jablkovy_kolac_V2_SMALL1

Tenhle jablkový koláč vznikl celkem náhodou. 🙂 Prostě jsem si řekla, že zase něco upeču a tak jsem dala něco dohromady. Jediné co jsem chtěla, aby výsledek byl bez cukru. Což se mi podařilo. 

Manželovi i dceři tak strašně chutnalo, že jsem musela koláč upéct znovu a dát Vám sem na něj recept.

Vyzkoušejte také Vláčný mrkvový dort nebo Tvarohový cheesecake ala zebra.

Základní informace
  • příprava: 10 minut
  • pečení: 45 minut
  • 12 porcí
  • 8 Kč / porci
Ingredience na korpus
  • 250g hladké mouky
  • 180g másla + na vymazání formy
  • 1 žloutek
Ingredience na náplň
  • 500g měkkého tvarohu (ve vaničce)
  • 4-5ks jablek
  • 1 žloutek
  • 1/2 vanilkového pudinku
  • skořice podle chuti
Obtížnost přípravy
Obtížnost 30%
Postup přípravy
  1. Jako první si připravíme těsto na korpus. Z hladké mouky a vychladlého másla uděláme nejprve prsty žmolenku a pak do ní vmícháme žloutek až nám vznikne kompaktní těsto.
  2. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici alespoň 30 minut odpočinout.
  3. Mezi tím si oloupeme a nastrouháme jablka, která smícháme se skořicí. V další misce si rozmícháme tvaroh se žloutkem a pudinkovým práškem.
  4. Dortovou formu si důkladně vymažeme máslem.
  5. Odpočinuté těsto z lednice si rozdělíme zhruba na třetiny. Jednu třetinu dáme zpátky do lednice. Zbylé dvě namačkáme do formy. Já nejprve dělám obvodovou část a pak až dno.
  6. Do připraveného koláče už jen navrstvíme nejprve tvaroh a na něj jablka.
  7. Pak přijde na řadu poslední třetina těsta, kterou na strouháme hrubým struhadlem na vrch koláče.
  8. Hotový koláč dáme péct do trouby, kterou máme vyhřátou na 180°C a pečeme cca 45 minut.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Hladká mouka 250 182,5 30 5 3665 2,3
Máslo 180 1,4 1,4 147,6 5521 28,1
Žloutek 60 1,2 9,6 15,6 794 0,9
Tvaroh 500 20 60 1,5 1415 36
Jablka 800 104 3 3,2 1904 28
Vanilkový pudink 20 17,4 0,1 0 296 1,6
Skořice 5 4 0,2 0,1 75 2
Celkem 1815 330,5 104,5 173 13670 98,9
  v 1 porci 151,3 27,5 8,7 14,4 1139,2 8,2
  ve 100g 100 18,2 5,7 9,5 753,2 5,4
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

0 komentářů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *