zavitek_SMALL2

Jako novoroční předsevzetí jsem si dala, jako možná spousta dalších lidí, že omezím konzumaci masa. A zařadím tak do svého jídelníčku i čistě vegetariánská nebo veganská jídla

Jedním z nich jsou i tyto kapustové rolky. Samozřejmě si je můžete naplnit i mletým masem, ale dejte šanci i této veganské náplni z kešu oříšků, fazolí a žampionů. Možná Vás mile překvapí.

Já navíc pak ještě přidala balkánský sýr, což z veganského jídla dělá vegetariánské, ale i tak skvělé. 

Vyzkoušejte také Zeleninové kuličky nebo Čočkové kuličky.

Základní informace
  • příprava: 30 minut
  • pečení: 45 minut
  • 4 porce
  • 34 Kč / porci
Ingredience
  • 8-10 kapustových listů
  • 400g hnědých žampionů
  • 200g černých fazolí
  • 100g kešu oříšků pražených a solených
  • 1 řapík celeru
  • 1 menší cibule
  • 1 paprika
  • 400g drcených rajčat
  • 1/2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • římský kmín, sladká paprika podle chuti
  • balkánský sýr k podávání
Obtížnost přípravy
Obtížnost 45%
Postup přípravy
  1. Jako první si z hlávky kapusty otrháme listy a snažíme se je co nejméně potrhat.
  2. Opatrně z každého listu také vyřízneme tvrdou část košťálu.
  3. Všechny listy pak necháme projít varem cca na 2-3 minuty. A necháme vychladnout.
  4. Mezitím co nám listy chladnou si připravíme náplň a omáčku.
  5. Na lžíci olivového oleje osmahneme na jemno nakrájenou cibulku a papriku. 
  6. Poté zasypeme trochou sladké papriky (můžete použít i ostrou, pokud máte rádi) a orestujeme.
  7. Nakonec zalijeme drcenými rajčaty, přidáme lahůdkové droždí a necháme projít varem.
  8. Polovinu omáčky dáme na dno pekáčku. Já ho nejprve vyložila pečícím papírem.
  9. Na náplň si očištěné žampiony dáme do mixéru spolu s kešu oříšky, řapíkatým celerem a římským kmínem pokud chcete.
  10. Rozmixujeme tak akorát, aby byla stále patrná struktura.
  11. Do připraveného mixu ještě přimícháme již uvařené černé fazole. Můžete použít také z konzervy.
  12. Na každý list dáme část náplně a list zavineme. nezapomeneme ani na list po stranách uzavřít.
  13.  Hotové rolky skládáme do pekáčku na rajčatovou omáčku. Až zpracujeme veškerou náplň a listy zbylou omáčkou polijeme hotové rolky, přikryjeme poklicí nebo zakryjeme alobalem a dáme do vyhřáté trouby na 180°C péct na zhruba 45 minut.
  14. Před servírováním ještě můžete jako já posypat balkánskám sýrem a posypat microgreens.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Kapusta 300 15 9 2 519 23,7
Žampiony hnedé 400 1,6 12 1,2 368 11,6
Černé fazole 200 126,7 42,5 1,8 2940 11,4
Kešu 100 25 18 50 2617 39,9
Řapíékatý celer 30 0,9 0,2 0,1 26 2,1
Cibule 50 4,5 0,5 0,1 91 0,6
Drcená rajčata 400 17,6 4,4 1,6 46 28
Paprika 80 2,4 0,8 0,2 72 5,5
Kmín římský 5 0,5 1 1 78 4
Lahůdkové droždí 10 0,9 4,9 0,5 137 3,9
Sladká paprika 5 2,7 0,7 0,7 83 1,2
Balkánský sýr 20 0,4 2,8 3,6 183 4
Olivový olej 5 0 0 5 188 1,6
Celkem 1605 198,2 96,8 67,7 7757 137,4
  v 1 porci 401,3 49,6 24,2 16,9 1939,2 34,3
  ve 100g 100 12,3 6 4,2 483,3 8,6
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

0 komentářů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *