masovy_kolac_SMALL

Mám tu pro Vás super recept na farmářský masový koláč, ve kterém upotřebíte zeleninu ze zahrádky a houby z lesa :-). 

Bombastická masovo-zeleninová směs s houbami, to všechno překryté bramborovou kaší se sýrem a zapečeno v troubě. Zní Vám to jednoduše? Tak máte pravdu :-). Ano je to skutečně takto jednoduché. A hlavně VÝBORNÉ! Já jsem měla skutečně starost se udržet a všechnu směs nesníst ještě před zapečením :-).

No a pokud zrovna nemáte domací zeleninu ze zahrádky a do lesa nechodíte, tak mám pro Vás tip, kde můžete sehnat skutečně čerstvou a BIO zeleninu, ovoce, maso, mléčné výrobky a dokonce i ty houby :-). Najdete tam toho ještě mnohem víc! A ten zázrak se jmenuje Freshbedynky.cz. Kurýr Vám doručí bedýnku až do domu a dokonce zaváží i ve večerních hodinách, což se může někdy hodit. 😉

Ochutnejte také Slaný celozrnný koláč se špenátem nebo Bramborové placky s česnekovým tvarohem.

Základní informace
  • příprava: 50 minut
  • pečení: 35 minut
  • 6 porcí
  • 29 Kč / porci
Ingredience
  • 1 velká cibule
  • 2 velké mrkve
  • 3 řapíky celeru
  • 500g mletého hovězího masa
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce worchestrové omáčky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • cca 300ml hovězího vývaru
  • 300g čerstvých hub
  • 750g brambor
  • 100ml mléka
  • 100g eidamu 20%
  • 20g másla
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
Obtížnost přípravy
Obtížnost 40%
Postup přípravy
  1. Cibuli, mrkev a řapíkatý celer si očistíme a nakrájíme na drobno.
  2. V hlubším hrnci si rozpálíme slunečnicový olej a osmahneme na něm zeleninu, stačí tak 3-5 minut.
  3. K zelenině přidáme mleté maso a opekáme dokud není hnědé.
  4. Přidáme i očištěné a pokrájené houby (můžou být i mražené). Krátce opečeme.
  5. Zaprášíme hladkou moukou a pořádně promícháme.
  6. K směsi přidáme lžíci protlaku a dvě lžíce worchestrové omáčky, promícháme a zalijeme vývarem.
  7. Přikryjeme poklicí a na mírném ohni necháme probublávat cca 40 minut dokud se vývar nezredukuje a mrkev nebude měkká.
  8. Nezapomeneme osolit a opepřit podle chuti.
  9. Mezi tím si uvaříme brambory. 
  10. Masovo- zeleninovou směs po uvaření přendáme do zapékací mísy a necháme chvíli vychladnout.
  11. Uvařené brambory rozmačkáme štouchadlem s mlékeme a máslem. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr.
  12. Bramborovou kaší pokryjeme celou masovo-zeleninovou směs a dáme do trouby zapéct.
  13. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 35 minut. dokud není povrch kaše lehce zlatavý.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Cibule 100 9 1 0,3 182 1,2
Mrkev 160 11,2/td> 1,6 0,4 237 4
Řapíkatý celer 150 4,5 1,1 0,3 132 10,4
Hovězí mleté maso 500 1 95 65 4050 94,5
Rajčatový protlak 15 3,6 0,3 0,1 68 1,3
Worchester 20 3,4 0,2 0,1 63 2,8
Směs hub 300 6 9 3 402 39
Hladká mouka 30 21,9 3,6 0,6 440 0,3
Brambory 750 120 15 1,5 2400 14,9
MLéko 100 5 3 2 198 1,2
Máslo 20 0,2 0,2 16,4 613 3,1
Eidam 20% 100 2 32 11 985 25
Slunečnicový olej 20 0 0 20 751 0,9
Celkem 2265 185,8 129,9 109,5 9536 173,5
  v 1 porci 377,5 31 21,7 18,3 1589,4 28,9
  ve 100g 100 8,2 5,7 4,8 421 7,7
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: