bolonske spagety

Ačkoliv je pojem “boloňské špagety” celkem rozšířený a známý, věděli jste, že v Itálii žádné takové jídlo neexistuje? 🙂 No vážně v Itálii byste si museli objednat těstoviny s ragú. 

Tento recept není na to typické masové ragú, které dostanete v italské restauraci. Protože takové ragú se pomalu dusí minimálně 3 hodiny.

No já nevím jak vy, ale většinou když dostanu chuť na tuto boloňskou pochoutku tak nechci čekat několik hodin. Takže tohle je taková zrychlená verze. Ale nebojte chuti určitě netratí. 🙂 A pokud si to v kuchyni dobře zorganizujete, můžete do půl hodiny servírovat!

Navíc mám pro Vás tip na česnekovou bagetu, která těstoviny skvěle doplní 🙂 

Základní informace
  • příprava: 20 minut
  • vaření: 30 minut
  • 6 porcí
  • 28 Kč / porci
Ingredience
  • 400g špaget
  • 500g mletého masa
  • 1 větší cibule nebo 2 menší
  • 3 malé mrkve
  • 800g drcených rajčat
  • 4 lžíce bazamikového octa
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • oregano, sůl a pepř
  • parmezán
  • čerstvá bazalka
  • chilli pokud máte rádi
Ingredience na česnekovou bagetu
  • 1 bageta
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • hrst čerstvé bazalky
Obtížnost přípravy
Obtížnost 25%
Postup přípravy
  1. Špagety uvaříme podle návodu na obalu a nebo pokud si chcete udělat těstoviny čerstvé, podívejte se na můj dřívější recept, kde se přípravou domácích těstovin zabývám.
  2. Připravíme si zeleninu – cibuli a mrkve nakrájejte na hodně jemno. Můžete si pomoci mixérem.
  3. Na olivovém oleji zeleninu společně orestujeme. Cibulka musí mít jemně zlatavou barvu. 
  4. Pak k zelenině přidáme mleté maso. Když už je maso zatáhlé přilijeme k směsi balzamikový ocet. Nelekejte se zprvu kyselé octové vůně. Ta se vyvaří a zbude jenom sladký nádech v omáčce.
  5. Nyní k směsi přidáme drcená rajčata, která ještě dochutíme solí, pepřem podle chuti a přidáme i oregáno (tím nešetříme 🙂 ). Pokud máte rádi ostré přidejte i chilli.
  6. Do omáčky ještě přidáme zhruba 2dcl vody a necháme probublávat cca 20 minut.
  7. Omáčku promícháme a na závěr ještě do ní rozmačkáme česnek.
  8. Při cezení špaget si dáme stranou hrneček škrobové vody, v které se těstoviny vařily. Bude se nám hodit na zředění omáčky. Těstoviny musí být stále “vlhké”.
  9. Těstoviny smícháme s omáčkou a pořádně promícháme pokud je omáčka moc hustá zředíme již zmiňovanou škrobovou vodou z těstovin, aby byla těstoviny krásně lesklé a vlhké. Na závěr posypeme bohatě parmezánem a zdobíme čerstvou bazalkou.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Špagety 400 284 48 4 5932 19,1
Mleté maso 500 0 100 80 4700 59,5
Cibule 80 7,2 0,8 0,2 145 1
Mrkev 90 6,3 0,9 0,2 133 2,3
Drcená rajčata 800/td> 35,2 8,8 3,2 912 56
Balzamikový ocet 50 8,5 0,3 0 184 5,5
Česnek 20 5 1,2 0,1 106 2,6
Olivový olej 40 0,1 0 39,6 1500 12,8
Parmezán 20 0,6 7 5,2 326 7
Celkem 2000 346,9 167 132,5 13939 165,7
  v 1 porci 333,3 57,8 27,8 22,1 2323,2 27,6
  ve 100g 100 17,3 8,3 6,6 697 8,3
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *