jablecny muffin

Sezóna jablíček je tady a tak mám pro Vás tento úžasný recept na jednoduché, ale za to strašně dobré muffiny, na které spotřebujete jablka co máte doma. A protože se jablka nejlépe kombinují se skořicí a javorovým sirupem, tak ty v receptu samozřejmě také nesmějí chybět. 

Co se týče skořice, měli byste vědět, že se u nás ve většině obchodů neprodává ta pravá cejlonská skořice, ale pouze čínská skořice. U té mleté v pytlíčku to bohužel nepoznáte, ale u té celé už ano. A jak tedy rozpoznat tu pravou od nepravé?

U skořice čínské se sbírá celá vrchní kůra, kdežto u té pravé cejlonské se odlupuje pouze tenoučká vrstva vnitřní kůry, tyto plátky se pak pokládají na sebe a následní sbalí do ruličky. Skořice pak vypadá jako takový doutník.

Ať už s pravou nebo nepravou skořicí, rozhodně recept vyzkoušejte. Já osobně tyto muffiny dělám ze všech jablečných dezertů nejčastěji a nejraději, protože příprava je velmi snadná a hned se po nich jenom zapráší.

Zkuste také další jablečné recepty například jablečný crumble, skvělý je také obrácený koláč nebo jablečné taštičky s vanilkovým pudinkem. 😉

Základní informace
  • příprava: 15 minut
  • pečení: 20 minut
  • 15 porcí
  • 14 Kč / porci
Ingredience
  • 300g ovesných vloček
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100g másla
  • 100ml javorového sirupu
  • 3 vejce
  • 700g jablek (cca 5ks)
  • moučkový cukr a skořice na posypání
Obtížnost přípravy
Obtížnost 20%
Postup přípravy
  1. Ovesné vločky nameleme, jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. 
  2. Máslo si necháme rozpustit.
  3. K rozpuštěnému máslu přilijeme javorový sirup, aby nám máslo trochu ochladil a vajíčka se nám nesrazila.
  4. Pak už jen všechny ingredience smícháme. Ovesné vločky nejprve dobře promícháme s jedlou sodou, a skořicí. Pak přidáme nastrouhaná jablka, celá vejce a nakonec rozpuštěné máslo s javorovým sirupem.
  5. Těsto rozdělíme rovnoměrně do muffinových košíčků nebo do formy na muffiny. 
  6. A dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C zhruba na 20 minut. Zkoušíme špejlí.
  7. Po upečení a vychladnutí můžeme ještě pocukrovat moučkovým cukrem smíchaným se skořicí.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Ovesné vločky 300 177 42 21 4671 7,7
Skořice 40 32 1,6 0,8 600 16
Jedlá soda 4 0 0 0 2 1
Máslo 100 0,8 0,8 82 3067 15,6
Javorový sirup 100 66 0 0 1092 130
Vejce 150 1,4 18 15 948 7,5
Jablka 700 91 2,6 2,8 1666 24,6
Celkem 1394 368,2 65 121,6 12046 202,4
  v 1 porci 92,9 24,5 4,3 8,1 803,1 13,5
  ve 100g 100 26,4 4,7 8,7 864,1 14,5
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *