jablecne_tasticky

Mám pro Vás další inspiraci na jablečný dezert. Ačkoli je upečený z listového těsta, nejedná se o klasicky štrůdl, který každý zná.

Tyto taštičky jsou navíc doplněné o vanilkový pudink ;-). 

Myslím, že toto je skvělý podzimní dezert ke kávě nebo čaji. 

Navíc jablka jsou velmi zdravá svačinka plná vitamínů a minerálů, například hořčík, fosfor, vápník, železo či mangan. Jedno větší jablko obsahuje až 3,5 g vlákniny.

Věděli jste, že jablka jsou základem pro mnoho výrobků, kde se využívá želírovací schopnosti pektinu (džemy, marmelády, rosoly apod.)?

Z jablek můžete také zkusit jablečný crumble, skvělý je také obrácený koláč nebo muffiny s javorovým sirupem a skořicí. 😉

Základní informace
  • příprava: 15 minut
  • pečení: 15 minut
  • 6 porcí
  • 5 Kč / porci
Ingredience
  • 500g listového těsta
  • 1 vanilkový pudink
  • 350ml mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 3 jablka
  • skořice podle chuti
  • vejce na potření
Obtížnost přípravy
Obtížnost 20%
Postup přípravy
  1. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink.
  2. Jablka oloupeme rozpůlíme a vyřízneme jadřince.
  3. Listové těsto vyválíme na tenkou placku a rozkrájíme radýlkem na 12 přibližně stejných obdélníku.
  4. Na polovinu z nich rozdělíme pudink. Pudink nedáváme na celá obdélník, ale jenom taky bobeček doprostřed.
  5. Na pudink dáme půlku jablka a posypeme skořicí.
  6. Zbylou polovinu obdélníků ještě trochu rozválíme nebo prsty roztáhneme do šířky. A prořežeme, aby nám po přikrytí jablka vytvořily mřížku. Nožem vždy nařízneme jednu delší čáru a za ní dvě malé a střídáme dokud nemáme takto prořezaný celý obdélník.
  7. Přiklopíme tedy jablko mřížkovým obdélníkem a vidličkou přimáčkneme všechny strany k sobě.
  8. Dáme na plech vystlaný pečícím papírem a naše taštičky potřeme ještě rozšlehaným vejcem.
  9. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 15 minut.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Listové těsto 500 180 30 145 8840 32
Vanilkový pudink 37 32 0,1 0 548 3
Mléko 350 17,5 10,5 7 693 4,2
Cukr 15 15 0 0 251 0,6
Jablka 450 58,5 1,7 1,8 1071 15,8
Skořice 5 4 0,2 0,1 75 2
Vejce 20 0,2 2,4 2 126 1
Celkem 1377 307,4 44,9 155,9 11604 58,5
  v 1 porci 114,8 25,6 3,7 13 967 4,9
  ve 100g 100 22,3 3,3 11,3 842,7 4,3
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *