kakaove_koblihy

Asi už jste slyšeli o Peanut butter jelly sendwich (sendvič s arašídovým máslem a džemem) a pokud ne, nevadí :-), vše se dozvíte zde! 

Přesně tento sendvič mě inspiroval k dnešnímu receptu. A to zkloubit klasické smažené koblihy s touto americkou pochoutkou a protože už víme, že arašídové máslo se skvěle kombinuje i s čokoládou, tak jsou koblihy kakaové. 

Ale zpátky k sendviči. O co se tedy jedná? Jsou to v podstatě dva plátky toastového chleba, z toho jeden je potřený arašídovým máslem a druhý je potřen ovocným džemem (nejběžnější je asi jahodový) a jsou připlácnuty k sobě, aby vytvořily sendvič. Samozřejmě najdete i obměny servírování tohoto sendviče, třeba že arašídové máslo i džem jsou natřeny na sobě na jednom plátku chleba atd. Ale to důležité je všude stejné a to kombinace arašídového másla a džemu. Je to oblíbená svačina americké omladiny.

Pokud jste tuto kombinaci ještě nezkusili, vím asi jak se na to tváříte. I já jsem před lety nejspíše vypadala stejně a to i možná po prvním ochutnání této kombinace. Ale dejte tomu šanci, třeba v koblize. 😉 Postupem let zkoušení jsem zjistila, že mnohem víc než sladký jahodový džem mi máslo chutná v kombinaci s pikantnějším rybízovým džemem. Výsledná volba je ale na Vás. Výhodou těchto koblih je ta, že v těstě je spousta kvalitního hořkého kakaa a tak koblihy nejsou skoro vůbec sladké a výslednou sladkou chuť ovlivňuje jen to jak moc si je na závěr pocukrujete nebo kolik a jak sladkého džemu dáte dovnitř.

A pokud jste koblihy ještě nikdy nedělali, není se čeho bát. Je to velice snadné. Já sama jsem je s maminkou dělala už jako 10ti leté děvče. Ale pro lepší přehlednost jsem Vám vytvořila i fotopostup, který najdete níže v galerii.

Základní informace
  • příprava: 70 minut
  • smažení: 30 minut
  • 30 porcí
  • 3 Kč / porci
Ingredience na těsto
  • 400g hladké mouky
  • 100g kakaa holandského typu
  • 1 kostka droždí
  • 250ml vlažného mléka
  • 50g másla
  • 50g cukru
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce rumu
  • 1l oleje na smažení (slunečnicového nebo řepkového nejlepší je ovšem sádlo)
Ingredience na náplň
  • 3 lžíce arašídového másla
  • 3 lžíce rybízového džemu
Obtížnost přípravy
Obtížnost 50%
Postup přípravy
  1. Na kynuté koblihové těsto si nejprve připravíme kvásek. Ohřejeme si mléko, aby bylo vlažné, spíše teplé. A do ohřátého mléka si přidáme cca 1 lžíci z celkové hmotnosti cukru a rozdrobíme droždí. Takto necháme chvilku odpočinout dokud nám droždí neudělá pěnu.
  2. Jako další si z másla, žloutků a zbylého cukru vyšleháme světlou pěnu. Nemusí to být zase až tak dokonalé, pokud tam máte menší kousky másla, nevadí to. 
  3. Přisypeme prosátou mouku a kakao. Přidáme i rum. Pokud se ptáte proč rum, tak proto, aby koblihy při smažení nenasály tolik tuku. Ve výsledné chuti nebude rum vůbec cítit, nemusíte se bát.
  4. Lehce promícháme a nakonec přilíváme tenkým pramínkem kvásek.
  5. Těsto se nejlépe zpracovává rukama. Hněteme tak dlouho dokud nebude těsto krásně hladké a kompaktní. Pokud byste ho měli moc lepivé přisypte ještě mouku, pokud naopak moc suché můžete ještě přidat trošku mléka.
  6. Hotové těsto dáme do mísy a poprášíme ho lehce moukou, mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Zabere to přibližně hodinu.
  7. Po vykynutí si těsto rozdělíme na dvě části, aby se nám lépe válelo.
  8. Rozválíme si tedy jednu půlku na cca 1/2 cm tlustou placku. Nožem si lehce naznačíme půlku těsta. A na jednu půlku si skleničkou vyznačíme kolečka, kde budou koblihy (viz obrázek). 
  9. Do každého připraveného kolečka pak dáme náplň. Trochu arašídového másla a trochu džemu. Poměrově jsem dávala o trochu více džemu (viz obrázek).
  10. Druhou půlkou těsta, kde nemáme naznačená kolečka přikryjeme půlku, kde je náplň. Prsty pak přitlačíme okraje každé koblihy a skleničkou následně vykrojíme koblížek (viz obrázek). 
  11. Takto vykrojené koblihy si odložíme na pomoučněné prkénko nebo tác a to tak, že je otočíme vzhůru nohama. Aby se náplň váhou rozprostřela a trochu nám ještě koblihy nakynuly. Koblihy můžete samozřejmě plnit i cukrářským sáčkem s menší špičkou po usmažení.
  12. Takto postupujeme dokud nemáme zpracované všechno těsto. A zbylé těsto, ze kterého už bychom neudělali další koblihu si rozválíme na trochu tlustší placku a skleničkou odkrajujeme nepravidelné kousky těsta (viz obrázek), které po usmažení obalujeme ještě za tepla v moučkovém cukru.
  13. Pak už nezbývá nic jiného než smažení. Smažte v hlubší pánvi nebo v hrnci. Tuku musí být dostatek, aby koblihy mohly plavat. Zhruba 2 minutky z každé strany.
  14. Hotové pak a vychladnutí koblihy pak už stačí jen pocukrovat a podávat.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Hladká mouka 400 292 44 8 5864 3,6
Kakao 100 17 25 14 1460 24
Droždí 42 3,4 6,3 0,4 181 5,9
Mléko 250 12,5 7,5 5 495 3
Máslo 50 0,4 0,4 41 1534 7,8
Cukr 50 50 0 0 835 2
Žloutek 60 1,2 9,6 15,6 794 0,9
Rum 15 2,3 0 0 138 3,7
Arašídové máslo 60 11,4 15 30,6 1600 16,1
Rybízový džem 60 33 0,4 0,2 594 6
Celkem 1087 423,1 108,2 114,8 13495 73,1
  v 1 porci 36,2 14,1 3,6 3,8 449,8 2,4
  ve 100g 100 38,9 10 10,6 1241,5 6,7
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *