
Tenhle jablkový koláč vznikl celkem náhodou. 🙂 Prostě jsem si řekla, že zase něco upeču a tak jsem dala něco dohromady. Jediné co jsem chtěla, aby výsledek byl bez cukru. Což se mi podařilo.
Manželovi i dceři tak strašně chutnalo, že jsem musela koláč upéct znovu a dát Vám sem na něj recept.
Vyzkoušejte také Vláčný mrkvový dort nebo Tvarohový cheesecake ala zebra.
Základní informace
- příprava: 10 minut
- pečení: 45 minut
- 12 porcí
- 8 Kč / porci
Ingredience na korpus
- 250g hladké mouky
- 180g másla + na vymazání formy
- 1 žloutek
Ingredience na náplň
- 500g měkkého tvarohu (ve vaničce)
- 4-5ks jablek
- 1 žloutek
- 1/2 vanilkového pudinku
- skořice podle chuti
Obtížnost přípravy
Obtížnost
30%
Tip
Do tvarohové části můžete zkusit přidat rozinky a do jablkové části zase ořechy.
Postup přípravy
- Jako první si připravíme těsto na korpus. Z hladké mouky a vychladlého másla uděláme nejprve prsty žmolenku a pak do ní vmícháme žloutek až nám vznikne kompaktní těsto.
- Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici alespoň 30 minut odpočinout.
- Mezi tím si oloupeme a nastrouháme jablka, která smícháme se skořicí. V další misce si rozmícháme tvaroh se žloutkem a pudinkovým práškem.
- Dortovou formu si důkladně vymažeme máslem.
- Odpočinuté těsto z lednice si rozdělíme zhruba na třetiny. Jednu třetinu dáme zpátky do lednice. Zbylé dvě namačkáme do formy. Já nejprve dělám obvodovou část a pak až dno.
- Do připraveného koláče už jen navrstvíme nejprve tvaroh a na něj jablka.
- Pak přijde na řadu poslední třetina těsta, kterou na strouháme hrubým struhadlem na vrch koláče.
- Hotový koláč dáme péct do trouby, kterou máme vyhřátou na 180°C a pečeme cca 45 minut.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Hladká mouka | 250 | 182,5 | 30 | 5 | 3665 | 2,3 |
Máslo | 180 | 1,4 | 1,4 | 147,6 | 5521 | 28,1 |
Žloutek | 60 | 1,2 | 9,6 | 15,6 | 794 | 0,9 |
Tvaroh | 500 | 20 | 60 | 1,5 | 1415 | 36 |
Jablka | 800 | 104 | 3 | 3,2 | 1904 | 28 |
Vanilkový pudink | 20 | 17,4 | 0,1 | 0 | 296 | 1,6 |
Skořice | 5 | 4 | 0,2 | 0,1 | 75 | 2 |
Celkem | 1815 | 330,5 | 104,5 | 173 | 13670 | 98,9 |
  v 1 porci | 151,3 | 27,5 | 8,7 | 14,4 | 1139,2 | 8,2 |
  ve 100g | 100 | 18,2 | 5,7 | 9,5 | 753,2 | 5,4 |
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.
0 komentářů