borsc_SMALL1

Na internetu koluje spoust a spousty receptů na tuto slavnou polévku. Každá je zaručeně ta pravá. 🙂 Já toto rozhodně netvrdím, pro mě je to zkrátka polévka, kterou mi babička vždycky vařila a já jí mám přesně takhle ráda. 🙂 A chci se s Vámi o ní podělit, abyste mohli ochutnat třeba i jinou variantu než znáte Vy.

Podle mojí babičky můžeme dát do polévky vše co doma najdeme. 🙂 Například máte-li doma kousek květáku? Skvělé, šup tam s ním. 🙂

Já mám skvělou BIO zeleninu od Freshbedýnek, která se na chuti opravdu podepíše. Za to Vám ručím.

Jako další polévku můžete zkusit  Poctivou domácí bramboračku nebo Dýňovou polévku s kari a kokosovým mlékem.

Základní informace
  • příprava: 30 minut
  • vaření: 90 minut
  • 15 porcí
  • 17 Kč / porci
Ingredience
  • 500g hovězího masa
  • 2-3 vepřové kosti
  • 1/2 celeru bulvového
  • 3 řapíky celeru
  • 3 mrkve
  • 1 velká cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 petržele
  • 3-4 brambory
  • 3-4 brambory
  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 2-3 červené řepy
  • 2 konzervy bílých fazolí ve slaném nálevu
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • cca 8 kuliček celého černého pepře
  • cca 5 kuliček nového koření
  • cca 4 bobkové listy
  • cca 5 litů vody
  • sůl podle potřeby
  • šťáva z citronu
  • zakysaná smetana na ozdobu
Obtížnost přípravy
Obtížnost 45%
Postup přípravy
  1. Nejdříve si dáme vařit maso a vepřové kosti spolu s kořením. A vaříme téměř do změknutí masa, cca hodinu. 
  2. Pak přidáme do masového vývaru zeleninu. Očištěnou mrkev, petržel, celer, řapíkatý celer, cibuli a česnek. A opět necháme vařit dokud není zelenina měkká.
  3. Pak vše vyndáme. Maso a zeleninu pokrájíme na kousky a dáme stranou.
  4. Do hotového vývaru přidáme oloupané a nakrájené brambory a pokrájené bílé zelí. Přidáme také dvě lžíce rajčatového protlaku. A opět necháme vařit.
  5. Mezi tím si oloupeme řepu a nastrouháme na hrubém struhadle.
  6. Pak na trošce tuku na pánvi řepu opečeme dokud není měkká.
  7. Měkkou řepu pak dáme do hrnce a vrátíme už i maso a pokrájenou zeleninu.
  8. Na závěr ještě přihodíme bílé fazole.
  9. Osolíme podle potřeby a okyselíme šťávou z citronu.
  10. Před podáváním ještě můžeme zjemnit zakysanou smetanou.

Dobrou chuť!

Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.  

Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience Množství [g] Sacharidy [g] Bílkoviny [g] Tuky [g] Energie [kJ] Cena [Kč]
 
Hovězí maso 500 2,5 105 40 2910 159,5
Celer bulvový 150 10,5 1,5 0,4 234 3,8
Mrkev 200 14 2 0,4 296 5
Cibule 80 7,2 0,8 0,2 146 1
ŘApíkatý celer 50 1,5 0,4 0,1 44 3,5
Česnek 8 2 0,5 0 43 1
Petržel 100 10 3 0,5 223 11
Bílé zelí 300 12 6 0,8 315 3
Brambory 200 32 4 0,4 640 4
Červená řepa 400 40 8 0,4 756 6,4
Rajčatový protlak 30 7,2 0,6 0,2 137 2,6
Fazole bílé 480 76,8 33,6 2,9 2208 30
Citronová šťáva 20 1,4 0,1 0 24 1,2
Zakysaná smetana 250 10 5 45 1958 25
Celkem 2768 227,1 170,4 91,3 9933 256,9
  v 1 porci 184,5 15,1 11,4 6,1 662,2 17,1
  ve 100g 100 8,2 6,2 3,3 358,8 9,3
*Uvedené kalorické hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek nebo přímo z etikety výrobku, a ceny jsou pouze orientační.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: