domaci_testoviny

Dnes si trochu odpočineme od těch sladkých jablečných dobrot a dáme si zase něco slaného

Spousta lidí nedělá domácí těstoviny, protože si myslí, že je to něco těžkého a složitého a je jednoduší si koupit ty v pytlíku. Já Vám něco povím, ty domácí jsou mnohem lehčí než si myslíte, to za prvé. Za druhé jsou mnohem rychleji uvařené, stačí jenom 2-3 minutky a můžete servírovat. No a za třetí i ta chuť je pochopitelně mnohem lepší.

A když už jsme u těch těstovin, věděli jste, že těstoviny uvařené “al dente” mají mnohem nižší glykemický index než ty uvařené do měkka?

A aby nám ty domácí těstoviny pořádně šmakovaly tak je doplníme bezvadným pestem, zelenými fazolkami a špenátem. že je to neobvyklá kombinace? Ano je, ale za to vynikající!

No a co by to bylo za jídlo bez masa? U nás naprosto nemyslitelné! 😀 Takže si k těstovinám vytuníme i kuřecí masíčko.

Základní informace
  • příprava: 30 minut
  • vaření: 20 minut
  • 3 porce
  • 29 Kč / porci
Ingredience na těstoviny
  • 150g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
Ingredience na pesto
  • svazek čerstvé bazalky
  • 3 stroužky česneku
  • 15g mandlí
  • 15g parmezánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • voda podle potřeby
  • 50g zelených fazolek
  • 100g listového špenátu
Ingredience na kuře
  • 2 kuřecí prsa
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku garam masala
  • 8 cherry rajčat
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce oleje (řepkový, slunečnicový)
Obtížnost přípravy
Obtížnost 60%
Postup přípravy
  1. Nejprve si připravíme těstoviny. Ze všech surovin zpracujeme hladké těsto. Pokud je těsto moc suché přidejte kapku vody a pokud naopak moc lepivé tak přisypte mouku.
  2. Těsto rozválíme na velmi tenký plát. Máte-li stojek na těstoviny jako já je to raz dva hotové a nenadřete se, ale jde to i ručně s klasickým válečkem. Těstoviny pak pokrájejte na libovolné tvary, já použila široké nudle. Pokrájené těstoviny prosypte moukou, aby se neslepily.
  3. Na těstoviny si dáme vařit vodu, kterou osolíme lžičkou soli. Jakmile voda vře dáme do ní na pár minutek fazolky a špenát. Jelikož máme těstoviny čerstvé budou uvařené za cca 2 minutky.
  4. Mezi tím co se nám vaří těstoviny s fazolkami a špenátem si připravíme pesto. Do mixéru dáme bazalku, česnek, mandle, parmezán a olej a rozmixujeme do hladka. Pokud potřebujete přidejte ještě trochu vody z těstovin, aby bylo pesto krásně krémové.
  5. Hotové těstoviny s fazolkami a špenátem slijeme a zamícháme do nich pesto. Těstoviny jsou hotové.
  6. Kuřecí prsa očistíme od blanek, osolíme a opepříme podle chuti. Lehce ochutíme garam masalou a posekaným rozmarýnem.
  7. Na rozehřátý olej poklademe prsa a pečeme z každé strany cca 2 minuty. Do pánve ještě přidáme 2 oloupané a nožem rozdrcené stroužky česneku. 
  8. Když už jsou prsa téměř hotová přidáme do pánve ještě cherry rajčátka, která přepůlíme. Necháme chvilku prohřát a můžeme podávat. 
  9. Navrch ještě zdobíme nastrouhaným parmezánem a čerstvou bazalkou. 

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Hladká mouka 150 109,5 16,5 3 2199 1,4
Vejce 100 0,9 12 10 632 5
Olivový olej 30 0 0 29,7 1125 9,6
Bazalka 20 0,1 0,6 0,1 19 7
Česnek 20 5 1,2 0,1 106 2,6
Mandle 15 1,5 3,6 8,1 392 4,1
Parmezán 15 0,5 5,3 3,9 244 5,3
Fazolky 50 1,5 1 0,3 65 2,9
Špenát 100 3 2 0,4 106 3,8
Kuřecí prsa 300 0 69 3 1383 32,7
Cherry rajčata 160 6,4 1,6 0,3 142 12,2
Slunečnicový olej 15 0 0 15 563 0,6
Celkem 975 128,4 112,8 73,8 6976 87
  v 1 porci 325 42,8 37,6 24,6 2325,5 29
  ve 100g 100 13,2 11,6 7,6 715,5 8,9
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *