
V jablíčkové sezóně budeme pokračovat i dnešním receptem, kterým je crumble.
Crumble je britský pokrm, který se může podávat jak sladký tak slaný. Jedná se o drobnekový koláč většinou dělaný v té sladké variantě. Jedná se o sladké ovoce posypané drobenkou z mouky, cukru a tuku. Mouku jsem dnes nahradila křupavějšími ovesnými vločkami, ale pochopitelně mouku použít můžete nebo třeba oříšky.
Je to hodně rychlý a jednoduchý recept, když nechcete nic složitého vymýšlet. Jablkový crumble můžete podávat teplý se zmrzlinou, ale skvělý je i za studena.
A pokud byste měli zájem o recept na slanou variantu, určitě mi to napište. 😉
Z jablek můžete zkusit i muffiny s javorovým sirupem a skořicí, skvělý je také obrácený koláč nebo taštičky s vanilkovým pudinkem.
A teď už jablka do ruky a jde se na to!
Základní informace
- příprava: 10 minut
- pečení: 20 minut
- 6 porcí
- 9 Kč / porci
Ingredience
- 140g ovesných vloček
- 60g másla
- 20g cukru
- 600g jablek
- 2 lžíce skořice
Obtížnost přípravy
Postup přípravy
- Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Pokud nemáte jablka moc sladká můžete si je dosladit. Ale jinak jenom zasypeme skořicí a pořádně promícháme.
- Koláčovou formu lehce vymažeme máslem a rozprostřeme rovnoměrně jablka se skořicí popřípadě s cukrem.
- Teď si připravíme ovesnou drobenku. Půlku ovesných vloček nameleme a půlku necháme celé. Dohromady je promícháme a přidáme cukr.
- Velmi chladné máslo nakrájíme na malé kousky a přidáme k sypké směsi a prsty velmi rychle žmouláme drobenku.
- Drobenkou rovnoměrně posypeme jablíčka a můžeme crubmle strčit do trouby.
- Troubu máme vyhřátou na cca 180°C a pečeme do zlatova.
- Crumble je dobrý jak teplý tak i studený.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Ovesné vločky | 140 | 82,6 | 19,6 | 9,8 | 2180 | 3,6 |
Máslo | 60 | 0,5 | 0,5 | 49,2 | 1840 | 9,4 |
Cukr | 20 | 20 | 0 | 0 | 334 | 0,8 |
Jablka | 600 | 78 | 2,2 | 2,4 | 1428 | 21 |
Skořice | 45 | 36 | 1,8 | 0,9 | 675 | 18 |
Celkem | 865 | 217,1 | 84,1 | 62,3 | 6457 | 52,8 |
  v 1 porci | 144,2 | 36,2 | 4 | 10,4 | 1076,2 | 8,8 |
  ve 100g | 100 | 25,1 | 2,8 | 7,2 | 746,5 | 6,1 |
0 komentářů