dynovy_krtkuv_dort_SMALL

A zase ta dýně. 🙂 Tentokrát jsem s ní vylepšila starý známy krtkův dort. Proč ne? 

Kakao jsem vyměnila za krásně oranžovou dýni, banány za skořicová jablíčka a vyšlo to na jedničnu. 🙂

Aby to i výživově trochu vycházelo přidala jsem i protein s příchutí skořice, ale vy ho buď vynechte nebo přidejte lžíci skořice nebo dýňového koření.

Ochutnejte také další dýňové dezerty například Dýňovou roládu nebo Dýňový cheesecake.

Základní informace
Ingredience na korpus
Ingredience na náplň
Obtížnost přípravy
Obtížnost 40%
dynovy_krtkuv_dort_SMALL3
Postup přípravy
  1. Nejprve si připravíme pyré z dýně. Pokud používáme Hokaido, nebudeme jí loupat, jen dobře omyjeme a nakrájíme na kostičky, které rozprostřeme na plech a pečeme při 200°C asi 10-15 do změknutí.
  2. Dýni necháme chvilku vychladnout a pak jí rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré.
  3. Do vychladlého pyré vmícháme olej a vejce a pak všechny suché ingredience, tj. mouku, cukr, prášek do pečiva a protein.
  4. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy (nebo vystlané pečícím papírem) dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 30 minut, zkoušíme špejlí.
  5. Korpus necháme úplně vychladnout. A pak zhruba 1cm od kraje začneme vydlabávat. Dáváme pozor, aby i na dně zbyla alespoň 1cm vrstva těsta.
  6. Vydlabané těsto si v misce rozdrobíme.
  7. Na náplň si oloupeme jablka a nastrouháme nebo nakrájíme na kostičky a dobře promícháme se lžící skořice (pokud máte jablka kyselejší, přidejte i trochu cukru).
  8. Na pánvi so rozehřejeme lžící másla a jablka na něm necháme změknout a lehce zkaramelizovat. Necháme opět vychladnout.
  9. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Tvarohy smícháme s vanilkovým cukrem a želatinovým ztužovačem podle návodu.
  10. Pak už jen navrstvíme dort. Na dno korpusu přijdou jablka, pak tvarohová náplň a posypeme rozdrobeným těstem.
  11. Necháme ztuhnout a uležet nejlépe do druhého dne.

Dobrou chuť!

dynovy_krtkuv_dort_SMALL2

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Dýně Hokaido 500 45 10 1,2 775 7
Polohrubá mouka 300 225 30 3 4398 9
Slunečnicový olej 100 0,1 0,1 100 3754 4,3
Vejce 100 0,9 12 10 632 5
Prášek do pečiva 6 0,1 0 0 2 1,7
Vanilkový cukr 20 19,6 0 0 337 3,9
Skořicový protein 60 4 45 4,1 987 29,1
Cukr 150 150 0 0 2505 6
Jablka 300 39 1,1 1,2 714 10,5
Tvaroh 750 30 90 2,3 2123 54
Želatinový ztužovač za studena 100 79,3 16,5 0 1608 49,8
Skořice 10 8 0,4 0,2 150 4
Máslo 10 0,1 0,1 8,2 307 1,6
Celkem 2406 601,2 205,2 130,1 18292 185,9
  v 1 porci 200,5 50,1 17,1 10,8 1524,3 15,5
  ve 100g 100 25 8,5 5,4 760,3 7,7
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

0 komentářů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *