parmezánu
Obtížnost přípravy 15%
Postup přípravy
  1. Na lžíci oleje restujeme cibuli, nakrájenou na drobno, do sklovata.
  2. K cibulce přidáme rýži, kterou taky orestujeme dá se říct do sklovata.
  3. Rýži zalijeme bílým vínem a mícháme dokud se víno nevyvaří.
  4. Po vyvaření vína zalijeme vývarem, ale jen tolik, aby byla rýže potopená a postupně dolíváme.
  5. Přidáme maso nakrájené na kousky.
  6. Za stálého míchání vaříme cca 20 minut dokud není rýže al dente. 
  7. Do rizota přidáme ještě hrášek a kukuřici a špetku šafránu, aby měla rýže hezkou žlutou barvu. Ale není potřeba.
  8. Rizoto odstavíme z plotny a přidáme oříšek másla a nastrouhaný parmezán a důkladně promícháme.
  9. Přiklopíme pokličkou a necháme takto 5 minut stát. Poté opět promícháme, takto nám vznikne krásně nadýchané a krémové rizoto.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 

Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Rýže arborio 130 98,8 10,4 13 1894 9,8
Kuřecí prsa 300 0 69 3 1383 32,7
Cibule 70 6,3 0,7 0,2 127 0,8
Mražená kukuřice 50 7,5 1 0,3 155 2,8
Mražený hrášek 50 8,5 3 0,2 196 2,2
Olivový olej 15 0 0 14,9 563 4,8
Máslo 15 0,1 0,1 12,3 460 2,3
Parmezán 10 0,3 3,5 2,6 163 3,5
Celkem 640 121,5 87,7 34,6 4941 58,9
  v 1 porci 320 60,8 43,9 17,3 2470,5 29,4
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *