jablecny crumble

V jablíčkové sezóně budeme pokračovat i dnešním receptem, kterým je crumble

Crumble je britský pokrm, který se může podávat jak sladký tak slaný. Jedná se o drobnekový koláč většinou dělaný v té sladké variantě. Jedná se o sladké ovoce posypané drobenkou z mouky, cukru a tuku. Mouku jsem dnes nahradila křupavějšími ovesnými vločkami, ale pochopitelně mouku použít můžete nebo třeba oříšky.

Je to hodně rychlý a jednoduchý recept, když nechcete nic složitého vymýšlet. Jablkový crumble můžete podávat teplý se zmrzlinou, ale skvělý je i za studena.

A pokud byste měli zájem o recept na slanou variantu, určitě mi to napište. 😉

Z jablek můžete zkusit i muffiny s javorovým sirupem a skořicí, skvělý je také obrácený koláč nebo taštičky s vanilkovým pudinkem.

A teď už jablka do ruky a jde se na to!

Základní informace
  • příprava: 10 minut
  • pečení: 20 minut
  • 6 porcí
  • 9 Kč / porci
Ingredience
  • 140g ovesných vloček
  • 60g másla
  • 20g cukru
  • 600g jablek
  • 2 lžíce skořice
Obtížnost přípravy
Obtížnost 10%
Postup přípravy
  1. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Pokud nemáte jablka moc sladká můžete si je dosladit. Ale jinak jenom zasypeme skořicí a pořádně promícháme.
  2. Koláčovou formu lehce vymažeme máslem a rozprostřeme rovnoměrně jablka se skořicí popřípadě s cukrem.
  3. Teď si připravíme ovesnou drobenku. Půlku ovesných vloček nameleme a půlku necháme celé. Dohromady je promícháme a přidáme cukr.
  4. Velmi chladné máslo nakrájíme na malé kousky a přidáme k sypké směsi a prsty velmi rychle žmouláme drobenku.
  5. Drobenkou rovnoměrně posypeme jablíčka a můžeme crubmle strčit do trouby.
  6. Troubu máme vyhřátou na cca 180°C a pečeme do zlatova.
  7. Crumble je dobrý jak teplý tak i studený.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Ovesné vločky 140 82,6 19,6 9,8 2180 3,6
Máslo 60 0,5 0,5 49,2 1840 9,4
Cukr 20 20 0 0 334 0,8
Jablka 600 78 2,2 2,4 1428 21
Skořice 45 36 1,8 0,9 675 18
Celkem 865 217,1 84,1 62,3 6457 52,8
  v 1 porci 144,2 36,2 4 10,4 1076,2 8,8
  ve 100g 100 25,1 2,8 7,2 746,5 6,1
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *