Tvarohový dort s vanánem

Láká Vás svěží tvarohový dort?

Manžel vznesl přání, že by si dal krtkův dort. A to byla pro mě výzva, abych se s tím poprala lépe než, v obchodě dostupný, instantní polotovar 🙂 

Rozhodně jsem nechtěla, aby to byla jenom sladká tečka za obědem, ale aby tento dort byl trochu výživově hodnotný.

Tak jsem začala experimentovat a myslím, že se pokus vydařil. Vážně jsme si na něm pochutnali a vůbec jsem neměla výčitky když jsem si šla přidat. 🙂

Základní informace
  • příprava: 15 minut
  • pečení: 20-30 minut
  • 8 porcí
  • 25 Kč / porci
Ingredience
  • 75g namletých ovesných vloček
  • 35g čokoládového proteinu
  • 25g kakaa holandského typu
  • 100ml mléka
  • 4 vejce
  • 50g kokosového oleje
  • 1ks prášku do pečiva
  • 20g cukru
  • 750g měkkého tvarohu
  • 180g zakysané smetany
  • 2ks vanilkového cukru
  • 4-6ks banánů
  • 30g čokolády (80% a více)
  • 1ks želatinového ztužovače za studena
Obtížnost přípravy 30%
Postup přípravy
  1. Předehřejeme si troubu na 160°C.
  2. Dále si připravíme dortovou formu, dno vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme pomletými vločkami.
  3. Na těsto si rozdělíme vajíčka na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu.
  4. Žloutky spolu s cukrem vyšleháme do světlé pěny. Do té pak postupně přidáme rozpuštěný kokosový olej a mléko.
  5. Pak přidáme suché suroviny tzn. vločky, protein, kakao a prášek do pečiva.
  6. Nakonec jemně vmícháme sníh, aby nám nespadl.
  7. Naplníme formu a dáme péct do vyhřáté trouby na 160°C, zhruba 20-30 min. Zkoušíme špejlí. Pokud se těsto na špejli nelepí, máme hotovo.
  8. Po upečení nechápe korpus vystydnout.
  9. Mezitím si připravíme krém na náplň. Smícháme tvaroh se smetanu a dosladíme podle chuti, mě stačily dva pytlíky vanilkového cukru.
  10. Hořkou čokoládu nasekáme na kousky a zamícháme do krému.
  11. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obalu a přilijeme do krému.
  12. Po vychladnutí z korpusu vydlabeme jakousi misku, do které naklademe rozpůlené banány.
  13. Na banány přijde krém a navrch krému vydlabané těsto.
  14. Dáme do lednice ztuhnout alespoň na dvě hodiny, nejlépe však přes noc.  

Dobrou chuť!

Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Ovesné vločky 75 44,3 10,5 5,3 1168 1,9
Čokoládový protein 35 10,9 16,1 0,4 533 17,5
Kakao 25 4,3 6,3 3,5 365 6
Mléko 100 5 3 2 198 1,2
Vejce 240 2,3 28,8 24 1517 12
Kokosový olej 50 0 0,1 49,5 1861 30
Kypřící prášek do pečiva 12 0,2 0 0 4 3,5
Cukr 240 20 0 0 334 0,8
Měkký tvaroh 750 30 90 2,3 2123 54
Zakysaná smetana 180 7,2 3,6 32,4 1409 18
Vanilkový cukr 40 39,2 0 0 675 7,8
Banán 480 105,6 4,8 1,2 1891 12
Čokoláda 80% 30 6,3 2,7 14,4 716 10,5
Želatinový ztužovač na studena 50 39,7 8,3 0 804 24,9
Celkem 2087 314,8 174,1 134,8 13598 200,1
  v 1 porci 260,9 39,4 21,8 16,9 1699,8 25

*Uvedené kalorické hodnoty a ceny jsou pouze orientační.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *