
Jak už možná víte, miluji italská krémová rizota. 🙂 A tohle je další do sbírky. Tentokrát jak jinak, než z dýně. Doplnila jsem ho výbornými pečenými žampiony s česnekem. 😉
Základ opět tvoří dýňové pyré. Jeho přípravu najdete z nějakém v předešlém dýňovém receptu. Například Dýňové noky s tvarohem nebo Dýňové donuty se skořicí, které určitě také musíte vyzkoušet.
Základní informace
- příprava: 15 minut
- vaření: 30 minut
- 4 porce
- 18 Kč / porci
Ingredience
- 300g dýně Hokaido
- 200g ráže arborio (nebo jiné kulatozrnné)
- 1 cibule
- 350 g žampionů
- 2 stroužky česneku
- 20g parmezánu
- 20g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- cca 1/2l zeleninového vývaru
- rozmarýn, tymián, sůl a pepř podle chuti
Obtížnost přípravy
Obtížnost
25%
Tip
Pro ještě lepší chuť můžete přidat deci bílého vína, kterým zalijete rýži jako první a po vyvaření teprve pyré a vývar.
Postup přípravy
- Jako první si prřipravíme dýňové pyré z dýně Hokaido (jak na pyré najdete zde).
- V hlubším hrnci rozpálíme olivový olej a na něm osmahneme do zlatova cibuli, kterou jsme si nakrájeli na drobno.
- K cibuli přisypeme rýži a lehce osmahneme, aby zesklovatěla.
- Základ na rizoto zalijeme dýňovým pyré a ještě zředíme zeleninovým vývarem, aby byla rýže potopená.
- Za občasného míchání vaříme cca 30 minut, než rýže změkne.
- Mezi tím co se nám vaří rizoto si připravíme žampiony.
- Žampiony si očistíme (můžeme i oloupat) nakrájíme na čtvrtky a dáme do zapékací misky. Osolíme, opepříme, přidáme rozmarýn, tymián a rozmačkaný česnek. Vše spolu důkladně promícháme. navrh dáme ještě malý plátek másla.
- Takto připravené žampiony dáme péct do trouby na 180°C na cca 15 minut.
- Jakmile máme už rýži měkkou, odstavíme rizoto z plotny a přidáme máslo a nastrouhaný parmezán. Vše důkladně promícháme a můžeme ještě dochutit solí.
- Podáváme s pečenými žampiony a dalším parmezánem.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Dýně Hokaido | 300 | 27 | 6 | 0,7 | 465 | 4,2 |
Rýže arborio | 200 | 152 | 16 | 2 | 2914 | 15 |
Cibule | 80 | 7,2 | 0,8 | 0,2 | 146 | 1 |
Žampiony | 350 | 10,5 | 10,5 | 0,8 | 371 | 39,2 |
Česnek | 8 | 2 | 0,5 | 0 | 43 | 1 |
Parmezán | 20 | 0,6 | 7 | 5,2 | 326 | 7 |
Máslo | 20 | 0,2 | 0,2 | 16,4 | 613 | 3,1 |
Olivový olej | 10 | 0 | 0 | 9,9 | 375 | 3,2 |
Celkem | 988 | 199,5 | 40,9 | 35,3 | 5252 | 73,7 |
  v 1 porci | 247 | 49,9 | 10,2 | 8,8 | 1313,1 | 18,4 |
  ve 100g | 100 | 20,2 | 4,1 | 3,6 | 531,6 | 7,5 |
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.
0 komentářů