dynovy_krtkuv_dort_SMALL

A zase ta dýně. 🙂 Tentokrát jsem s ní vylepšila starý známy krtkův dort. Proč ne? 

Kakao jsem vyměnila za krásně oranžovou dýni, banány za skořicová jablíčka a vyšlo to na jedničnu. 🙂

Aby to i výživově trochu vycházelo přidala jsem i protein s příchutí skořice, ale vy ho buď vynechte nebo přidejte lžíci skořice nebo dýňového koření.

Ochutnejte také další dýňové dezerty například Dýňovou roládu nebo Dýňový cheesecake.

Základní informace
  • příprava: 30 minut
  • pečení: 30 minut
  • 12 porcí
  • 15 Kč / porci
Ingredience na korpus
  • 500g dýně Hokaido
  • 300g polohrubé mouky
  • 100ml slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 60g skořicového proteinu
  • 150g cukru
Ingredience na náplň
  • 750g měkkého tvarohu (ve vaničce)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 želatinový ztužovač za studena
  • 3 jablka
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžíce másla
Obtížnost přípravy
Obtížnost 40%
dynovy_krtkuv_dort_SMALL3
Postup přípravy
  1. Nejprve si připravíme pyré z dýně. Pokud používáme Hokaido, nebudeme jí loupat, jen dobře omyjeme a nakrájíme na kostičky, které rozprostřeme na plech a pečeme při 200°C asi 10-15 do změknutí.
  2. Dýni necháme chvilku vychladnout a pak jí rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré.
  3. Do vychladlého pyré vmícháme olej a vejce a pak všechny suché ingredience, tj. mouku, cukr, prášek do pečiva a protein.
  4. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy (nebo vystlané pečícím papírem) dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 30 minut, zkoušíme špejlí.
  5. Korpus necháme úplně vychladnout. A pak zhruba 1cm od kraje začneme vydlabávat. Dáváme pozor, aby i na dně zbyla alespoň 1cm vrstva těsta.
  6. Vydlabané těsto si v misce rozdrobíme.
  7. Na náplň si oloupeme jablka a nastrouháme nebo nakrájíme na kostičky a dobře promícháme se lžící skořice (pokud máte jablka kyselejší, přidejte i trochu cukru).
  8. Na pánvi so rozehřejeme lžící másla a jablka na něm necháme změknout a lehce zkaramelizovat. Necháme opět vychladnout.
  9. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Tvarohy smícháme s vanilkovým cukrem a želatinovým ztužovačem podle návodu.
  10. Pak už jen navrstvíme dort. Na dno korpusu přijdou jablka, pak tvarohová náplň a posypeme rozdrobeným těstem.
  11. Necháme ztuhnout a uležet nejlépe do druhého dne.

Dobrou chuť!

dynovy_krtkuv_dort_SMALL2

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Dýně Hokaido 500 45 10 1,2 775 7
Polohrubá mouka 300 225 30 3 4398 9
Slunečnicový olej 100 0,1 0,1 100 3754 4,3
Vejce 100 0,9 12 10 632 5
Prášek do pečiva 6 0,1 0 0 2 1,7
Vanilkový cukr 20 19,6 0 0 337 3,9
Skořicový protein 60 4 45 4,1 987 29,1
Cukr 150 150 0 0 2505 6
Jablka 300 39 1,1 1,2 714 10,5
Tvaroh 750 30 90 2,3 2123 54
Želatinový ztužovač za studena 100 79,3 16,5 0 1608 49,8
Skořice 10 8 0,4 0,2 150 4
Máslo 10 0,1 0,1 8,2 307 1,6
Celkem 2406 601,2 205,2 130,1 18292 185,9
  v 1 porci 200,5 50,1 17,1 10,8 1524,3 15,5
  ve 100g 100 25 8,5 5,4 760,3 7,7
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

0 komentářů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *