
Další ze série bezlepkových receptů, dnes to bude na hlavní jídlo a to na plněné ravioly.
Na tyto domácí těstoviny jsem použila bezlepkovou směs od firmy Nutrifree Mix per Pasta Fresca. Tuto směs a mnoho dalších bezlepkových výrobků můžete sehnat na e-shopu Beluno.cz.
Špenátová náplň je veganská, ale pro masožravce není problém si do náplně přidat trochu bílkovin v podobě kvalitního sýra nebo třeba kuřecího masa.
A pokud máte rádi těstoviny zkuste také Domácí těstoviny s pestem a kuřetem nebo Boloňské špagety s rychlým masovým ragů.
Základní informace
- příprava: 25 minut
- vaření: 20 minut
- 3 porce
- 23 Kč / porci
Ingredience na ravioly
- 250g bezlepkové směsi Mix per Pasta Fresca
- 2 vejce
- voda podle potřeby
Ingredience na náplň
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 125g baby špenátu
- 1 větší brambora
- hrst vlašských ořechů
- 200ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř a muškátový oříšek podle chuti
- pažitka a opražená cibulka na ozdobu
Obtížnost přípravy

Postup přípravy
- Jako první si připravíme těsto na těstoviny. Odvážíme si 250g bezlepkové mouky, kterou vysypeme na vál a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého rozklepneme dvě vejce.
- Lehce vejce zapracujeme do mouky a pak postupně přiléváme vodu dokud nedosáhneme požadované konzistence.
- Těsto musí být pevné a přitom pružné.
- Takto připravené těsto zabalíme do potravinářské folie a uložíme do lednice na 20-30 minut.
- Mezi tím si připravíme náplň. Bramboru si oloupeme a dáme uvařit do osolené vody.
- Cibuli a česnek také oloupeme a nakrájíme na drobno. Společně pak osmahneme na lžíci oleje.
- Ořechy nasekáme a přidáme k cibuli a česneku. Necháme rozvonět.
- Postupně přidáváme špenát a necháme společně podusit na cca 2 minuty.
- Uvařenou bramboru zcedíme a přidáme k ní do hrnce špenátovou směs. Lehce zředíme zeleninovým vývarem a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré. Jemnost pyré nechám na Vás.
- Vyndáme si těsto na těstoviny z lednice a válečkem nebo strojkem na těstoviny rozválíme na tenký plát.
- U plátu si naznačíme polovinu. A jednu polovinu si rovnoměrně rozčleníme na přibližně stejné čtverečky. Nožem si naznačíme řezy.
- Na naznačené čtverečky lžičkou do středu položíme náplň. Vždy tak 1-2 lžičky. Podle velikosti čtverce. Měl by zbýt ještě dostatečný okraj pro spoj.
- Na naznačené řezy naneseme prstem trochu vody, aby se nám těsto lépe spojilo. Pak už jen prázdnou polovinu plátu přeložíme na tu s náplní a prsty přimáčkneme ve spojích. Nožem rozřežeme plát na jednotlivé čtverce.
- Nakonec vidličkou přimáčkneme každou stranu čtverce, aby se při vaření nerozpojily.
- Čtverečky vaříme v dostatečném množství osolené vody. Vaříme cca 10-15 minut.
- Servírujeme posypané opraženou cibulkou a čerstvou pažitkou.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Bezlepková směs na těstoviny | 250 | 206,3 | 7 | 1,3 | 3718 | 31,8 |
Vejce | 100 | 0,9 | 12 | 10 | 632 | 5 |
Brambor | 150 | 24 | 3 | 0,3 | 480 | 3 |
Cibule | 160 | 14,4 | 1,6 | 0,4 | 291 | 1,9 |
Česnek | 8 | 2 | 0,5 | 0 | 43 | 1 |
Vlašské ořechy | 50 | 7 | 8 | 31,5 | 1447 | 14,4 |
Špenát | 125 | 3,8 | 2,5 | 0,5 | 133 | 4,8 |
Olivový olej | 20 | 0 | 0 | 19,8 | 750 | 6,4 |
Celkem | 863 | 258,4 | 34,6 | 63,7 | 7493 | 68,2 |
  v 1 porci | 287,7 | 86,1 | 11,5 | 21,2 | 2497,6 | 22,7 |
  ve 100g | 100 | 29,9 | 4 | 7,4 | 868,2 | 7,9 |
0 komentářů