harrisa_SMALL1

Dnešní recept nebude ani na sladký dezert ani na svačinku :-). Bude to pálivá papriková omáčka.

Já jí říkám harrisa, i když pravá harrisa má trošku jiné složení. Ta pravá se skládá pouze s chiili papriček. Ale protože to by moje chuťové buňky nemusely zvládnout, upravila jsem si recept podle sebe.

Omáčka je převážně z domácích paprik – kapií a pálivých kozích rohů (někdo také říká beraní rohy). Chuťově mi takto sedí více.

Je výborná jako příloha k masům nebo na pečené brambory. 😉

Vyzkoušejte také Farmářský masový koláč nebo Zeleninové kuličky s bramborovo-batátovou kaší.

Základní informace
  • příprava: 15 minut
  • pečení: 20 minut
  • 30 porcí
  • 3 Kč / porci
Ingredience
  • 5-6 kapií
  • 3 kozí rohy (čerstvé)
  • 3 velká rajčata
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky cukru
  • koriandr mletý, sůl podle chuti
  • lžíce olivového oleje
Obtížnost přípravy
Obtížnost 25%
Postup přípravy
  1. Nejprve si rozehřejeme troubu na 200°C.
  2. Na plech vyložený pečícím papírem vyskládáme všechny papriky i kozí rohy, vcelku jen je několikrát nožem propíchneme.
  3. Rajčata rozřízneme na půl a řeznou plochou položíme na plech. Pečeme cca 20 minut než slupka paprik zhnedne skoro až zčerná.
  4. Během pečení můžeme papriky i několikrát obrátit, aby se propekli ze všech stran.
  5. Po upečení přendáme papriky do misky a přikryjeme potravinářskou folií, aby se zapařily a snáze šla sundat slupka.
  6. Z rajčat by měla slupka jít krásně sloupnout už teď. Pečená rajčata bez slupky dáme do mixéru.
  7. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a necháme na něm rozvonět česnek. Ten jen oloupeme a plochou stranou nože rozdrtíme.
  8. Česnek vyjmeme z pánve a přidáme k rajčatům do mixéru.
  9. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. A osmahneme na pánvi, kde jsme předtím opékali česnek.
  10. Když už je cibulka krásně zlatavá přisypeme na pánev půlku lžičky cukru a necháme zkaramelizovat.
  11. Zkaramelizovanou cibulku dáme také do mixéru. Můžeme už přidat i koriandr a lehce osolit.
  12. Nakonec papriky. Oloupeme, vyjmeme jadýrka a přidáme ke všem zbývajícím surovinám.
  13. Vše spolu dobře promixujeme do hladké omáčky. Ochutnáme a připadně ještě dosolíme a nebo ještě přidáme chilli.
  14. Hotové lijeme do uzavíratelné sklenice.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Kapie 600 30 5,4 1,2 678 57,5
Rajčata 150 6 1,4 0,3 140 4,1
Kozí rohy 50 3,5 0,4 1,5 117 2,6
Cibule 80 7,2 0,8 0,2 146 1
Česnek 12 3 0,7 0 64 1,6
Koriandr 3 0,1 0,1 0 2 4,1
Olivový olej 5 0 0 5 188 1,6
Cukr 5 5 0 0 84 0,2
Celkem 905 54,8 8,8 8,3 1417 72,5
  v 1 porci 30,2 1,8 0,3 0,3 47,2 2,4
  ve 100g 100 6,1 1 0,9 156,5 8
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: