
Italské pečivo, které stojí za zkoušku!
Focaccia je jakási chlebová placka, která se dělá z podobného těsta jako se dělá pizza. Ale oproti pizze je focaccia více nafouklá.
Určitě Vás překvapí jak rychle jí máte hotovou a hlavně jak chutná. Jako chuťovka k dobrému vínku prostě ideální.
Dnes jsem si pro Vás připravila variantu s česnekem a rozmarýnem. Ta je asi taková nejtypičtější, ale variant existuje spoustu. Co člověk to jiná chuť. Můžete si jí udělat podle sebe jako již zmíněnou pizzu. Dělají se focaccii s olivami, s cibulí, houbami nebo i sladké varianty, které určitě také stojí za vyzkoušení.
Základní informace
- příprava: 10 minut
- kynutí: 60 minut
- pečení: 20 minut
- 12 porcí
- 3 Kč / porci
Ingredience
- 4 hrnky hladké mouky
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 1 lžíce soli
- 2 lžíce cukru
- 1 hrnek teplé vody
- 1 balíček instantního droždí
- 3 snítky čerstvého rozmarýnu
- 4 stroužky česneku
- olivový olej a sůl na dokončení
Obtížnost přípravy
Postup přípravy
- Jako první si připravíme kvásek. Ve větší míse smícháme teplou vodu, cukr a droždí. Necháme cca 3 minuty odležet, než se začne tvořit pěna.
- Do mísy přidáme nejprve 3 a půl hrnku mouky a promícháme. Jakmile máme promícháno přidáme olej. V hrnečku si rozpustíme sůl s dvěma lžícemi vody a také přidáme k těstu. Nakonec přisypeme zbytek mouky.
- Těsto pořádně zpracujeme a hněteme dokud není kompaktní a hladké.
- Mísu vytřeme olivovým olejem a dáme do ní těsto, které taky mírně potřeme olejem. Mísu zakryjeme potravinářskou folií a necháme na teplém místě vykynout.
- Po vykynutí si připravíme plech, který vyložíme pečícím papírem. Papír ještě potřeme olivovým olejem. Na plech dáme těsto a prsty ho rozprostřeme do placky a prsty utvoříme důlky.
- Rozmarýn nasekáme a česnek podle chuti buď nakrájejte na tenké plátky a nebo rozmačkejte. Já ho rozmačkala a přidala k olivovému oleji.
- Placku potřete olivovým olejem, posypte rozmarýnem, solí a případně česnekem (pokud ho nemáte rozmačkaný v oleji).
- Takto připravenou placku na plechu ještě přikryjeme folií a necháme ještě asi 20 minut kynout.
- Mezi tím si vyhřejte troubu na 200°C. Po vykynutí už budeme péct zhruba 20-25 minut. dokud placka nebude zlatavá.
- Nejlepší je focaccia čerstvě upečená. Můžete namáčet ještě do olivového oleje a podávat jako chuťovku k vínu například ještě s parmskou šunkou nebo olivami.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Hladká mouka | 500 | 365 | 55 | 10 | 7330 | 4,5 |
Olivový olej | 60 | 0,1 | 0 | 59,4 | 2250 | 19,2 |
Cukr | 14 | 14 | 0 | 0 | 234 | 0,6 |
Droždí | 7 | 2,5 | 3,4 | 0,4 | 116 | 9,9 |
Česnek | 16 | 4 | 1 | 0 | 85 | 2,1 |
Celkem | 597 | 385,6 | 59,3 | 69,9 | 10015 | 36,2 |
  v 1 porci | 49,8 | 32,1 | 4,9 | 5,8 | 834,6 | 3 |
  ve 100g | 100 | 64,6 | 9,9 | 11,7 | 1677,6 | 6,1 |
0 komentářů