black forest - dort z černého lesa

Nedávno měl můj děda narozeniny a chtěla jsem mu upéct nějaký pěkný a dobrý dortík. No a máme ho tady. 

Dnes to tedy nebude vůbec nic dietního, bez mouky ani bez cukru, spíše naopak, ale jednou za rok se to ztratí. 🙂

Pokud také hledáte recept na narozeninový dort kterým oslníte, použijte tento. 😉 Je hříšně čokoládový a plný osvěžujících třešní. Díky krému není dort vůbec suchý. A pokud se dort bude podávat výhradně dospělým můžete o trochu okořenit kapkou alkoholu, dostane hned jinou dimenzi.

Základní informace
  • příprava: 15 minut
  • pečení: 45 minut
  • 12 porcí
  • 21 Kč / porci
Ingredience na korpus
  • 290g hladké mouky
  • 90g kakaa holandského typu
  • 100g cukru
  • 3 vejce
  • 225g másla
  • 1 hrnek vody
  • 1/3 hrnku mléka (80ml)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva nebo 1 lžička jedlé sody
Ingredience na náplň
  • 500g mascarpone
  • 300ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 350g třešňového nebo višňového kompotu
  • nálev z kompotu
  • čokoláda na ozdobu
Obtížnost přípravy
Obtížnost 45%
Postup přípravy
  1. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Pak přidáme celá vejce a také zašleháme.
  2. Vedle v misce smícháme všechny suché ingredience. Tedy mouku, kakao a prášek do pečiva.
  3. K naší pěně pak přisypeme zhruba polovinu suchých ingrediencí a opět šleháme. Už to půjde hůř takže přilijeme vodu a mléko.
  4. Nasypeme do těsta zbytek suchých ingrediencí a vyšleháme krásně hladké těsto. 
  5. Těsto nalijeme do formy, kterou jsme si nejprve vymazaly máslem a vysypaly hrubou moukou a nebo můžete použít pečící papír jako já. 😉
  6. Korpus uhladíme, aby byl krásně rovný a dáme péct do vyhřáté trouby na 175°C zhruba 40-45 minut. Zkoušíme špejlí, pokud jí vytáhneme čistou je hotovo.
  7. Korpus necháme kompletně vychladnout a mezi tím si připravíme náplň.
  8. Mascarpone se smetanou vyšleháme do tuhého krému, který můžeme dosladit vanilkovým cukrem.
  9. Vychladlý korpus dvakrát podélně rozřízneme, aby nám vznikly 3 pláty. 
  10. Při prořezávání korpusu používám nit. Nožem si korpus jenom lehce naříznu kolem dokola. Do vzniklé drážky zastrčím nit, kterou dort proříznu.
  11. Na spodní plát nanesu štětcem trochu nálevu z kompotu, aby se korpus lehce zvlhčil a náplň lépe přilnula.
  12. Pak už jen navrstvím krém z mascarpone a šlehačky. A na krém naskládám dobře okapané třešně. Přiklopíme dalším plátem a postup opakujeme.
  13. Nakonec celý dort můžete potřít krémem nebo ho nechat holý a nazdobit jenom vršek.
  14. Zdobíme nastrouhanou čokoládou a zbylými třešněmi.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Hladká mouka 290 211,7 34,8 5,8 4251 2,6
Kakao 90 15,3 22,5 12,6 1314 21,6
Cukr 100 100 0 0 1670 4
Máslo 225 1,8 1,8 184,5 6901 35,1
Vejce 150 1,4 18 15 948 7,5
Mléko 80 4 2,4 1,6 158 1
Vanilkový cukr 40 39,2 0 0 675 7,8
Prášek do pečiva 20 0,4 0 0 7 5,8
Mascarpone 500 15 30 180 7315 90
Šlehačka 300 9 6 93 3711 30
Třešňový kompot 350 63 1,6 0,6 1113 43,1
Celkem 2145 460,8 117,1 493,1 28063 248,4
  v 1 porci 178,8 38,4 9,8 41,1 2338,6 20,7
  ve 100g 100 21,5 5,5 23 1308,3 11,6
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *