Krehky_bananovy_kolac_s_cokoladovym_tvarohem

Dezert hotový raz dva...

Spojení banánového korpusu a čokoládového tvarohu, který svou chutí velmi připomíná můj velmi oblíbený termix, to je sázka na jistotu.

Navíc je tento recept bez vajec. Pojící schopnost v těstě skvěle nahradí rozmačkaný banán. Takže pokud z nějakého důvodu nejíte nebo zrovna v lednici nemáte vejce, nezoufejte, tento recept je právě pro Vás. 😉 

A abychom dezert trochu obohatili o zdravé tuky je posypaný posekanými mandlemi. A kromě bohatého zdroje pro tělo prospěšných tuků, jsou mandle také zdrojem antioxidantů, vitamínu E, který napomáhá chránit buňky před poškozením nebo také snižují krevní tlak

Základní informace
  • příprava: 10 minut
  • pečení: 20 minut
  • 8 porcí
  • 17 Kč / porci
Ingredience na korpus
  • 170g špaldové mouky
  • 100g másla
  • 1 banán
Ingredience na náplň
  • 750g měkkého tvarohu
  • 20g másla
  • 100g čokolády 80%
  • 1 vanilkový cukr
  • 15g mandlí na ozdobu
Obtížnost přípravy
Obtížnost 15%
Postup přípravy
  1. Nejprve si připravíme křehké banánové těsto. Změklé máslo nakrájené na kousky smícháme s moukou a rozmačkaným banánem, čím sladší banán použijete tím sladší bude těsto (pokud necháte banán ve slupce pod grilem dokud slupka nebude černá můžete tak docílit “rychlejšího zrání”).
  2. Hotové těsto namačkáme do vymazané koláčové formy. A povrch několikrát propícháme vidličkou. Na takto připravený korpus položíme alobal a nasypeme na něj dvě hrsti suchých fazolí. Máme zatížený korpus, aby se nám na něm při pečení neudělaly bubliny.
  3. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C přibližně 20 minut.
  4. Čokoládu s máslem rozehřejeme ve vodní lázni a necháme lehce vychladnout.
  5. Tvarohy rozmícháme s vanilkovým cukrem a postupně vmícháváme vychladlou rozpuštěnou čokoládu s máslem.
  6. Na vychladlý korpus dáme tvarohovou náplň a povrch posypeme nasekanými mandlemi.
  7. Nejlépe dáme koláč alespoň na hodinu do lednice, aby náplň pořádně ztuhla. Ale jíst můžeme i okamžitě.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Špaldová mouka 170 108,8 23,8 5,1 2535 18,4
Máslo 120 1 1 98,4 3680 18,7
Banán 70 15,4 0,7 0,2 276 1,8
Tvaroh 750 30 90 2,3 2123 54
Čokoláda 100 21 9 48 2387 35
Vanilkový cukr 20 19,6 0 0 337 3,9
Mandle 15 1,5 3,6 8,1 392 4,1
Celkem 1245 197,3 128,1 162 11729 135,8
  v 1 porci 155,6 24,7 16,0 20,3 1466,26 17,0
  ve 100g 100 15,8 10,3 13,0 942,1 10,9
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *