
Pokračujeme s dýňovými recepty z dýně Hokaido. Už jsme si uvařili polévku s kari a kokosovým mlékem, která Vás skvěle zahřeje v podzimních dnech a také jsme si upekli dýňový cheesecake.
Dnes to bude také sladký recept, protože sladké to je moje. A je to roladá, která voní dýňovým kořením, které báječně provoní celý byt podzimem, a uvnitř na Vás čeká osvěžující tvarohový krém s lehkou chutí citrusů. A jako bonus pro Vás, je bezlepková. Upečená z ovesných vloček. Můžete samozřejmě použít i klasickou mouku ve stejné gramáži a bude to také skvělé. Jen podle mě ovesné vločky a jejich přírodní lehce oříšková chuť dodá roládě ten pravý podzimní nádech.
U nás doma se po ní jenom zaprášilo, že jsem jí skoro ani nestihla nafotit, jak byla dobrá. Takže jí také zkuste a nezapomeňte mi dát vědět jak se Vám povedla 😉
Základní informace
- příprava: 25 minut
- pečení: 10-15 minut
- 10 porcí
- 5 Kč / porci
Ingredience na korpus
- 100g namletých ovesných vloček
- 40g cukru
- 100g dýňového pyré
- 3 vejce
- 1 1/2 lžíce dýňového koření (viz info)
- 1/2 prášku do pečiva nebo 1/2 lžičky jedlé sody
- (1 vanilkový cukr)
Ingredience na náplň
- 250g měkkého tvarohu
- 40g másla
- citronová kůra z 1 citronu
- 1 vanilkový cukr
Obtížnost přípravy
Postup přípravy
- Vejce s cukrem vyšleháme do hodně světlé pěny. Do pěny pak přidáme dýňové pyré (jak na dýňové pyré se dozvíte v některém z předešlém dýňovém receptu) a také zašleháme.
- Přisypeme namleté ovesné vločky smíchané s práškem do pečiva nebo s jedlou sodou a dýňovým kořením. Vše spolu vyšleháme v tekutější těsto.
- Těsto rozetřeme na plech vystlaný pečícím papírem (pro jistotu si můžete papír ještě lehce potřít máslem, ale není to potřeba).
- Pečeme v předehřáté troubě na 190°C cca 10-15 minut podle Vaší trouby.
- Po upečení necháme placku lehce vychladnout a mezi tím si připravíme látkovou utěrku, kterou posypeme moučkovým cukrem. Na takto připravenou utěrku přeneseme placku, pečícím papírem navrch. Pečící papír odlepíme od těsta. A utěrku i s plackou zarolujume. Takto stočenou necháme úplně vychladnout.
- Mezi tím co nám roláda chladne se pustíme do přípravy tvarohového krému.
- Změklé máslo s vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme tvaroh a citronovou kůru. Vše šleháme. Vznikne nám skvělý krém, který se snažte nesníst ještě před naplněním rolády. 🙂
- Poté co máme už roládu studenou, jí opatrně rozvineme a potřeme tvarohovým krémem. Pak opět zarolujeme, nyní už bez utěrky samozřejmě, ale utěrkou si pomáháme.
- Hotovou roládu necháme ještě v lednici nejlépe hodinu odležet.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Ovesné vločky | 100 | 59 | 14 | 7 | 1557 | 2,6 |
Cukr | 40 | 40 | 0 | 0 | 668 | 1,6 |
Dýňě Hokaido | 100 | 9 | 2 | 0,2 | 155 | 1,4 |
Vejce | 150 | 1,4 | 18 | 15 | 948 | 7,5 |
Prášek do pečiva | 4 | 0,1 | 0 | 0 | 1 | 1,2 |
Vanilkový cukr | 40 | 39,2 | 0 | 0 | 675 | 7,8 |
Tvaroh | 250 | 10 | 30 | 0,8 | 708 | 18 |
Máslo | 40 | 0,3 | 0,3 | 32,8 | 1227 | 6,2 |
Celkem | 724 | 159 | 64,3 | 55,8 | 5938 | 46,3 |
  v 1 porci | 72,4 | 15,9 | 6,4 | 5,6 | 593,8 | 4,6 |
  ve 100g | 100 | 22 | 8,9 | 7,7 | 820,2 | 6,4 |
0 komentářů