
Dnes si trochu odpočineme od těch sladkých jablečných dobrot a dáme si zase něco slaného.
Spousta lidí nedělá domácí těstoviny, protože si myslí, že je to něco těžkého a složitého a je jednoduší si koupit ty v pytlíku. Já Vám něco povím, ty domácí jsou mnohem lehčí než si myslíte, to za prvé. Za druhé jsou mnohem rychleji uvařené, stačí jenom 2-3 minutky a můžete servírovat. No a za třetí i ta chuť je pochopitelně mnohem lepší.
A když už jsme u těch těstovin, věděli jste, že těstoviny uvařené “al dente” mají mnohem nižší glykemický index než ty uvařené do měkka?
A aby nám ty domácí těstoviny pořádně šmakovaly tak je doplníme bezvadným pestem, zelenými fazolkami a špenátem. že je to neobvyklá kombinace? Ano je, ale za to vynikající!
No a co by to bylo za jídlo bez masa? U nás naprosto nemyslitelné! 😀 Takže si k těstovinám vytuníme i kuřecí masíčko.
Základní informace
- příprava: 30 minut
- vaření: 20 minut
- 3 porce
- 29 Kč / porci
Ingredience na těstoviny
- 150g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka soli
Ingredience na pesto
- svazek čerstvé bazalky
- 3 stroužky česneku
- 15g mandlí
- 15g parmezánu
- 1 lžíce olivového oleje
- voda podle potřeby
- 50g zelených fazolek
- 100g listového špenátu
Ingredience na kuře
- 2 kuřecí prsa
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžičku garam masala
- 8 cherry rajčat
- sůl, pepř
- 1 lžíce oleje (řepkový, slunečnicový)
Obtížnost přípravy
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme těstoviny. Ze všech surovin zpracujeme hladké těsto. Pokud je těsto moc suché přidejte kapku vody a pokud naopak moc lepivé tak přisypte mouku.
- Těsto rozválíme na velmi tenký plát. Máte-li stojek na těstoviny jako já je to raz dva hotové a nenadřete se, ale jde to i ručně s klasickým válečkem. Těstoviny pak pokrájejte na libovolné tvary, já použila široké nudle. Pokrájené těstoviny prosypte moukou, aby se neslepily.
- Na těstoviny si dáme vařit vodu, kterou osolíme lžičkou soli. Jakmile voda vře dáme do ní na pár minutek fazolky a špenát. Jelikož máme těstoviny čerstvé budou uvařené za cca 2 minutky.
- Mezi tím co se nám vaří těstoviny s fazolkami a špenátem si připravíme pesto. Do mixéru dáme bazalku, česnek, mandle, parmezán a olej a rozmixujeme do hladka. Pokud potřebujete přidejte ještě trochu vody z těstovin, aby bylo pesto krásně krémové.
- Hotové těstoviny s fazolkami a špenátem slijeme a zamícháme do nich pesto. Těstoviny jsou hotové.
- Kuřecí prsa očistíme od blanek, osolíme a opepříme podle chuti. Lehce ochutíme garam masalou a posekaným rozmarýnem.
- Na rozehřátý olej poklademe prsa a pečeme z každé strany cca 2 minuty. Do pánve ještě přidáme 2 oloupané a nožem rozdrcené stroužky česneku.
- Když už jsou prsa téměř hotová přidáme do pánve ještě cherry rajčátka, která přepůlíme. Necháme chvilku prohřát a můžeme podávat.
- Navrch ještě zdobíme nastrouhaným parmezánem a čerstvou bazalkou.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Hladká mouka | 150 | 109,5 | 16,5 | 3 | 2199 | 1,4 |
Vejce | 100 | 0,9 | 12 | 10 | 632 | 5 |
Olivový olej | 30 | 0 | 0 | 29,7 | 1125 | 9,6 |
Bazalka | 20 | 0,1 | 0,6 | 0,1 | 19 | 7 |
Česnek | 20 | 5 | 1,2 | 0,1 | 106 | 2,6 |
Mandle | 15 | 1,5 | 3,6 | 8,1 | 392 | 4,1 |
Parmezán | 15 | 0,5 | 5,3 | 3,9 | 244 | 5,3 |
Fazolky | 50 | 1,5 | 1 | 0,3 | 65 | 2,9 |
Špenát | 100 | 3 | 2 | 0,4 | 106 | 3,8 |
Kuřecí prsa | 300 | 0 | 69 | 3 | 1383 | 32,7 |
Cherry rajčata | 160 | 6,4 | 1,6 | 0,3 | 142 | 12,2 |
Slunečnicový olej | 15 | 0 | 0 | 15 | 563 | 0,6 |
Celkem | 975 | 128,4 | 112,8 | 73,8 | 6976 | 87 |
  v 1 porci | 325 | 42,8 | 37,6 | 24,6 | 2325,5 | 29 |
  ve 100g | 100 | 13,2 | 11,6 | 7,6 | 715,5 | 8,9 |
0 komentářů