
Jak jsem předesílala u minulého receptu na Hříšně čokoládové košíčky, dnes to budou čínské čtverečky.
A co je na nich čínského? 🙂 To je jednoduché, hranolky mandlí vykouzlíme na povrchu čínské znaky. Nebo se o to aspoň pokusíme. 🙂
Těsto je napůl mandlové a napůl z klasické hladké mouky, ale není problém 1:1 nahradit hladkou moukou Vaší oblíbenou například mandlovou, aby byli čtverečky 100% mandlové nebo třeba kokosovou. Cena se však pak bude pohybovat jinde.
Pro další inspiraci na vánoční cukroví koukněte na některý z mých předešlých receptů, například na Nepečené ořechové kuličky nebo na Banánové cukroví jen ze 4 surovin.
Základní informace
- příprava: 25 minut
- pečení: 10-15 minut
- 50 porcí
- 3 Kč / porci
Ingredience na těsto
- 100g másla
- 40g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 lžíce medu
- 100g mletých mandlí
- 1 lžíce kakaa holandského typu
- 200g hladké mouky
- skořice a hřebíček podle chuti
- hranolky mandlí na ozdobu
Ingredience na krém
- 125g másla
- 1 žloutek
- 100g čokolády 80%
Obtížnost přípravy
Postup přípravy
- Všechny ingredience na těsto smícháme a zpracujeme. Podle chuti přidejte mletou skořici a hřebíček. U hřebíčků roztlučeme v hmoždíři pouze hlavičky. Já jich použila cca 10 a zhruba lžičku skořice.
- Hotové zpracované těsto dáme na hodinu odležet do lednice.
- Těsto na pomoučněném vále vyválíme na tenkou placku. Tu pak nožem nakrájíme na čtverečky cca 3×3 cm. Můžeme si pomoct i pravítkem. 🙂
- Čtverečky klademe na plech vyložený pečícím papírem a polovinu jich potřeme bílkem a naskládáme na ně hranolky mandlí, tak aby vytvořily čínské znaky.
- Takto připravené čtverečky dáme péct do vyhřáté trouby na 175°C na cca 10 minut.
- Čtverečky určitě nechte chvíli proležet, aby trochu změkly.
- Pro slepení můžete použít jakýkoli Vámi oblíbený krém. Já použila čokoládový máslový.
- Ten si připravíme jednoduše tak, že ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu přidáme k ní žloutek a mícháme do zhoustnutí.
- Čokoládu necháme vychladnout a pak do ní zašleháme máslo, aby nám vznikl krásně hladký krém. Podle potřeby můžeme nechat ještě ztuhnout v lednici.
- Pak už jen mažeme a slepujeme.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Máslo | 225 | 1,8 | 1,8 | 184,5 | 6901 | 35,1 |
Cukr | 40 | 39,2 | 0 | 0 | 642 | 0,9 |
Med | 20 | 16 | 0,1 | 0 | 278 | 4,4 |
Mandle | 150 | 15 | 36 | 81 | 3915 | 40,5 |
Kakao | 30 | 5,1 | 7,5 | 4,2 | 438 | 7,2 |
Hladká mouka | 200 | 146 | 24 | 4 | 2932 | 1,8 |
Vejce | 100 | 0,9 | 12 | 10 | 632 | 5 |
Čokoláda | 100 | 21 | 9 | 48 | 2387 | 35 |
Celkem | 865 | 245 | 90,4 | 331,7 | 18125 | 129,9 |
  v 1 porci | 17,3 | 4,9 | 1,8 | 6,6 | 362,5 | 2,6 |
  ve 100g | 100 | 83,1 | 30,6 | 112,4 | 6144 | 44 |
0 komentářů