
Mám pro Vás další inspiraci na jablečný dezert. Ačkoli je upečený z listového těsta, nejedná se o klasicky štrůdl, který každý zná.
Tyto taštičky jsou navíc doplněné o vanilkový pudink ;-).
Myslím, že toto je skvělý podzimní dezert ke kávě nebo čaji.
Navíc jablka jsou velmi zdravá svačinka plná vitamínů a minerálů, například hořčík, fosfor, vápník, železo či mangan. Jedno větší jablko obsahuje až 3,5 g vlákniny.
Věděli jste, že jablka jsou základem pro mnoho výrobků, kde se využívá želírovací schopnosti pektinu (džemy, marmelády, rosoly apod.)?
Z jablek můžete také zkusit jablečný crumble, skvělý je také obrácený koláč nebo muffiny s javorovým sirupem a skořicí. 😉
Základní informace
- příprava: 15 minut
- pečení: 15 minut
- 6 porcí
- 5 Kč / porci
Ingredience
- 500g listového těsta
- 1 vanilkový pudink
- 350ml mléka
- 1 lžíce cukru
- 3 jablka
- skořice podle chuti
- vejce na potření
Obtížnost přípravy
Postup přípravy
- Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink.
- Jablka oloupeme rozpůlíme a vyřízneme jadřince.
- Listové těsto vyválíme na tenkou placku a rozkrájíme radýlkem na 12 přibližně stejných obdélníku.
- Na polovinu z nich rozdělíme pudink. Pudink nedáváme na celá obdélník, ale jenom taky bobeček doprostřed.
- Na pudink dáme půlku jablka a posypeme skořicí.
- Zbylou polovinu obdélníků ještě trochu rozválíme nebo prsty roztáhneme do šířky. A prořežeme, aby nám po přikrytí jablka vytvořily mřížku. Nožem vždy nařízneme jednu delší čáru a za ní dvě malé a střídáme dokud nemáme takto prořezaný celý obdélník.
- Přiklopíme tedy jablko mřížkovým obdélníkem a vidličkou přimáčkneme všechny strany k sobě.
- Dáme na plech vystlaný pečícím papírem a naše taštičky potřeme ještě rozšlehaným vejcem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 15 minut.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Listové těsto | 500 | 180 | 30 | 145 | 8840 | 32 |
Vanilkový pudink | 37 | 32 | 0,1 | 0 | 548 | 3 |
Mléko | 350 | 17,5 | 10,5 | 7 | 693 | 4,2 |
Cukr | 15 | 15 | 0 | 0 | 251 | 0,6 |
Jablka | 450 | 58,5 | 1,7 | 1,8 | 1071 | 15,8 |
Skořice | 5 | 4 | 0,2 | 0,1 | 75 | 2 |
Vejce | 20 | 0,2 | 2,4 | 2 | 126 | 1 |
Celkem | 1377 | 307,4 | 44,9 | 155,9 | 11604 | 58,5 |
  v 1 porci | 114,8 | 25,6 | 3,7 | 13 | 967 | 4,9 |
  ve 100g | 100 | 22,3 | 3,3 | 11,3 | 842,7 | 4,3 |
0 komentářů