
Máte doma brokolici a nevíte co s ní?
Tak dnes si z ní uděláme karbanátky!
Jsou lehké a zdravé, protože jsou pečené v troubě. Nejvíc mě na takové přípravě baví, že se nemusí stát u pánve, obracet, vyndavat a dávat zase nové do rozpáleného oleje.
A aby to nebyla úplná nuda doplníme si je o zdravou alternativu tatarky. My už ani jinou nejíme. 🙂
Základní informace
- příprava tatarky: 3 minuty
- příprava karbanátků: 10 minut
- pečení: 20 minut
- 4 porce
- 76 Kč
Ingredience na karbanátky:
- 1 brokolice (cca 500g)
- 250g měkkého tvarohu
- 1 kuřecí prso (cca 200g)
- 4 stroužky česneku
- 3 vejce
- cca 100g mletých ovesných vloček
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
Ingredience na tatarku:
- 150g řeckého jogurtu
- 1/2 cibule
- 4-6 kyselých okurek podle velikosti
- citronová šťáva
- sůl
Obtížnost přípravy
20%
Postup přípravy
- Brokolici si rozdělíme na růžičky a dáme do mixéru.
- Přidáme na kousky pokrájené maso a můžeme už osolit a opepřit. Mixujeme.
- Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky dáme do mísy přidáme celý tvaroh a rozmačkaný česnek. Pak přidáme brokolici s masem.
- Vmícháme sníh a na zahuštění použijeme rozemleté vločky.
- Na plech si připravíme pečící papír, který potřeme trochou oleje a klademe na něj karbanátky, které ještě mírně můžeme potřít olejem.
- Dáme péct na cca 30 minut do vyhřáté trouby na 180°C.
- Zatímco se karbanátky pečou, připravíme si tatarku. Do mixéru dáme jogurt přidáme cibuli, okurky osolíme a mixujeme dokud nemáme požadované kousky.
- Ochutnáme a podle chuti ještě dosolíme a dochutíme citronovou šťávou.
- Karbanátky podáváme s pečenými / vařenými brambory a nebo bramborovou kaší.
Dobrou chuť
Tip
Místo kuřete můžete použít anglickou slaninu nebo uzené maso. Pokaždé budou mít karbanátky trošku jinou chuť a pokaždé budou výborné 🙂
Tip 2
Samozřejmě místo ovesných vloček můžete použít klasickou strouhanku.
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Brokolice | 500 | 30 | 15 | 1 | 790 | 27 |
Tvaroh | 250 | 10 | 30 | 0,8 | 708 | 18 |
Kuřecí prsa | 200 | 0 | 46 | 2 | 922 | 21,8 |
Česnek | 20 | 5 | 1,2 | 0,1 | 106 | 2,6 |
Vejce | 150 | 1,4 | 18 | 15 | 948 | 7,5 |
Ovesné vločky | 100 | 59 | 14 | 7 | 1557 | 2,6 |
Olivový olej | 30 | 0 | 0 | 29,7 | 1125 | 9,6 |
Celkem | 1250 | 105,5 | 124,2 | 55,5 | 6156 | 89,1 |
  v 1 porci | 312,5 | 26,4 | 31,1 | 13,9 | 1539 | 22,3 |
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Jogurt | 150 | 6 | 15 | 0,3 | 359 | 18,2 |
Cibule | 35 | 3,2 | 0,4 | 0,1 | 64 | 0,4 |
Kyselá okurka | 50 | 3 | 0,2 | 0,1 | 60 | 3,4 |
Citronová šťáva | 15 | 1,1 | 0,1 | 0 | 18 | 0,9 |
Celkem | 250 | 13,2 | 15,6 | 0,5 | 500 | 22,9 |
  v 1 porci | 62,5 | 3,3 | 3,9 | 0,1 | 125 | 5,7 |
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.
0 komentářů