
Láká Vás svěží tvarohový dort?
Manžel vznesl přání, že by si dal krtkův dort. A to byla pro mě výzva, abych se s tím poprala lépe než, v obchodě dostupný, instantní polotovar 🙂
Rozhodně jsem nechtěla, aby to byla jenom sladká tečka za obědem, ale aby tento dort byl trochu výživově hodnotný.
Tak jsem začala experimentovat a myslím, že se pokus vydařil. Vážně jsme si na něm pochutnali a vůbec jsem neměla výčitky když jsem si šla přidat. 🙂
Základní informace
- příprava: 15 minut
- pečení: 20-30 minut
- 8 porcí
- 25 Kč / porci
Ingredience
- 75g namletých ovesných vloček
- 35g čokoládového proteinu
- 25g kakaa holandského typu
- 100ml mléka
- 4 vejce
- 50g kokosového oleje
- 1ks prášku do pečiva
- 20g cukru
- 750g měkkého tvarohu
- 180g zakysané smetany
- 2ks vanilkového cukru
- 4-6ks banánů
- 30g čokolády (80% a více)
- 1ks želatinového ztužovače za studena
Obtížnost přípravy
30%
Postup přípravy
- Předehřejeme si troubu na 160°C.
- Dále si připravíme dortovou formu, dno vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme pomletými vločkami.
- Na těsto si rozdělíme vajíčka na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu.
- Žloutky spolu s cukrem vyšleháme do světlé pěny. Do té pak postupně přidáme rozpuštěný kokosový olej a mléko.
- Pak přidáme suché suroviny tzn. vločky, protein, kakao a prášek do pečiva.
- Nakonec jemně vmícháme sníh, aby nám nespadl.
- Naplníme formu a dáme péct do vyhřáté trouby na 160°C, zhruba 20-30 min. Zkoušíme špejlí. Pokud se těsto na špejli nelepí, máme hotovo.
- Po upečení nechápe korpus vystydnout.
- Mezitím si připravíme krém na náplň. Smícháme tvaroh se smetanu a dosladíme podle chuti, mě stačily dva pytlíky vanilkového cukru.
- Hořkou čokoládu nasekáme na kousky a zamícháme do krému.
- Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obalu a přilijeme do krému.
- Po vychladnutí z korpusu vydlabeme jakousi misku, do které naklademe rozpůlené banány.
- Na banány přijde krém a navrch krému vydlabané těsto.
- Dáme do lednice ztuhnout alespoň na dvě hodiny, nejlépe však přes noc.
Dobrou chuť!
Tip #1
Před servírováním můžeme ještě lehce poprášit kakaem. 🙂 Budí více dojem jako kyprá zemina.
Tip #2
Ztužovadlo není potřeba použít, pokud použijete méně vodnatý tvaroh s vyšší hustotou.
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Ovesné vločky | 75 | 44,3 | 10,5 | 5,3 | 1168 | 1,9 |
Čokoládový protein | 35 | 10,9 | 16,1 | 0,4 | 533 | 17,5 |
Kakao | 25 | 4,3 | 6,3 | 3,5 | 365 | 6 |
Mléko | 100 | 5 | 3 | 2 | 198 | 1,2 |
Vejce | 240 | 2,3 | 28,8 | 24 | 1517 | 12 |
Kokosový olej | 50 | 0 | 0,1 | 49,5 | 1861 | 30 |
Kypřící prášek do pečiva | 12 | 0,2 | 0 | 0 | 4 | 3,5 |
Cukr | 240 | 20 | 0 | 0 | 334 | 0,8 |
Měkký tvaroh | 750 | 30 | 90 | 2,3 | 2123 | 54 |
Zakysaná smetana | 180 | 7,2 | 3,6 | 32,4 | 1409 | 18 |
Vanilkový cukr | 40 | 39,2 | 0 | 0 | 675 | 7,8 |
Banán | 480 | 105,6 | 4,8 | 1,2 | 1891 | 12 |
Čokoláda 80% | 30 | 6,3 | 2,7 | 14,4 | 716 | 10,5 |
Želatinový ztužovač na studena | 50 | 39,7 | 8,3 | 0 | 804 | 24,9 |
Celkem | 2087 | 314,8 | 174,1 | 134,8 | 13598 | 200,1 |
  v 1 porci | 260,9 | 39,4 | 21,8 | 16,9 | 1699,8 | 25 |
*Uvedené kalorické hodnoty a ceny jsou pouze orientační.
0 komentářů