focaccia

Italské pečivo, které stojí za zkoušku!

Focaccia je jakási chlebová placka, která se dělá z podobného těsta jako se dělá pizza. Ale oproti pizze je focaccia více nafouklá. 

Určitě Vás překvapí jak rychle jí máte hotovou a hlavně jak chutná. Jako chuťovka k dobrému vínku prostě ideální.

Dnes jsem si pro Vás připravila variantu s česnekem a rozmarýnem. Ta je asi taková nejtypičtější, ale variant existuje spoustu. Co člověk to jiná chuť. Můžete si jí udělat podle sebe jako již zmíněnou pizzu. Dělají se focaccii s olivami, s cibulí, houbami nebo i sladké varianty, které určitě také stojí za vyzkoušení.

Základní informace
  • příprava: 10 minut
  • kynutí: 60 minut
  • pečení: 20 minut
  • 12 porcí
  • 3 Kč / porci
Ingredience
  • 4 hrnky hladké mouky
  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce cukru
  • 1 hrnek teplé vody
  • 1 balíček instantního droždí
  • 3 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej a sůl na dokončení
Obtížnost přípravy
Obtížnost 20%
Postup přípravy
  1. Jako první si připravíme kvásek. Ve větší míse smícháme teplou vodu, cukr a droždí. Necháme cca 3 minuty odležet, než se začne tvořit pěna.
  2. Do mísy přidáme nejprve 3 a půl hrnku mouky a promícháme. Jakmile máme promícháno přidáme olej. V hrnečku si rozpustíme sůl s dvěma lžícemi vody a také přidáme k těstu. Nakonec přisypeme zbytek mouky.
  3. Těsto pořádně zpracujeme a hněteme dokud není kompaktní a hladké.
  4. Mísu vytřeme olivovým olejem a dáme do ní těsto, které taky mírně potřeme olejem. Mísu zakryjeme potravinářskou folií a necháme na teplém místě vykynout.
  5. Po vykynutí si připravíme plech, který vyložíme pečícím papírem. Papír ještě potřeme olivovým olejem. Na plech dáme těsto a prsty ho rozprostřeme do placky a prsty utvoříme důlky.
  6. Rozmarýn nasekáme a česnek podle chuti buď nakrájejte na tenké plátky a nebo rozmačkejte. Já ho rozmačkala a přidala k olivovému oleji. 
  7. Placku potřete olivovým olejem, posypte rozmarýnem, solí a případně česnekem (pokud ho nemáte rozmačkaný v oleji).
  8. Takto připravenou placku na plechu ještě přikryjeme folií a necháme ještě asi 20 minut kynout. 
  9. Mezi tím si vyhřejte troubu na 200°C. Po vykynutí už budeme péct zhruba 20-25 minut. dokud placka nebude zlatavá.
  10. Nejlepší je focaccia čerstvě upečená. Můžete namáčet ještě do olivového oleje a podávat jako chuťovku k vínu například ještě s parmskou šunkou nebo olivami.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Hladká mouka 500 365 55 10 7330 4,5
Olivový olej 60 0,1 0 59,4 2250 19,2
Cukr 14 14 0 0 234 0,6
Droždí 7 2,5 3,4 0,4 116 9,9
Česnek 16 4 1 0 85 2,1
Celkem 597 385,6 59,3 69,9 10015 36,2
  v 1 porci 49,8 32,1 4,9 5,8 834,6 3
  ve 100g 100 64,6 9,9 11,7 1677,6 6,1
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *