
Ačkoliv je pojem “boloňské špagety” celkem rozšířený a známý, věděli jste, že v Itálii žádné takové jídlo neexistuje? 🙂 No vážně v Itálii byste si museli objednat těstoviny s ragú.
Tento recept není na to typické masové ragú, které dostanete v italské restauraci. Protože takové ragú se pomalu dusí minimálně 3 hodiny.
No já nevím jak vy, ale většinou když dostanu chuť na tuto boloňskou pochoutku tak nechci čekat několik hodin. Takže tohle je taková zrychlená verze. Ale nebojte chuti určitě netratí. 🙂 A pokud si to v kuchyni dobře zorganizujete, můžete do půl hodiny servírovat!
Navíc mám pro Vás tip na česnekovou bagetu, která těstoviny skvěle doplní 🙂
Základní informace
- příprava: 20 minut
- vaření: 30 minut
- 6 porcí
- 28 Kč / porci
Ingredience
- 400g špaget
- 500g mletého masa
- 1 větší cibule nebo 2 menší
- 3 malé mrkve
- 800g drcených rajčat
- 4 lžíce bazamikového octa
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- oregano, sůl a pepř
- parmezán
- čerstvá bazalka
- chilli pokud máte rádi
Ingredience na česnekovou bagetu
- 1 bageta
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- hrst čerstvé bazalky
Obtížnost přípravy
Postup přípravy
- Špagety uvaříme podle návodu na obalu a nebo pokud si chcete udělat těstoviny čerstvé, podívejte se na můj dřívější recept, kde se přípravou domácích těstovin zabývám.
- Připravíme si zeleninu – cibuli a mrkve nakrájejte na hodně jemno. Můžete si pomoci mixérem.
- Na olivovém oleji zeleninu společně orestujeme. Cibulka musí mít jemně zlatavou barvu.
- Pak k zelenině přidáme mleté maso. Když už je maso zatáhlé přilijeme k směsi balzamikový ocet. Nelekejte se zprvu kyselé octové vůně. Ta se vyvaří a zbude jenom sladký nádech v omáčce.
- Nyní k směsi přidáme drcená rajčata, která ještě dochutíme solí, pepřem podle chuti a přidáme i oregáno (tím nešetříme 🙂 ). Pokud máte rádi ostré přidejte i chilli.
- Do omáčky ještě přidáme zhruba 2dcl vody a necháme probublávat cca 20 minut.
- Omáčku promícháme a na závěr ještě do ní rozmačkáme česnek.
- Při cezení špaget si dáme stranou hrneček škrobové vody, v které se těstoviny vařily. Bude se nám hodit na zředění omáčky. Těstoviny musí být stále “vlhké”.
- Těstoviny smícháme s omáčkou a pořádně promícháme pokud je omáčka moc hustá zředíme již zmiňovanou škrobovou vodou z těstovin, aby byla těstoviny krásně lesklé a vlhké. Na závěr posypeme bohatě parmezánem a zdobíme čerstvou bazalkou.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Špagety | 400 | 284 | 48 | 4 | 5932 | 19,1 |
Mleté maso | 500 | 0 | 100 | 80 | 4700 | 59,5 |
Cibule | 80 | 7,2 | 0,8 | 0,2 | 145 | 1 |
Mrkev | 90 | 6,3 | 0,9 | 0,2 | 133 | 2,3 |
Drcená rajčata | 800/td> | 35,2 | 8,8 | 3,2 | 912 | 56 |
Balzamikový ocet | 50 | 8,5 | 0,3 | 0 | 184 | 5,5 |
Česnek | 20 | 5 | 1,2 | 0,1 | 106 | 2,6 |
Olivový olej | 40 | 0,1 | 0 | 39,6 | 1500 | 12,8 |
Parmezán | 20 | 0,6 | 7 | 5,2 | 326 | 7 |
Celkem | 2000 | 346,9 | 167 | 132,5 | 13939 | 165,7 |
  v 1 porci | 333,3 | 57,8 | 27,8 | 22,1 | 2323,2 | 27,6 |
  ve 100g | 100 | 17,3 | 8,3 | 6,6 | 697 | 8,3 |
0 komentářů