lasagne_SMALL

Také už jste si v obchodech všimli těch krásných cuket? Je to tak, cuketová sezóna už nám pomalu začíná. Takže mám pro Vás dneska recept na cuketové lasagne, které jsou rychle hotové.

Já jsem je dělala čistě zeleninové bez těstovinových plátů, ale pokud chcete, můžete si je přidat jako další vrstvu. Stejně tak je volitelný i bešamel. 

Pokud chcete vyzkoušet i jiný cuketový recept, koukněte například na Cuketové placičky pečené v troubě nebo Cuketové špagety s rajčatovou omáčkou.

Základní informace
  • příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • pečení: 15-20 minut
  • 5 porcí
  • 31 Kč / porci
Ingredience
  • 2 mladé cukety
  • 500g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 400g drcených rajčat (v sezóně můžete použít ze zahrádky)
  • 1 mozzarela light (cca 220g)
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • Parmezán
  • Čerstvá bazalka
  • sůl, pepř, oregáno
Obtížnost přípravy
Obtížnost 25%
Postup přípravy
  1. Jako první si připravíme omáčku na lasagne. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno.
  2. Na lžíci oleje osmahneme cibulku do zlatova a pak k ní přidáme mleté maso, které také opečeme. K masové směsi přidáme 2 lžíce balzamikového octa. Nebojte se štiplavé vůně, která se začne linout z hrnce, ta se vyvaří a zbude jen nasládlá chuť.
  3. Pak přidáme drcená rajčata a podle chuti osolíme, opepříme a posypeme oreganem.
  4. Povaříme a zredukujeme tekutinu na polovinu. Na úplný konec rozdrtíme česnek a přidáme do omáčky.
  5. Do nepřilnavého pekáčku nebo vytřeného lehce olejem naskládáme na dno, na kolečka nebo na proužky, cuketu. 
  6. Na vrstvu cuket přijde vrstva omáčky s masem. Stačí opravdu jen slabá vrstvička ani nemusí být všechna cuketa pokrytá masem.
  7. Jako další vrstva přijde mozzarela, kterou si nastrouháme nebo jenom jednoduše natrháme na kousky.
  8. A pak už jen opakujeme postup dokud nespotřebujeme všechny ingredience. Cuketa, omáčka a mozzarela.
  9. Na úplný závěr jsem vršek posypala strouhaným parmezánem.
  10. Takto připravené dáme do vyhřáté trouby na 190°C zapéct na cca 15-20 minut.
  11. Servírujeme s čerstvou bazalkou.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Cuketa 650 19,5 6,5 2 553 19,4
Hovězí maso 500 0 100 80 4700 59,5
Cibule 80 7,2 0,8 0,2 146 1
Drcená rajčata 400 17,6 4,4 1,6 456 28
Mozzarela light 220 3,3 46,2 18,7 1516 28,2
Parmezán 30 0,9 10,5 7,8 489 10,5
Balzamikový ocet 20 3,4 0,1 0 74 2,2
Česnek 12 3 0,7 0 64 1,6
Olivový olej 15 0 0 14,9 563 4,8
Celkem 1927 54,9 169,2 125,2 8559 155,1
  v 1 porci 385,4 11 33,8 25 1711,1 31
  ve 100g 100 2,9 8,8 6,5 444,1 8
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *