
Na internetu koluje spoust a spousty receptů na tuto slavnou polévku. Každá je zaručeně ta pravá. 🙂 Já toto rozhodně netvrdím, pro mě je to zkrátka polévka, kterou mi babička vždycky vařila a já jí mám přesně takhle ráda. 🙂 A chci se s Vámi o ní podělit, abyste mohli ochutnat třeba i jinou variantu než znáte Vy.
Podle mojí babičky můžeme dát do polévky vše co doma najdeme. 🙂 Například máte-li doma kousek květáku? Skvělé, šup tam s ním. 🙂
Já mám skvělou BIO zeleninu od Freshbedýnek, která se na chuti opravdu podepíše. Za to Vám ručím.
Jako další polévku můžete zkusit Poctivou domácí bramboračku nebo Dýňovou polévku s kari a kokosovým mlékem.
Základní informace
- příprava: 30 minut
- vaření: 90 minut
- 15 porcí
- 17 Kč / porci
Ingredience
- 500g hovězího masa
- 2-3 vepřové kosti
- 1/2 celeru bulvového
- 3 řapíky celeru
- 3 mrkve
- 1 velká cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 2 petržele
- 3-4 brambory
- 3-4 brambory
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 2-3 červené řepy
- 2 konzervy bílých fazolí ve slaném nálevu
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- cca 8 kuliček celého černého pepře
- cca 5 kuliček nového koření
- cca 4 bobkové listy
- cca 5 litů vody
- sůl podle potřeby
- šťáva z citronu
- zakysaná smetana na ozdobu
Obtížnost přípravy
Postup přípravy
- Nejdříve si dáme vařit maso a vepřové kosti spolu s kořením. A vaříme téměř do změknutí masa, cca hodinu.
- Pak přidáme do masového vývaru zeleninu. Očištěnou mrkev, petržel, celer, řapíkatý celer, cibuli a česnek. A opět necháme vařit dokud není zelenina měkká.
- Pak vše vyndáme. Maso a zeleninu pokrájíme na kousky a dáme stranou.
- Do hotového vývaru přidáme oloupané a nakrájené brambory a pokrájené bílé zelí. Přidáme také dvě lžíce rajčatového protlaku. A opět necháme vařit.
- Mezi tím si oloupeme řepu a nastrouháme na hrubém struhadle.
- Pak na trošce tuku na pánvi řepu opečeme dokud není měkká.
- Měkkou řepu pak dáme do hrnce a vrátíme už i maso a pokrájenou zeleninu.
- Na závěr ještě přihodíme bílé fazole.
- Osolíme podle potřeby a okyselíme šťávou z citronu.
- Před podáváním ještě můžeme zjemnit zakysanou smetanou.
Dobrou chuť!
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak dopadl recept u Vás doma, ale i pokud máte nějaký dotaz či nápad na zlepšení 🙂 A pokud si přejete dostávat pravidelné informace o nových receptech, tipech a trendech ve vaření, tak se můžete přihlásit k odběru emailových novinek.
Nutriční hodnoty a cena pokrmu
Ingredience | Množství [g] | Sacharidy [g] | Bílkoviny [g] | Tuky [g] | Energie [kJ] | Cena [Kč] |
---|---|---|---|---|---|---|
Hovězí maso | 500 | 2,5 | 105 | 40 | 2910 | 159,5 |
Celer bulvový | 150 | 10,5 | 1,5 | 0,4 | 234 | 3,8 |
Mrkev | 200 | 14 | 2 | 0,4 | 296 | 5 |
Cibule | 80 | 7,2 | 0,8 | 0,2 | 146 | 1 |
ŘApíkatý celer | 50 | 1,5 | 0,4 | 0,1 | 44 | 3,5 |
Česnek | 8 | 2 | 0,5 | 0 | 43 | 1 |
Petržel | 100 | 10 | 3 | 0,5 | 223 | 11 |
Bílé zelí | 300 | 12 | 6 | 0,8 | 315 | 3 |
Brambory | 200 | 32 | 4 | 0,4 | 640 | 4 |
Červená řepa | 400 | 40 | 8 | 0,4 | 756 | 6,4 |
Rajčatový protlak | 30 | 7,2 | 0,6 | 0,2 | 137 | 2,6 |
Fazole bílé | 480 | 76,8 | 33,6 | 2,9 | 2208 | 30 |
Citronová šťáva | 20 | 1,4 | 0,1 | 0 | 24 | 1,2 |
Zakysaná smetana | 250 | 10 | 5 | 45 | 1958 | 25 |
Celkem | 2768 | 227,1 | 170,4 | 91,3 | 9933 | 256,9 |
  v 1 porci | 184,5 | 15,1 | 11,4 | 6,1 | 662,2 | 17,1 |
  ve 100g | 100 | 8,2 | 6,2 | 3,3 | 358,8 | 9,3 |
0 komentářů