Domácí kakaovo-kokosová granola

Víte, jaký je rozdíl mezi müsli a granolou?

Dva vznešené názvy a zdánlivě jedna a táž věc. Oboje přece obsahuje nějaké ty obiloviny, oříšky, ovoce nebo třeba čokoládu. Ovšem ten zásadní rozdíl je v přípravě. Na přípravu müsli stačí všechny potřebné ingredience pouze smíchat a je hotovo. Kdežto granola je zapékaná.

Na co si tedy dělat domácí granolu, když v každém supermarketu najdete hromady takových různých zapékaných směsí? Problém je v tom, že tyto kupované směsi jsou plné cukru, mnohdy i z 50% . Při domácí přípravě si zaprvé tuto hodnotu cukru můžete korigovat podle svých chutí a dokonce si můžete do granoly dát i to co vám chutná. Nebudete tak muset z kupované granoly vybírat například rozinky, které nejíte. Prostě si je tam nedáte. 🙂

Tak jdeme na to, bude to velmi jednoduché.

Základní informace
Ingredience
Obtížnost přípravy 20%
Postup přípravy
  1. Předehřejeme si troubu na 190°C.
  2. Vločky, kokos, semínka a mandle promícháme a rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem.
  3. V kastrůlku si rozehřejeme kokosový olej, přidáme kakao a sirup. Pokud nemáte sirup, tak můžete použít melasu nebo med.
  4. Připravenou směs zalijeme kakaovo-kokosovou zálivkou a pořádně promícháme. Nejlépe se promíchá směs rukama.
  5. Pečeme zhruba 10 až 15 minut. Během pečení několikrát směs promícháme.
  6. Po vychladnutí přendáme do uzavíratelné nádoby.

Podáváme s bílým jogurtem a ovocem nebo zalité mlékem.

Dobrou chuť!

Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Ovesné vločky 500 295 70 35 7785 12,9
Strouhaný kokos 200 48 12 128 5862 27,6
Mandle 200 20 48 108 5220 54
Chia semínka 20 6,6 2,2 6,2 439 9
Kokosový olej 10 0 0 9,9 372 6
Kakao 40 6,8 10 5,6 584 9,6
Javorový sirup 30 19,8 0 0 328 39
Celkem 1000 396,2 142,2 292,7 20590 158,1
  v 1 porci 100 39,6 14,2 29,3 2059 15,8
*Uvedené kalorické hodnoty a ceny jsou pouze orientační.

0 komentářů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *