cinske_ctverecky

Jak jsem předesílala u minulého receptu na Hříšně čokoládové košíčky, dnes to budou čínské čtverečky.

A co je na nich čínského? 🙂 To je jednoduché, hranolky mandlí vykouzlíme na povrchu čínské znaky. Nebo se o to aspoň pokusíme. 🙂

Těsto je napůl mandlové a napůl z klasické hladké mouky, ale není problém 1:1 nahradit hladkou moukou Vaší oblíbenou například mandlovou, aby byli čtverečky 100% mandlové nebo třeba kokosovou. Cena se však pak bude pohybovat jinde.

Pro další inspiraci na vánoční cukroví koukněte na některý z mých předešlých receptů, například na  Nepečené ořechové kuličky nebo na Banánové cukroví jen ze 4 surovin.

Základní informace
  • příprava: 25 minut
  • pečení: 10-15 minut
  • 50 porcí
  • 3 Kč / porci
Ingredience na těsto
  • 100g másla
  • 40g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce medu
  • 100g mletých mandlí
  • 1 lžíce kakaa holandského typu
  • 200g hladké mouky
  • skořice a hřebíček podle chuti
  • hranolky mandlí na ozdobu
Ingredience na krém
  • 125g másla
  • 1 žloutek
  • 100g čokolády 80%
Obtížnost přípravy
Obtížnost 30%
Postup přípravy
  1. Všechny ingredience na těsto smícháme a zpracujeme. Podle chuti přidejte mletou skořici a hřebíček. U hřebíčků roztlučeme v hmoždíři pouze hlavičky. Já jich použila cca 10 a zhruba lžičku skořice.
  2. Hotové zpracované těsto dáme na hodinu odležet do lednice.
  3. Těsto na pomoučněném vále vyválíme na tenkou placku. Tu pak nožem nakrájíme na čtverečky cca 3×3 cm. Můžeme si pomoct i pravítkem. 🙂
  4. Čtverečky klademe na plech vyložený pečícím papírem a polovinu jich potřeme bílkem a naskládáme na ně hranolky mandlí, tak aby vytvořily čínské znaky.
  5. Takto připravené čtverečky dáme péct do vyhřáté trouby na 175°C na cca 10 minut.
  6. Čtverečky určitě nechte chvíli proležet, aby trochu změkly.
  7. Pro slepení můžete použít jakýkoli Vámi oblíbený krém. Já použila čokoládový máslový.
  8. Ten si připravíme jednoduše tak, že ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu přidáme k ní žloutek a mícháme do zhoustnutí.
  9. Čokoládu necháme vychladnout a pak do ní zašleháme máslo, aby nám vznikl krásně hladký krém. Podle potřeby můžeme nechat ještě ztuhnout v lednici. 
  10. Pak už jen mažeme a slepujeme. 

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Máslo 225 1,8 1,8 184,5 6901 35,1
Cukr 40 39,2 0 0 642 0,9
Med 20 16 0,1 0 278 4,4
Mandle 150 15 36 81 3915 40,5
Kakao 30 5,1 7,5 4,2 438 7,2
Hladká mouka 200 146 24 4 2932 1,8
Vejce 100 0,9 12 10 632 5
Čokoláda 100 21 9 48 2387 35
Celkem 865 245 90,4 331,7 18125 129,9
  v 1 porci 17,3 4,9 1,8 6,6 362,5 2,6
  ve 100g 100 83,1 30,6 112,4 6144 44
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *