galetka

Křehký koláč zase jinak...

Představuji Vám galetku nebo také francouzsky galette a moje 4 verze. Mám pro Vás sladké i slané varianty, aby si každý přišel na své. Galetku můžete podávat jako dezert ke kávě nebo jako nevšední svačinku.

Věděli jste, že palačinka se slanou náplní se má správně nazývat brataňská galetka? Obvykle se jednalo o palačinku z pohankové mouky. My si dnes ovšem uděláme koláč a to z naší nejtypičtější mouky – pšeničné. 

 Samozřejmě jako vždy jsou náplně variabilní a můžete si je upravit podle sebe. Já Vám dávám jen inspiraci. Pravé galetky z Francie se plní vejci, masem, rybami, sýrem, nakrájenou zeleninou, plátky jablek, bobulí nebo podobnými přísadami.

Základní informace
  • příprava: 10 minut
  • pečení: 15 minut
  • 4 porcí
  • 10 až 29 Kč / porci (podle surovin)
Ingredience na korpus
  • 190g hladké mouky
  • 100g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce chladné vody
Ingredience na náplně
  • 150g měkkého tvarohu
  • 30g malin
  • 30g borůvek
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 4 cherry rajčata
  • 1 vejce
  • 50g špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, oregano podle chuti
Obtížnost přípravy
Obtížnost 15%
Postup přípravy
  1. Na přípravu těsta si prosejeme mouku do větší mísy a nakrájíme k ní na menší kousky studené máslo.
  2. Prsty utvoříme žmolenku. Práce by měla být co nejrychlejší, aby máslo moc nezměklo.
  3. Ke žmolence pak zapracujeme jedno vejce a jednu lžíci studené vody.
  4. Pokud by se Vám těsto nespojilo přidejte ještě jednu lžíci vody a nebo naopak pokud byste měli těsto moc mokré přisypte mouku. Ale mě se tento poměr osvědčil a měl by vyjít i Vám. 😉
  5. Hotové těsto dáme ještě na chvíli do lednice a připravíme si zatím náplň/náplně.
  6. Na špenátovou náplň si orestujeme špenát dosolíme, dopepříme podle chuti a přidáme rozmačkaný česnek.
  7. Na sladké galetky si rozmícháme tvaroh s vanilkovým cukrem a očistíme ovoce.
  8. Odpočinuté těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 4 přibližně stejně velké díly. 
  9. Z každého kusu těsta vyválíme kruhovou placku. S okraji si moc starostí nedělejte.
  10. Placky si přendáme na plech vyložený pečícím papírem a bude galetky plnit.
  11. Na dvě jsem rozdělila tvaroh a nakladla ovoce. Na jednu borůvky a na druhou maliny.
  12. Na třetí jsem pouze nakrájela rajčata na kolečka a posypala oreganem. Můžete potřít třeba i bazalkovým pestem.
  13. A na poslední jsem natřela náš připravený špenát ze kterého jsem udělala uprostřed galetky důlek. Do důlku pak už jenom rozklepla vajíčko, které jsem ještě mírně osolila.
  14. Takto připravené galetky dáme do vyhřáté trouby na 180°C na cca 15 minut. Dokud nebudou zlatavé.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Galetka se špenátem a vejcem
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Hladká mouka 47,5 34,7 5,2 1 696 0,4
Máslo 25 0,2 0,2 20,5 767 3,9
Vejce 62,5 0,6 7,5 6,3 395 3,1
Špenát 50 1,5 1 0,2 53 1,9
Česnek 8 2 0,5 0 43 1
Celkem 193 37 13,9 27,9 1911 9,4
  v 1 porci 193 37 13,9 27,9 1911 9,4
  ve 100g 100 19,2 7,2 14,4 990,2 4,8
Galetka s rajčaty
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Hladká mouka 47,5 34,7 5,2 1 696 0,4
Máslo 25 0,2 0,2 20,5 767 3,9
Vejce 12,5 0,1 1,5 1,3 79 0,6
Cherry rajčata 60 2,4 0,6 0,1 53 4,6
Celkem 145 37,4 7,5 22,8 1596 9,5
  v 1 porci 145 37,4 7,5 22,8 1596 9,5
  ve 100g 100 25,8 5,2 15,7 1100,3 6,6
Borůvková galetka
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Hladká mouka 47,5 34,7 5,2 1 696 0,4
Máslo 25 0,2 0,2 20,5 767 3,9
Vejce 12,5 0,1 1,5 1,3 79 0,6
Měkký tvaroh 75 3 9 0,2 212 5,4
Vanilkový cukr 1,75 1,7 0 0 30 0,3
Borůvky 30 3,3 0,2 0,2 68 7,2
Celkem 191,8 43 16,1 23,1 1852 17,9
  v 1 porci 191,8 43 16,1 23,1 1852 17,9
  ve 100g 100 22,4 8,4 12,1 965,7 9,3
Malinová galetka
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Hladká mouka 47,5 34,7 5,2 1 696 0,4
Máslo 25 0,2 0,2 20,5 767 3,9
Vejce 12,5 0,1 1,5 1,3 79 0,6
Měkký tvaroh 75 3 9 0,2 212 5,4
Vanilkový cukr 1,75 1,7 0 0 30 0,3
Maliny 30 3,9 0,3 0,2 77 16,6
Celkem 191,8 43,6 16,2 23,1 1861 27,3
  v 1 porci 191,8 43,6 16,2 23,1 1861 27,3
  ve 100g 100 22,7 8,5 12 970,5 14,2
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *