dynova rolada

Pokračujeme s dýňovými recepty z dýně Hokaido. Už jsme si uvařili polévku s kari a kokosovým mlékem, která Vás skvěle zahřeje v podzimních dnech a také jsme si upekli dýňový cheesecake

Dnes to bude také sladký recept, protože sladké to je moje. A je to roladá, která voní dýňovým kořením, které báječně provoní celý byt podzimem, a uvnitř na Vás čeká osvěžující tvarohový krém s lehkou chutí citrusů. A jako bonus pro Vás, je bezlepková. Upečená z ovesných vloček. Můžete samozřejmě použít i klasickou mouku ve stejné gramáži a bude to také skvělé. Jen podle mě ovesné vločky a jejich přírodní lehce oříšková chuť dodá roládě ten pravý podzimní nádech.

U nás doma se po ní jenom zaprášilo, že jsem jí skoro ani nestihla nafotit, jak byla dobrá. Takže jí také zkuste a nezapomeňte mi dát vědět jak se Vám povedla 😉

Základní informace
  • příprava: 25 minut
  • pečení: 10-15 minut
  • 10 porcí
  • 5 Kč / porci
Ingredience na korpus
  • 100g namletých ovesných vloček
  • 40g cukru
  • 100g dýňového pyré
  • 3 vejce
  • 1 1/2 lžíce dýňového koření (viz info)
  • 1/2 prášku do pečiva nebo 1/2 lžičky jedlé sody
  • (1 vanilkový cukr)
Ingredience na náplň
  • 250g měkkého tvarohu
  • 40g másla
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 1 vanilkový cukr
Obtížnost přípravy
Obtížnost 30%
Postup přípravy
  1. Vejce s cukrem vyšleháme do hodně světlé pěny. Do pěny pak přidáme dýňové pyré (jak na dýňové pyré se dozvíte v některém z předešlém dýňovém receptu) a také zašleháme.
  2. Přisypeme namleté ovesné vločky smíchané s práškem do pečiva nebo s jedlou sodou a dýňovým kořením. Vše spolu vyšleháme v tekutější těsto.
  3. Těsto rozetřeme na plech vystlaný pečícím papírem (pro jistotu si můžete papír ještě lehce potřít máslem, ale není to potřeba).
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C cca 10-15 minut podle Vaší trouby. 
  5. Po upečení necháme placku lehce vychladnout a mezi tím si připravíme látkovou utěrku, kterou posypeme moučkovým cukrem. Na takto připravenou utěrku přeneseme placku, pečícím papírem navrch. Pečící papír odlepíme od těsta. A utěrku i s plackou zarolujume. Takto stočenou necháme úplně vychladnout.
  6. Mezi tím co nám roláda chladne se pustíme do přípravy tvarohového krému.
  7. Změklé máslo s vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme tvaroh a citronovou kůru. Vše šleháme. Vznikne nám skvělý krém, který se snažte nesníst ještě před naplněním rolády. 🙂
  8. Poté co máme už roládu studenou, jí opatrně rozvineme a potřeme tvarohovým krémem. Pak opět zarolujeme, nyní už bez utěrky samozřejmě, ale utěrkou si pomáháme.
  9. Hotovou roládu necháme ještě v lednici nejlépe hodinu odležet. 

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Ovesné vločky 100 59 14 7 1557 2,6
Cukr 40 40 0 0 668 1,6
Dýňě Hokaido 100 9 2 0,2 155 1,4
Vejce 150 1,4 18 15 948 7,5
Prášek do pečiva 4 0,1 0 0 1 1,2
Vanilkový cukr 40 39,2 0 0 675 7,8
Tvaroh 250 10 30 0,8 708 18
Máslo 40 0,3 0,3 32,8 1227 6,2
Celkem 724 159 64,3 55,8 5938 46,3
  v 1 porci 72,4 15,9 6,4 5,6 593,8 4,6
  ve 100g 100 22 8,9 7,7 820,2 6,4
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: