Grilovaci_special

Grilovací sezóna je v plném proudu a já mám pro Vás takovou menší inspiraci, jak si letní grilování zpestřit nebo jak grilované speciality naservírovat. V tomto článku se dozvíte jaké maso vybrat a jak nakládat. Také zde najdete recept na špízy, tak jak je děláme u nás doma.

Příště se můžete těšit na vegetariánský portobello burger a nakonec musí být samozřejmě sladká tečka a tou bude grilovaný banán s čokoládou.

Steak krkovice

Můj tip pro grilování je dobrý výběr masa. Konkrétně u kuřecího masa jsou to stehenní řízky, u vepřového krkovička obojí kvůli obsahu tuku. Maso pak není úplně vysušené, ale je naopak krásně šťavnaté. U hovězího masa je hlavně důležité znát stáří kusu (starší kráva se bude dělat podstatně déle než mladý býček 🙂 ).

Co se týče naložení masa, preferujeme slunečnicový nebo řepkový olej, protože neovlivňují chuťově maso, a jednoduché grilovací koření. Skvěle poslouží i obyčejná sůl a pepř. Nakládáme minimálně dvě hodiny před grilováním, naše ideální doba naložení je dva dny, nechávám v lednici. Před samotným grilováním maso z lednice vyndáme na půl hodinu až hodinu, aby maso mělo přibližně pokojovou teplotu. Pokud bychom dávali na gril vychlazené maso přímo z lednice, mohlo by se nám stát, že maso bude z venku dostatečně opečené, ale uvnitř studené.

Jakmile máme maso ugrilované, je dobré ho opět nechat aspoň 5 minut odpočinout. Uvolní se tak krásně šťáva z masa a bude pak lépe chutnat. Takže odolejte pokušení maso ihned konzumovat, (mohli byste se i spálit). 🙂

Grilovany hejk

Z ryb u nás jednoznačně vedou makrely, losos a štikozubec, zvaný též hejk nebo mořská štika. Pravidla pro naložení ryb jsou víceméně podobná. Buď používáme koření na grilované ryby (platí spíše pro štikozubce, je to bílé masíčko bez výraznější chuti) anebo třeba u lososa je pro nás nejlepší příprava pouze sůl, pepř, plátek citronu, můžeme přidat i snítku rozmarýnu. To vše zabalené do alobalu. Losos je dostatečně tučný tudíž není potřeba přidávat další olej.

Grilovany spiz

Výborná grilovací specialita jsou také špízy. Kombinací, které na jehly můžete dát, je milion. A co člověk to jiná chuť. Proto bych se asi řídila vlastní chutí a fantazií. Jako mustr Vám napíši, jak je nejčastěji děláme u nás doma. Používáme vždycky cibuli (klasickou bílou nebo červenou), ta dodá všemu hned lepší chuť, potom papriku (nejlépe více druhů, ať je špíz pěkně barevný a lahodí oku), následuje maso (podle chuti nebo, které zrovna máme), je dobré dát mezi maso i kus anglické slaniny nebo špeku, aby se maso nevysušilo a zůstalo šťavnaté, někdy dáváme i kolečka klobásy.

Dále můžete na jehlu napíchnout žampiony, krevety, cuketu, lilek, červenou řepu nebo třeba ananas a vytvořit tak sladko slanou variantu.

Pokud patříte k těm, co si ke grilovanému masu neodpustí nějakou tu tatarku nebo kečup, doporučím Vám zdravější alternativu, na kterou jsem již psala recept. Osobně grilované maso doplňuji čerstvou zeleninou nebo i grilovanou. Třeba taková červená řepa by Vás mohla velmi překvapit svou chutí. Stačí oloupat, nakrájet na kolečka, osolit a opepřit. Za chvíli je hotovo a je to skvělá příloha nejen k masu, ale i k rybám. Navíc lahodí i oku, když jí naservírujete na talíř.

V příštím článku se můžete těšit na recepty na již zmíněný burger a sladký banán, kde opět budou kalorické tabulky a ceny, jak jste zvyklí.

Pokud máte i Vy nějaký oblíbený recept na gril, neváhejte se o něj se mnou podělit. 🙂

Kategorie: Hlavní jídla

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *