
Dnešní recept nebude ani na sladký dezert ani na svačinku :-). Bude to pálivá papriková omáčka.
Já jí říkám harrisa, i když pravá harrisa má trošku jiné složení. Ta pravá se skládá pouze s chiili papriček. Ale protože to by moje chuťové buňky nemusely zvládnout, upravila jsem si recept podle sebe.
Omáčka je převážně z domácích paprik – kapií a pálivých kozích rohů (někdo také říká beraní rohy). Chuťově mi takto sedí více.
Je výborná jako příloha k masům nebo na pečené brambory. 😉
Vyzkoušejte také Farmářský masový koláč nebo Zeleninové kuličky s bramborovo-batátovou kaší.
Základní informace
- příprava: 15 minut
- pečení: 20 minut
- 30 porcí
- 3 Kč / porci
Ingredience
- 5-6 kapií
- 3 kozí rohy (čerstvé)
- 3 velká rajčata
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky cukru
- koriandr mletý, sůl podle chuti
- lžíce olivového oleje
Obtížnost přípravy
Postup přípravy
- Nejprve si rozehřejeme troubu na 200°C.
- Na plech vyložený pečícím papírem vyskládáme všechny papriky i kozí rohy, vcelku jen je několikrát nožem propíchneme.
- Rajčata rozřízneme na půl a řeznou plochou položíme na plech. Pečeme cca 20 minut než slupka paprik zhnedne skoro až zčerná.
- Během pečení můžeme papriky i několikrát obrátit, aby se propekli ze všech stran.
- Po upečení přendáme papriky do misky a přikryjeme potravinářskou folií, aby se zapařily a snáze šla sundat slupka.
- Z rajčat by měla slupka jít krásně sloupnout už teď. Pečená rajčata bez slupky dáme do mixéru.
- Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a necháme na něm rozvonět česnek. Ten jen oloupeme a plochou stranou nože rozdrtíme.
- Česnek vyjmeme z pánve a přidáme k rajčatům do mixéru.
- Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. A osmahneme na pánvi, kde jsme předtím opékali česnek.
- Když už je cibulka krásně zlatavá přisypeme na pánev půlku lžičky cukru a necháme zkaramelizovat.
- Zkaramelizovanou cibulku dáme také do mixéru. Můžeme už přidat i koriandr a lehce osolit.
- Nakonec papriky. Oloupeme, vyjmeme jadýrka a přidáme ke všem zbývajícím surovinám.
- Vše spolu dobře promixujeme do hladké omáčky. Ochutnáme a připadně ještě dosolíme a nebo ještě přidáme chilli.
- Hotové lijeme do uzavíratelné sklenice.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Kapie | 600 | 30 | 5,4 | 1,2 | 678 | 57,5 |
Rajčata | 150 | 6 | 1,4 | 0,3 | 140 | 4,1 |
Kozí rohy | 50 | 3,5 | 0,4 | 1,5 | 117 | 2,6 |
Cibule | 80 | 7,2 | 0,8 | 0,2 | 146 | 1 |
Česnek | 12 | 3 | 0,7 | 0 | 64 | 1,6 |
Koriandr | 3 | 0,1 | 0,1 | 0 | 2 | 4,1 |
Olivový olej | 5 | 0 | 0 | 5 | 188 | 1,6 |
Cukr | 5 | 5 | 0 | 0 | 84 | 0,2 |
Celkem | 905 | 54,8 | 8,8 | 8,3 | 1417 | 72,5 |
  v 1 porci | 30,2 | 1,8 | 0,3 | 0,3 | 47,2 | 2,4 |
  ve 100g | 100 | 6,1 | 1 | 0,9 | 156,5 | 8 |
0 komentářů