croissant_SMALL2

Neznám k snídani nic lepšího než ještě teplé, právě z trouby vytažené domácí máslové croissanty. 🙂

Někdo je rád jen tak pocukrované, někdo s čokoládovou pomazánkou, marmeládou a někdo jenom s máslem. Ale základ je mít ty domácí voňavé croissanty. 🙂 

A to jak na ně, Vám dnes moc ráda prozradím. 🙂  Ovšem nesmíte se zaleknout delší doby přípravy, to je jediná nevyhoda, ale výsledek za to čekání rozhodně stojí a doporučuji alespoň jednou vyzkoušet. 😉

K snídani vyzkoušejte také Banánový chlebík bez mouky a cukru nebo Mandlovo-banínovou bábovku bez mouky a cukru.

Základní informace
  • příprava: 45minut
  • pečení: 25 minut
  • 14 porcí
  • 5 Kč / porci
Ingredience
  • 4 hrnky hladké mouky
  • 280g másla
  • 1 instantní droždí
  • 50g cukru
  • 300 ml mléka
  • 1 vejce
Obtížnost přípravy
Obtížnost 45%
croissant_SMALL1 (1)
Postup přípravy
  1. Z mouky, cukru, droždí, mléka a 30g másla vypracujeme těsto. Pokud máme hnětacího robota hodně se nám práce usnadní, ale nebojte i bez něj to jde. Já těsto také zpracovávala ručně. 😉
  2. Takto připravené těsto dáme do misky poprášíme lehce moukou a misku přikryjeme potravinářskou folií a dáme do lednice minimálně na 6 hodin, ideálně přes noc kynout. Nemusíte se bát v lednici Vám těsto tak nenabyde.
  3. Druhý den si připravíme kostku másla o pokojové teplotě. Nakrájíme si ho na plátky. Na pečící papír rozložíme plátky, aby nám vznikl přibližně čtverec  20×20 cm. Přiklopíme druhým pečícím papírem a rozválíme na placku, kterou postupně zase redukujeme (nožem okrájíme a dáme navrh a opět rozválíme) na čtverec 20x20cm. Takto připravený plát másla dáme na minimálně 30 minut ještě do lenice ztuhnout.
  4. Těsto vyndáme z lednice a rozválíme na čtverec přibližně o velikosti 25x25cm. Otočíme si ho, abychom měli jeden roh u sebe. Doprostřed těsta dáme plát másla a každým cípem těsta do překryjeme. Roh těsta nám jde vždy přes hranu másla. Takto připravené těsto rozválíme na přibližně trojnásobek své délky. Takže budeme mít takovou jako šálu.
  5. Tu pak jenom přehneme na třetiny (jako se skládá dopis), přikryjeme folií a dáme do lednice na dalších 30 minut.
  6. Po 30 minutách opakujeme postup s rozválením a složením ještě minimálně dvakrát. Ale ideálně tak pětkrát. Tím se nám v těstě vytvoří vrstvičky jaké by měl správný croissant mít.
  7. Pokud máme těsto již takto připravené dáme opět přikryté těsto do lednice na minimálně 6 hodin a ideálně opět přes noc kynout.
  8. Druhý den ráno si těsto rozkrojíme na polovinu. Na řezu už by měly být krásně vidět vrstvy.
  9. Polovinu těsta opět rozválíme na plát přibližně stejně dlouhý jako jsme dělali předešlého dne při zapracování másla.
  10. Šálu si rozkrájíme na přibližně 8-10cm široké obdélníky, které diagonálně rozřízneme na dva trojúhelníky.
  11. Trojúhelník ještě případně upravíme, aby byl přibližně rovnoramenný a kratší stranou si ho dáme k sobě a rolujeme ke špičce. Těsto vůbec neutahujeme jen velice lehce rolujeme. Takto pokračujeme i se zbytkem těsta.
  12. Zatočené croissanty rozložíme na plechy vyložené pečícím papírem. Přikrejeme je utěrkou a necháme ještě hodinu na teplém míste kynout.
  13. Troubu si předehřejeme na 190°C. 
  14. Croissanty ještě před pečením potřeme rozšlehaným vejcem s troškou mléka. Pečeme přibližně 20 až 25 minut do zlatova.
  15. Nejlepší jsou ještě teplé. 🙂 

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Hladká mouka 512 373,8 61,4 10,2 7506 4,6
Máslo 280 2,2 2,2 229,6 8588 43,7
Instantní droždí 7 2,5 3,4 0,4 116 9,9
Cukr 50 50 0 0 835 2
Mléko 300 15 9 6 594 3,6
Vejce 50 0,5 6 5 316 2,5
Celkem 1199 444 82 251,3 17955 66,3
  v 1 porci 85,6 31,7 5,9 17,9 1282,5 4,7
  ve 100g 100 37 6,8 21 1497,5 5,5
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: